De ce este Cascada Clocota una dintre cele mai spectaculoase din România?

07.02.2021
De ce este Cascada Clocota una dintre cele mai spectaculoase din România?

Cascada Clocota este situată pe râul cu același nume, în sud-estul stațiunii Geoagiu-Băi, la doar 15 minute de centrul orașului.

Cât de înaltă este Cascada Clocota?

Căderea de apă are în jur de 38 – 43 metri înălțime și o lățime de 22 metri. Apa a spălat rădăcinile copacilor care au căzut şi s-au amestecat cu depunerile de tufuri calcaroase, creând falduri verticale succesive pe întreaga înălţime a căderii. Peste acestea, s-au dezvoltat muşchi şi plante atârnătoare, care dau cascadei un aspect aparte.

Cum tufurile se depun foarte repede, iar diferenţa de nivel încă nu a fost eliminată, specialiştii au ajuns la ipoteza că această forma de relief este de natură tectonică recentă.

De ce nu îngheață apa Cascadei Clocota?

Apa Clocotei nu îngheaţă niciodată, pentru că ea colectează toate izvoarele termominerale din zonă. Datorită temperaturii, aici cresc plante specifice apelor termale şi vieţuiesc animale din specia salamandrelor, care nu se mai găsesc în alte părti. Formațiuni calcaroase din apropierea obiectivului turistic sunt asemănătoare celor de la Pamukkale din Turcia.

Cum se ajunge la Cascada Clocota?

Situată la marginea stațiunii balneare Geoagiu-Băi (la o altitudine de circa 350 de metri la confluența dintre râul Geoagiu cu Mureșul) din județul Hunedoara, cascada este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din regiune. La cascadă se poate ajunge în două feluri, ori pe poteca ce coboară din drumul ce duce spre oraşul Geoagiu – cascada se vede din drum, ori din staţiune, pe o străduţă ce porneşte din drumul care face legătura între Hotelul Diana şi centrul civic al staţiunii. Cascada Clocota se află la 379 kilometri depărtare de Capitala României, București.

Foto: gohunedoara.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot