Ai credit „Prima casă”? Ce s-ar întâmpla în caz de război cu casa ta? Acoperă polițele de asigurare daunele de război?

29.03.2022
Ai credit „Prima casă”? Ce s-ar întâmpla în caz de război cu casa ta? Acoperă polițele de asigurare daunele de război?

În ultima vreme, tinerii cu simțul proprietății și cu dorința de a fi, în sfârșit, pe picioarele lor și-au achiziționat o locuință. Fie că este vorba de un credit ipotecar sau prin programul „Prima casă”, aceștia sunt obligați să încheie o poliță de asigurare a imobilului. În contexul actual creat de războiul din Ucraina, mulți și-au pus întrebarea ce s-ar întâmpla cu casa lor în cazul în care un conflict armat s-ar isca și în România. Ce se întâmplă dacă imobilul va fi distrus?

Daunele de război sunt acoperite de asigurare?

Majoritatea polițelor de asigurare din toate țările exclud, implicit, daunele cauzate de acte de război, deoarece acestea sunt potențial prea mari pentru a fi asigurate. Asigurările s-au extins și consolidat pe parcursul secolului al XX-lea, devenind un element esențial în nenumărate sectoare ale economiei.

Dar, mai presus de toate, a fost o perioadă de schimbări politice profunde care au dat naștere celor mai mari războaie la care umanitatea a fost martoră vreodată. Pe fundalul provocator din prima jumătate a secolului, companiile de asigurări, care au cunoscut o creștere remarcabilă prin protejarea persoanelor și companiilor de riscuri, s-au găsit la o răscruce în ceea ce privește modul de a gestiona un risc atât de potențial distructiv.

Încă din secolul al XIX-lea, unul dintre domeniile în care piața asigurărilor a câștigat cel mai mult amploare a fost comerțul, iar acoperirea transportului de marfă, în special maritim, devenise larg răspândită. În acest moment, companiile de asigurări au început să se protejeze de riscurile războiului, oferind acoperiri specifice pentru avarii sau scufundarea navelor din cauza atacurilor militare ale unei țări inamice.

De asemenea, potrivit Hotnews, asigurările de viață, de sănătate ori de locuințe funcționează în continuare chiar și în caz de război, cetățenii putând fi despăgubiți pentru alte riscuri precum cutremur, inundații, accidente, îmbolnăviri însă care NU ȚIN CONT de RĂZBOI.

„Dacă ai o asigurare la o locuință în Ucraina și ai o inundație în apartament acela este risc asigurat și primești despăgubire. În schimb dacă îți bombardează rușii apartamentul este excludere. Riscul de război nu este acoperit și nu vei primi nicio despăgubire. Lucrurile sunt diferite la asigurările de viață care acoperă riscul de deces ori invaliditate din orice cauză, aici fiind inclus și războiul, doar că și aici lucrurile diferă de la un asigurător la altul”, a explicat pentru sursa mai sus citată un broker de asigurări.

Prin urmare, românii vor putea afla dacă au asigurare în caz de război sau nu luând legătura cu agentul de asigurări sau să se uite în contract dacă la capitolul „Excludere” apare această clauză care nu este inclusă în asigurarea locuinței. Dar, în proporție de 90% din cazuri, o asigurare nu acoperă daune provocate de război.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile... citește tot