Când și cum s-a format Lacul Roșu?

14.06.2022
Când și cum s-a format Lacul Roșu?

Lacul Roșu este un lac natural și unul dintre cele mai pitorești și „sălbatice” ale țării. Acesta are un farmec unic, din cauza cioturilor care ies din apă. Nu sunt „relicvele” unei civilizații lacustre, ci rămășițele unei păduri de pini inundate.

Numele său provine de la apele roșii ale pârâului Verescheu care curge peste straturile de oxizi și hidroxizi de fier roșii.

Defileul Bicazului este înconjurat de stânci impunătoare și pereți stâncoși de munți. Acesta s-a format de apa râului Bicaz de-a lungul miliardelor de ani, formându-și trecerea din ce în ce mai adânc în rocile Jurasic și Cretacic.

Drumul în sine o experiență uimitoare. Șerpuiri ale drumului îngustează râul și se poate ajunge la Poarta Iadului și la Pridvorul Iadului. Acesta este Raiul pentru alpiniști: stâncile și pereții de calcar înalți de 200-300 m sunt una dintre minunile Europei.

Lacul Roșu, spectacol al naturii

Lacul Roșu este situat în Grupa Centrală a Carpaților Orientali, în cadrul Munților Hăghimaș (Hășmașu Mare).

Potrivit Wikipedia, acesta s-a format în urma prăbușirii unui versant din Muntele Chilcoș (Muntele Ucigaș) din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838 de la ora 18:45, cu magnitudinea 6,9 pe scara Richter. Astfel, cursul râului Bicaz a fost întrerupt și a apărut lacul.

În prezent, Lacul Roșu se întinde pe o suprafață de aproximativ 11 hectare, iar adâncimea ajunge la 9,6 metri. Astăzi, Lacul Roşu păstrează aspectul unei văi înecate. Vârfurile brazilor din vechea pădure sunt mărturia celor întâmplate. Iar acest lucru impresionează turiștii români şi străini.

Din nefericire, fenomenul de colmatare micșorează lacul, iar unele râuri care se varsă în el aduc depozite solide. Din această cauză, specialiștii susțin că lacul va mai exista până în 2100.

Dincolo de explicațiile știintifice, circulă o legendă potrivit căreia lacul ar fi căpatat o nuanță roșie. Se spune că doi tineri ar fi fost prinși de o furtună și în timp ce se adăposteau, peste fată a căzut o bucată de stâncă. Astfel, sângele curs a dat culoarea faimosului lac din Harghita.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii... citește tot
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Pe data de 3 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Iachint și Sfântul Ieronim Anatolie al Constantinopolului. În România, în această zi este celebrată... citește tot
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Shtiu.ro