Ai credit „Prima casă”? Ce s-ar întâmpla în caz de război cu casa ta? Acoperă polițele de asigurare daunele de război?

29.03.2022
Ai credit „Prima casă”? Ce s-ar întâmpla în caz de război cu casa ta? Acoperă polițele de asigurare daunele de război?

În ultima vreme, tinerii cu simțul proprietății și cu dorința de a fi, în sfârșit, pe picioarele lor și-au achiziționat o locuință. Fie că este vorba de un credit ipotecar sau prin programul „Prima casă”, aceștia sunt obligați să încheie o poliță de asigurare a imobilului. În contexul actual creat de războiul din Ucraina, mulți și-au pus întrebarea ce s-ar întâmpla cu casa lor în cazul în care un conflict armat s-ar isca și în România. Ce se întâmplă dacă imobilul va fi distrus?

Daunele de război sunt acoperite de asigurare?

Majoritatea polițelor de asigurare din toate țările exclud, implicit, daunele cauzate de acte de război, deoarece acestea sunt potențial prea mari pentru a fi asigurate. Asigurările s-au extins și consolidat pe parcursul secolului al XX-lea, devenind un element esențial în nenumărate sectoare ale economiei.

Dar, mai presus de toate, a fost o perioadă de schimbări politice profunde care au dat naștere celor mai mari războaie la care umanitatea a fost martoră vreodată. Pe fundalul provocator din prima jumătate a secolului, companiile de asigurări, care au cunoscut o creștere remarcabilă prin protejarea persoanelor și companiilor de riscuri, s-au găsit la o răscruce în ceea ce privește modul de a gestiona un risc atât de potențial distructiv.

Încă din secolul al XIX-lea, unul dintre domeniile în care piața asigurărilor a câștigat cel mai mult amploare a fost comerțul, iar acoperirea transportului de marfă, în special maritim, devenise larg răspândită. În acest moment, companiile de asigurări au început să se protejeze de riscurile războiului, oferind acoperiri specifice pentru avarii sau scufundarea navelor din cauza atacurilor militare ale unei țări inamice.

De asemenea, potrivit Hotnews, asigurările de viață, de sănătate ori de locuințe funcționează în continuare chiar și în caz de război, cetățenii putând fi despăgubiți pentru alte riscuri precum cutremur, inundații, accidente, îmbolnăviri însă care NU ȚIN CONT de RĂZBOI.

„Dacă ai o asigurare la o locuință în Ucraina și ai o inundație în apartament acela este risc asigurat și primești despăgubire. În schimb dacă îți bombardează rușii apartamentul este excludere. Riscul de război nu este acoperit și nu vei primi nicio despăgubire. Lucrurile sunt diferite la asigurările de viață care acoperă riscul de deces ori invaliditate din orice cauză, aici fiind inclus și războiul, doar că și aici lucrurile diferă de la un asigurător la altul”, a explicat pentru sursa mai sus citată un broker de asigurări.

Prin urmare, românii vor putea afla dacă au asigurare în caz de război sau nu luând legătura cu agentul de asigurări sau să se uite în contract dacă la capitolul „Excludere” apare această clauză care nu este inclusă în asigurarea locuinței. Dar, în proporție de 90% din cazuri, o asigurare nu acoperă daune provocate de război.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot