Ca la noi, la nimeni! Primăria a cumpărat tramvaie mai mari decât stațiile. Istoria tramvaielor în România

04.06.2022
Ca la noi, la nimeni! Primăria a cumpărat tramvaie mai mari decât stațiile. Istoria tramvaielor în România

Primăria Capitalei a achiziționat noi tramvaie pentru linia 41. Din nefericire pentru bucureșteni, tramvaiele nu vor circula prea curând deoarece unele stații au nevoie de modernizarea peroanelor. Cele vechi sunt mult prea scurte față de lungimea noilor tramvaie.

Prin urmare, autoritățile vor investi peste 8,5 milioane de lei în renovarea celor șapte stații care nu corespund dimensiunii de 36 de metri ale noilor tramvaie achiziționate de la Arad.

„Primele tramvaie vor circula pe lina 41 de la 1 septembrie, poate mai repede. E nevoie să extindem nişte peroane. Azi am avut o şedinţă, pentru că au crescut preţurile, am mărit indicatorii şi până iese tramvaiul din probe vom avea peroanele mărite. Următorul lot va circula pe liniile 1-10”, a declarat Nicuşor Dan, joi la interviurile Digi 24, potrivit Adevărul.

Iată care sunt stațiile care vor intra în proces de reamenajare:

  1. Agronomie – ambele sensuri;
  2. Caşin – ambele sensuri;
  3. Podul Ciurel – ambele sensuri;
  4. Orşova – ambele sensuri;
  5. Drumul Taberei- ambele sensuri;
  6. Parc drumul Taberei – ambele sensuri;
  7. Braşov – ambele sensuri.

Încântat de realizarea sa, primarul Nicușor Dan i-a anunțat zilele trecute pe cetățenii Bucureștiului care îl urmăresc pe rețelele de socializare că primul tramvai din cele 100 cumpărate de la Arad este pe drum spre Capitală.

„Azi a plecat de la Arad spre Bucureşti primul tramvai din lotul celor 100 achiziţionate de Primăria Capitalei. După probele tehnice, acesta va circula pe linia 41. Până la sfârşitul anului vor fi livrate încă 16 tramvaie. Este vorba despre tramvaie din gama de 36 m, care vor avea podeaua complet coborâtă, minim 5 uşi duble, dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiţionat, cât şi a încălzirii. Mulţumim colaboratorilor de la Astra Vagoane Călători pentru seriozitate şi pentru promptitudinea livrării”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Tramvaiele trase de cai

În România, primul tramvai tras de cai a fost dat în folosință în anul 1869 la Timișoara. Primarul orașul de atunci, Carol Kuttel, și câțiva afaceriști au înființat compania numită Societatea de Tramvai cu Cale Ferată din Timișoara, scrie Turist prin România.

De asemenea, tramvaiele au reprezentat primele mijloace de transport în comun din București. Acestea au fost introduse în anul 1871 și, la început, erau trase de cai. Odată cu anul 1894 a fost inaugurată prima linie de tramvai electrică, între Obor și Cotroceni. Lumea se moderniza, iar odată cu ea și infrastructura de transport în comun.

Rețeaua liniilor de tramvai s-a dezvoltat rapid între anii 1900-1935, apărând diferite trasee între mai multe cartiere ale Capitalei. În perioada comunistă, stațiile au fost rărite și depărtate unele de altele, iar liniile au fost deconectate în centrul municipiului.

Foto: Facebook 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot