Când și cum s-a format Lacul Roșu?

14.06.2022
Când și cum s-a format Lacul Roșu?

Lacul Roșu este un lac natural și unul dintre cele mai pitorești și „sălbatice” ale țării. Acesta are un farmec unic, din cauza cioturilor care ies din apă. Nu sunt „relicvele” unei civilizații lacustre, ci rămășițele unei păduri de pini inundate.

Numele său provine de la apele roșii ale pârâului Verescheu care curge peste straturile de oxizi și hidroxizi de fier roșii.

Defileul Bicazului este înconjurat de stânci impunătoare și pereți stâncoși de munți. Acesta s-a format de apa râului Bicaz de-a lungul miliardelor de ani, formându-și trecerea din ce în ce mai adânc în rocile Jurasic și Cretacic.

Drumul în sine o experiență uimitoare. Șerpuiri ale drumului îngustează râul și se poate ajunge la Poarta Iadului și la Pridvorul Iadului. Acesta este Raiul pentru alpiniști: stâncile și pereții de calcar înalți de 200-300 m sunt una dintre minunile Europei.

Lacul Roșu, spectacol al naturii

Lacul Roșu este situat în Grupa Centrală a Carpaților Orientali, în cadrul Munților Hăghimaș (Hășmașu Mare).

Potrivit Wikipedia, acesta s-a format în urma prăbușirii unui versant din Muntele Chilcoș (Muntele Ucigaș) din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838 de la ora 18:45, cu magnitudinea 6,9 pe scara Richter. Astfel, cursul râului Bicaz a fost întrerupt și a apărut lacul.

În prezent, Lacul Roșu se întinde pe o suprafață de aproximativ 11 hectare, iar adâncimea ajunge la 9,6 metri. Astăzi, Lacul Roşu păstrează aspectul unei văi înecate. Vârfurile brazilor din vechea pădure sunt mărturia celor întâmplate. Iar acest lucru impresionează turiștii români şi străini.

Din nefericire, fenomenul de colmatare micșorează lacul, iar unele râuri care se varsă în el aduc depozite solide. Din această cauză, specialiștii susțin că lacul va mai exista până în 2100.

Dincolo de explicațiile știintifice, circulă o legendă potrivit căreia lacul ar fi căpatat o nuanță roșie. Se spune că doi tineri ar fi fost prinși de o furtună și în timp ce se adăposteau, peste fată a căzut o bucată de stâncă. Astfel, sângele curs a dat culoarea faimosului lac din Harghita.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising