De ce nu îngheață niciodată apa din Lacul Ochiul Beiului?

06.05.2021
De ce nu îngheață niciodată apa din Lacul Ochiul Beiului?

Spectaculoasa Dunăre, numeroasele vârfuri montane înalte de peste 2.500 de metri, minele subterane de sare, litoralul Mării Negre și misterele canalelor din Delta Dunării sunt câteva dintre varietatea peisajelor naturale și uimitoare ale României.

Frumoasa noastră țară ascunde și mai multe locuri pe care turiștii le descoperă și rămân, pe bună dreptate, fascinați. Unul dintre aceste locuri este Lacul Ochiul Beiului. Culoarea acestuia este de un albastru strălucitor. Aceasta provine din lumina soarelui care se reflectă asupra sedimentelor de calcar din apă și din cauza concentrației de dioxid de carbon din lac.

Apa este atât de curată și transparentă încât se poate vedea tot ce se află la adâncime. Localnicii spun că acest lac nu îngheață niciodată și cred că are puteri de vindecare a depresiei.

De ce nu îngheață apa din Lacul Ochiul Beiului?

Lacul Ochiul Beiului, pe cât de frumos este, este și o bijuterie ascunsă a României. Nu mulți știu despre existența sa. Acest lucru face ca lacul să fie special pentru că este încă sălbatic și niciodată suprapopulat. Ajuns acolo te simți liber și recunoscător pentru că poți asista la frumusețea sa. Există câteva trasee de drumeții care duc la lac, una dintre cele mai scurte (de o oră) fiind potrivită și pentru familiile cu copii.

Această frumusețe a României este situată în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, în județul Caraș-Severin. Zona este cu adevărat spectaculoasă și datorită cascadelor Beușnița și Bigăr, aceasta fiind una dintre cele mai frumoase cascade din lume.

Lacul Ochiul Beiului

Lacul Ochiul Beiului nu îngheață niciodată datorită alimentării sale de un izvor carstic subteran și temperatura sa rămâne constantă. Aceasta înseamnă că, oricât de rece ar fi afară, temperatura apei nu atinge niciodată nivelurile de îngheț.

Temperatura apei este tot timpul situată între 4 și 8 grade. Stârcii cenușii și rațele sălbatice sunt câteva dintre păsările migratoare ce își fac apariția aici. Lacul Ochiul Beiului este situat la altitudinea de 310 metri, diametrul este de 15 metri, iar adâncimea de 3,5 m. Forma sa este ovală sau asemănătoare cu un ochi, de aici și numele primit.

Culoarea lacului și capacitatea sa de a nu îngheța niciodată nu sunt singurele sale caracteristici memorabile. Chiar și numele lacului are o poveste interesantă, dar tristă. Bey este numele unui lider turc. Povestea spune că fiul unui bey care avea ochii albaștri strălucitori s-a îndrăgostit de fiica unui cioban. Tatăl său nu a fost de acord cu alegerea lui și a ucis-o pe fată. Băiatul a fugit în pădure și a umplut o parte din pădure cu lacrimile sale. Aceste lacrimi au reflectat culoarea ochilor săi și se presupune că sunt astăzi Lacul Ochiul Beiului.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot