Ai nevoie de permis pentru a conduce o barcă? Ce trebuie să știi?

23.04.2021
Ai nevoie de permis pentru a conduce o barcă? Ce trebuie să știi?

Persoanele pasionate de libertatea pe apă și navigație pot alege să trăiască experiențe intense, conducând ambarcațiuni de agrement cu motor sau cu vele. Trebuie specificat că și în acest domeniu există o legislației în vigoare și trebuie obținut un permis de conducere pentru ambarcațiunea adecvată.

Când trebuie permis de conducere pentru o ambarcațiune?

Pentru a putea conduce o ambarcațiune cu motor sau cu vele cu o putere mai mare de 5 CP, ai nevoie de un permis. Trebuie specificat că acesta este adecvat zonei unde are loc navigarea. Ce este ambarcațiune de agrement? Așadar, orice ambarcațiune, care are corpul mai mare de 2.5 m și mai mic de 24 de m, produsă exclusiv pentru activitățile sportive și de recreere, este considerată ambarcațiune de agrement.

Trebuie știut faptul că navele care transportă mărfuri, deși îndeplinesc condițiile de lungime specificate mai sus, nu pot fi considerate ambarcațiuni de agrement și au o altă legislație în vigoare.

Cine poate obține un permis pentru a naviga?

Potrivit legislației în vigoare, pentru a obține un permis de conducere a unei ambarcațiuni de agrement, o persoană trebuie să aibă cel puțin 18 ani și să parcurgă câteva etape. Totodată, sunt situații când nu mai este nevoie de examen și permisul de barca se poate obține din oficiu, dacă te afli în una dintre următoarele situații: deții brevet de căpitan fluvial categoriile A sau B, ofițer punte fluvial, timonier fluvial, șef de echipaj fluvial, în timp ce consudatorul de șalupă fluvială poate obține permisul de categoria C sau D.

Pentru a obține un permis de barca trebuie urmate cursurile unei școli autorizate de ANR, urmate de un examen teoretic și practic. Testul scris constă în 26 de întrebări și trebuie răspuns corect la 22 dintre ele, în decurs de 60 de minute.

Ca și la permisul auto și cel pentru conducerea de ambarcațiuni de agrement are mai multe clase. Vă prezentăm mai jos cele patru clase pentru a putea naviga fără probleme.

Clasa A – pentru conducerea ambarcațiunilor de agrement în toate zonele maritime și în apele interioare;

Clasa B – pentru conducerea în zonele aflate la maxim 24 mile marine față de coasta maritimă;

Clasa C – pentru conducerea ambarcatiunilor de agrement în zonele aflate la maxim 6 mile marine față de coasta maritimă;

Clasa D – pentru conducerea în apele interioare.

Trebuie specificat că obținerea unui permis pentru conducerea unor ambarcațiuni se obține după urmarea unei școli de navigație autorizată, iar manevrarea unui velier necesită un permis categoria S.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot