Când a venit cartoful în România și cum se numea inițial?

31.01.2019
Când a venit cartoful în România și cum se numea inițial?

Astăzi, cartoful este o legumă ce se găsește în mai toate statele lumii. Avantajul acestei legume este că e sățioasă și crește în aproape orice climat. Totuși, cartoful nu a existat dintotdeauna în Europa și a fost adus de către exploratorii spanioli. Dar, cum a ajuns în România?

Cartoful a fost descoperit de exploratorii spanioli în Peru și a fost introdus în Spania și în țările din sudul Europei acum 500 de ani, în jurul anului 1540. La vremea la care a fost introdus, cartoful era considerat toxic și oamenii credeau că această legumă provoacă lepra. Tocmai de aceea, vitele erau cele care consumau în Europa cartofi. Oamenii s-au lămurit câțiva ani mai târziu că se înșală.

Cum a ajuns cartoful în Europa?

Deși nu există niciun document care să dateze exact apariția cartofului pe coastele Spaniei, sunt șanse mare ca tuberculii de cartofi să fi fost în bucătăria unui vapor din flota lui Carol Quintul care transporta aur și argint din minele de la Potosis. Leguma a fost denumită papas.

Lada cu cartofi, cadou pentru Papa

În anul 1565, Papa Pius al IV-lea a primit din partea regelui Filip al II-lea al Spaniei o ladă de cartofi originari Peru. La vremea Papa ar fi făcut o glumă ca o aluzie la asemănarea dintre cuvintele papas (nr. cartof) și papa. Și cum dar din dar se face Rai, Papa a trimis o parte din cartofi cardinalului Olandei și prefectului spaniol De Mons în Hainaut, Filip de Silvry. Motivul? Acesta din urmă era bolnav și cartoful era deja considerat un medicament.

De unde vine obiceiul să primim oaspeții cu pâine și sare?

Câțiva tuberculi obținuți prin înmulțire au ajuns la grădina botanică din Viena, potrivit botanistului Carolus Clusius, care era custode al acestei grădini din 1573.

Când a devenit cartoful… cartof?

Multe sute de ani cartofii nu au fost exploatați la adevărata lor valoare. Abia în anul 1771, Academia de Medicină din Paris a anunțat că tuberculul e nedăunător și a recomandat folosirea sa ca și aliment. Și totuși, oamenii s-au lăsat greu convinși să consume cartofi.

La acea vreme, la îndemnul lui Ludovic al XVI-lea, un farmacist al armatelor franceze pe nume Parmentier, a intervenit pentru plantarea de terenuri cu cartofi la periferia Parisului și „a pus să fie păzite în mod ostentativ ziua, ca să îndemne populația să le fure noaptea”. Planul a funcționat.

Cine a adus cartoful în România?

În regiunea noastră, cartoful a ajuns probabil, la începutul secolului al XIX-lea. Inițial, leguma a ajuns în Transilvania și de aici și în Moldova și Țara Românească.

Ce mâncau românii acum câteva secole?

Ca și atestare, cartoful apare pe teritoriul Transilvaniei pe data de 14 martie 1769, cu doi ani înainte de anunțul Academiei de Medicină din Paris, când oficialitățile Guberniatului Regal al Marelui Principat al Transilvaniei (Sibiu) au dat o circulară privind cultura cartofului întrucât existau serioase voci din partea populației care se opuneau culturii acestei plante. Circulara a fost înaintată la vremea respectivă tuturor comitetelor și districtelor și, probabil, scaunelor săsești. La acea vreme, cartoful era denumit „măr de pământ”.

Oamenii s-au obișnuit repede cu cartoful și în anul 1781 cei din Zărnești raportau autorităților că producția de cartofi a fost bună. Așa a ajuns cartoful pe teritoriul țărilor române…

Cartoful este cea mai consumată legumă din lume

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs este o anomalie a naturii: se naște mai mic decât o chiflă. Discrepanța de mărime dintre mamă și pui este uimitoare. O ursoaică matură poate cântări 200-300 de kilograme, dar... citește tot
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Cine nu a văzut măcar o dată un copil călărind porcul abia tăiat în gospodărie? Conform unei tradiții întâlnită des în satele românești, copiii se pozează călare pe porc, ca să fie... citește tot
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
În luna mai 2021, casa de licitații Art-Rite din Milano a găzduit unul dintre cele mai bizare și controversate evenimente din istoria artei moderne. Artistul italian Salvatore Garau, în vârstă... citește tot