Când și cum s-a format Lacul Roșu?

14.06.2022
Când și cum s-a format Lacul Roșu?

Lacul Roșu este un lac natural și unul dintre cele mai pitorești și „sălbatice” ale țării. Acesta are un farmec unic, din cauza cioturilor care ies din apă. Nu sunt „relicvele” unei civilizații lacustre, ci rămășițele unei păduri de pini inundate.

Numele său provine de la apele roșii ale pârâului Verescheu care curge peste straturile de oxizi și hidroxizi de fier roșii.

Defileul Bicazului este înconjurat de stânci impunătoare și pereți stâncoși de munți. Acesta s-a format de apa râului Bicaz de-a lungul miliardelor de ani, formându-și trecerea din ce în ce mai adânc în rocile Jurasic și Cretacic.

Drumul în sine o experiență uimitoare. Șerpuiri ale drumului îngustează râul și se poate ajunge la Poarta Iadului și la Pridvorul Iadului. Acesta este Raiul pentru alpiniști: stâncile și pereții de calcar înalți de 200-300 m sunt una dintre minunile Europei.

Lacul Roșu, spectacol al naturii

Lacul Roșu este situat în Grupa Centrală a Carpaților Orientali, în cadrul Munților Hăghimaș (Hășmașu Mare).

Potrivit Wikipedia, acesta s-a format în urma prăbușirii unui versant din Muntele Chilcoș (Muntele Ucigaș) din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838 de la ora 18:45, cu magnitudinea 6,9 pe scara Richter. Astfel, cursul râului Bicaz a fost întrerupt și a apărut lacul.

În prezent, Lacul Roșu se întinde pe o suprafață de aproximativ 11 hectare, iar adâncimea ajunge la 9,6 metri. Astăzi, Lacul Roşu păstrează aspectul unei văi înecate. Vârfurile brazilor din vechea pădure sunt mărturia celor întâmplate. Iar acest lucru impresionează turiștii români şi străini.

Din nefericire, fenomenul de colmatare micșorează lacul, iar unele râuri care se varsă în el aduc depozite solide. Din această cauză, specialiștii susțin că lacul va mai exista până în 2100.

Dincolo de explicațiile știintifice, circulă o legendă potrivit căreia lacul ar fi căpatat o nuanță roșie. Se spune că doi tineri ar fi fost prinși de o furtună și în timp ce se adăposteau, peste fată a căzut o bucată de stâncă. Astfel, sângele curs a dat culoarea faimosului lac din Harghita.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot