Arborele genealogic. Cum poți să-ți găsești strămoșii de la Brâncoveanu încoace?

06.02.2019
Arborele genealogic. Cum poți să-ți găsești strămoșii de la Brâncoveanu încoace?

Arborele genealogic. Cine nu ar fi interesat să afle cu ce s-au ocupat strămoșii lui? Cu un singur click să vadă ce meserie avea bunicul bunicului său și câți copii a avut acesta. Dar, nimic nu este atât de simplu pe cât pare. Totuși, cum poți să afli informații despre strămoșii tăi, dacă aceștia au trăit în România?

Cum să afli arborele genealogic?

Dacă în țări evoluate precum Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie există baze de date online pentru găsirea strămoșilor, în România sunt doar arhivele clasice, pe hârtie.

Așadar, cel care vrea să afle informații despre strămoșii săi trebuie să solicite la Arhivele Naționale ale județului unde au trăit acestea documente de stare civilă. Solicitantul cu pricina va face o cerere la sediul instituției și se va elibera un permis valabil pe doi ani în baza căruia va primi documentele solicitate.

Din ce zonă a României provine numele tău de familie?

Totuși, la arhivele județele sunt documente existente începând cu anii 1900, în timp ce la Arhivele Naționale din București sunt documente începând cu anul 1700, atunci când bisericile românești au arhivat documente ce consemnau botezul, căsătoria și decesul.

Pe piață există și firme specializate care, pentru câteva mii de euro, sunt dispuși să pună la dispoziția doritorilor tot arborele genealogic.

Există un proiect online pentru Transilvania

Un proiect online realizat de mai mulți cercetatori de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj au realizat prima bază de date demografice din România, cu oamenii care au locuit în Transilvania între anii 1850 și 1914. Așadar, mai mult de 400 de mii de persoane din Transilvania din 12 județe și 33 de comune, care au trait în perioada 1850-1914, au fost deja identificate și introduse în baza de date.

Doritorii care își caută străoșii transilvăneni pot cu simpla introducere a numelui, prenumelui și locului de nastere, să-și afle arborele genealogic. Platforma este disponibilă aici http://hpdt.ro:4080/

Acest lucru este posibil doar în Transilvania întrucât teritoriul a fost sub Imperiul Austro-Ungar și administrația a organizat și păstrat mult mai bine documentele de arhivă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot