Cum arătau Cheile Bicazului în anii ’60?

15.02.2021
Cum arătau Cheile Bicazului în anii ’60?

Una dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase zone geografice din țara noastră sunt Cheile Bicazului. Această adevărată minune a naturii din județul Neamț oferă o priveliște superbă, pitorească. Tabloul pe care ți-l oferă pereții calcaroși sculptați, parcă, de râul Bicaz, serpentinele strânse și amețitoare ce își fac loc printre acești masivi stâncoși ce străjuiesc șoseaua îți taie efectiv răsuflarea.

Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului-Hăşmaş, care este situat in Munţii Hăşmaş, în zona central-nord-estică a României. După cum scrie Jurnaldeneamt.ro, Cheile Bicazului s-au format ca urmare a evoluţiei râului Bicaz şi a celor patru afluenţi ai săi, Cupaşul, Lapoşul, Bicăjelul şi Şugăul, care au săpat în stâncile impunătoare şi în masa de calcar.

Primul drum de acces spre această zonă a fost construit în 1910, dinspre Gheorgheni, iar sectorul de drum către Bicaz a fost dat în exploatare în anul 1937. Câți dintre noi, însă, știu cum arătau Cheile Bicazului în urmă cu aproximativ șase decenii? Ei bine, un cetățean american ne-a vizitat țara undeva prin anii ’60-’70, îndrăgostindu-se iremediabil de România.

Turistul, pe numele său Harrison Forman, a realizat mai multe instantanee cu oamenii, orașele și cu locurile pe care le-a vizitat. Bineînțeles, americanul nu a ratat ocazia să imortalizele și Cheile Bicazului, iar fotografiile au fost postate recent pe pagina de Facebook Alpin Expe Mountain Shop.

Cine a fost Harrison Forman?

Harrison Forman (1904-1978) a fost un cunoscut fotograf și jurnalist american, care a scris pentru ziarul „The New York Times” și pentru „National Geographic”. În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, Forman a raportat din China și l-a intervievat pe fostul lider comunist chinez, Mao Zedong.

Instantaneele realizate în România fac parte din colecția sa de jurnale și peste cincizeci de mii de fotografii pe care le-a realizat de-a lungul timpului se află arhivate la biblioteca „American Geographical Society” de la Universitatea Wisconsin (Milwaukee).

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot