Care este Marea unde nu s-a înecat nimeni niciodată?

02.11.2021
Care este Marea unde nu s-a înecat nimeni niciodată?

Pare greu de crezut, dar există o mare unde cei care nu știu să înoate aproape că nu se pot îneca. Aproape. Este vorba despre Marea Moartă, acolo unde salinitatea este atât de mare încât corpurile nu se scufundă.

De ce e greu să te îneci în Marea Moartă?

Marea Moartă este, de fapt, un lac (nu are legătură cu alte mări) cu o suprafață de 810 km². Aceasta este situată în vestul Asiei și formează granița naturală dintre Israel, Cisiordania și Iordania. Marea Moartă este alimentată de râul Iordan. Aceasta este situată la 426 de metri sub nivelul mării de pe Terra.

Salinitatea apei a ajuns în 2011 la 34.2%, Marea Moartă fiind unul din cele mai sărate corpuri de apă din lume, de 9,6 ori mai sărat decât oceanul planetar.

Chiar și în Marea Moartă este captivă o lacrimă vie. (Ionuț Caragea, scriitor)

În mod ciudat, din pricina salinității ridicate niciun om nu se poate scufunda. Fizica spune că obiectele care ajung în apa Mării Moarte încetează să se scufunde atunci când au o masă de apă egală cu masa lor corporală.

În ciuda faptului că te poți îneca, nu se cunoaște niciun caz în care o persoană ar fi murit înecat în apele Mării Moarte. Sunt mai multe șanse ca un om să se intoxice din pricina cantității mari de sare înghițită, decât să se înece. În apele Mării Moarte, înotatul este sinonim cu plutitul, scrie indiatoday.in.

De ce se numește Marea Moartă?

Inițial, lacul era numit „Marea de sare”. Numele de „Marea Moartă” a fost dat în perioada Imperiului Roman de grecul Pausanias, care a și cercetat-o. Romanii și grecii erau uimiți de faptul că în aceste ape nu sunt nici plante, nici viețuitoare. În Biblie, Marea Moartă este menționată ca fiind un loc de refugiu pentru regele David. De altfel, aceasta a fost una dintre primele stațiuni balneare din lume.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot