Au existat cavaleri români în perioada medievală?

26.03.2019
Au existat cavaleri români în perioada medievală?

În Evul Mediu, în Europa, cavalerii erau unii dintre cei mai apreciați luptători. Totuși, cavalerii sunt asociați cu zona una astăzi se află țările din Regatul Unit al Marii Britanii, Germania și Franța. De fapt, cavalerii își au originile în Imperiul Roman, întrucât romanii aveau o forță călare de elită, numită ordo equestris. Cavalerii medievali au dominat sute de ani lumea Occidentală. Totuși, au existat și cavaleri pe teritoriul țărilor române?

Răspunsul este, da, au existat și cavaleri de origine 100% mioritică. De fapt, În Ţara Românească, în special, începând cu secolul al XIV-lea a fost atestată prezenţa cavalerilor după model apusean.

Prezenţa lor este atestată indirect printr-o serie de precizări şi documente medievale. În jur de 100 de cavaleri din Ţara Românească au ajuns în secolele XIV-XV să participe la marile turniruri date la Buda, în Ungaria medievală, dar şi mai departe, în țări precum Germania.

Cel mai cunoscut exemplu este Turnirul de la Buda din anul 1412, organizat de Sigismund al Ungariei, cu prilejul încheierii păcii cu craiul polon Vladislav Jagello. La acea vreme, turnirurile deveniseră deja evenimente sportive. În analele turnirului sunt consemnaţi peste 100 de cavaleri, printre care şi cavaleri români care erau, cel mai probabil, de origine nobilă.

De ce în Marea Britanie se conduce doar pe partea stângă?

Și cavalerii noștri aveau armuri, blazoane și cai bine antrenați. În plus, antrenamentul acestora era diferit de al unui soldat.

”Vitejii, aidoma cavalerilor occidentali, îşi regăsesc raţiunea existenţei lor în războaiele purtate de suveran; nu întâmplător, prezenţa lor în cronică se face simţită în preajma evenimentelor aflate în legătură cu fapte de arme. Dacă stăpânirea unei suprafeţe de pământ era semnul distinctiv al unei demnităţi nobiliare, calitatea de „viteaz” reprezenta împlinirea unei vocaţii şi, de ce nu, a unei meniri: aceea de războinic”, notează istoricul Constantin Crăescu în articolul său ”Vitejii lui Ştefan cel Mare”.

Conform lui Nicolae Iorga, cavalerii (în jur de 3.000 la număr) erau elita armatei moldovene în vremea lui Ștefan cel Mare.

Cavalerii medievali au încetat să mai existe în Europa începând cu anul 1560. Multe dintre ordinele cavaleresti care există astăzi au fost create după Evul Mediu cu scopul decorării celor care se remarcă în comunitate.

Costumul unui cavaler medieval

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Zece lucruri „banale” pentru noi, dar complet interzise în lumea arabă
Zece lucruri „banale” pentru noi, dar complet interzise în lumea arabă
Lumea arabă este, în multe cazuri, despre tradiții tradiții. Ceea ce pentru occidentali sau americani sunt lucruri obișnuite, în anumite țări arabe acestea pot fi interzise sau puternic... citește tot
Rușii au mobilizat trupe la 250 de km de Helsinki, capitala Finlandei! Putin vrea coridorul Suwałki, cea mai vulnerabilă zonă NATO!
Rușii au mobilizat trupe la 250 de km de Helsinki, capitala Finlandei! Putin vrea coridorul Suwałki, cea mai vulnerabilă zonă NATO!
Rusia pare să intensifice pregătirile pentru o mobilizare militară în apropierea frontierelor statelor baltice și ale Finlandei. Conform imaginilor satelitare publicate de portalul polonez Onet,... citește tot
Fenomen cosmic misterior: semnale radio misterioase detectate dintr-o zonă neexplorată a spațiului
Fenomen cosmic misterior: semnale radio misterioase detectate dintr-o zonă neexplorată a spațiului
Într-o perioadă în care întreg globul pământesc se confruntă cu incertitudini de tot felul, o echipă de cercetători a venit cu certitudini după ce a detectat semnale radio neobișnuite... citește tot