Bruce Lee îl bate pe Van Damme? Ce spun specialiștii!

12.02.2019
Bruce Lee îl bate pe Van Damme? Ce spun specialiștii!

Într-o lume a disputelor, în care se caută perfecțiunea, una dintre întrebările pe care și le-au pus de-a lungul vremii cinefilii și practicanții artelor marțiale din întreaga lume este aceasta: într-o dispută, pe bune, Bruce Lee l-ar bate pe Van Damme?

Bruce Lee și Jean-Claude Van Damme au fost doi dintre actorii care au făcut senzație pe platourile de filmare de la Hollywood. Bruce Lee s-a născut în 1940 și a murit în 1973, la doar 32 de ani. De cealaltă parte, van Damme s-a născut în 1960 și are astăzi, la vremea scrierii acestui articol, 58 de ani. Practic, un meci între cei doi ar fi fost imposibil, întrucât în 1970, la vremea în care Bruce Lee era la apogeul carierei, belgianul vand Damme avea doar 10 ani. Și totuși, rămâne întrebarea, Bruce Lee l-ar fi bătut pe Van Damme?

De ce luptătorii de sumo sunt așa grași?

Pentru ca lupta dintre cei doi să fie cât mai veridică, să ne imaginăm că s-ar duela în arenă, personajul interpretat de Bruce Lee în „Enter the Dragon” (1973) și Frank Dux, personajul interpretat de Van Damme în „Bloodsport” (1988). Cum ar decurge duelul?

Cei doi sportivi sunt extrem de greu de comparat. În primul rând, aceștia au fost în vogă în perioade diferite, iar sporturile de contact evoluează de la un an la altul. Nici Bruce Lee și nici Van Damme nu au palmares. Cu alte cuvinte, niciunul dintre ei nu a participat la competiții sportive, ba mai mult, belgianul van Damme a susținut în repetate rânduri că este doar un actor și nimic mai mult. Cât despre palmares, niciunul nu are așa ceva„, a explicat pentru site-ul shtiu.ro Cristian Iordache, antrenor de Kickboxing la Clubul Sportiv „Absolut Fight”.

Antrenorul Cristian Iordache

Acesta a continuat: „De celaltă parte, trebuie punctat faptul că Bruce Lee a susținut că a revoluționat kung-fu-ul tradițional către sportul modern. De altfel, el a fost cel care a introdus echipamente de protecție precum căștile sau mănușile„.

Cristian Iordache a mai spus: „E greu de imaginat o luptă, întrucât cei doi nu ar fi fost la aceeași categorie. Bruce Lee avea undeva la 60 de kilograme, pe când Van Damme avea, în apogeul carierei, peste 75. Popularitatea celor doi este asemănătoare, chiar dacă vorbim despre perioade diferite”.

Vorba lungă, săracia omului. Totuși, cine bate? Bruce Lee sau Van Damme?

Acum, dacă mergem cu imaginația mai departe și îi punem în ring, Bruce Lee are o tehnică eficientă, aplicată, pe când Van Damme are o tehnică spectaculoasă, actoricească. De altfel, Bruce Lee avea o pregătire mai bună, a susținut diferite seminarii, lucru pe care belgianul nu l-a făcut. Van Damme nu a avut sală, nu a susținut cursuri, nimic. E clar, pariul meu este că Bruce Lee îl bate pe Van Damme„, a încheiat antrenorul Cristian Iordache de la Absolut Fight.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot