Cum a fost împărțit timpul între „înainte de Hristos“ şi „după Hristos“?

14.03.2023
Cum a fost împărțit timpul între „înainte de Hristos“ şi „după Hristos“?

Timpul este o noțiune inventată de oameni pentru a-și putea organiza activitățile zilnice. De-a lungul vremii, oamenii au folosit calendarul iulian, iar ulterior și calendarul gregorian. Cu toate acestea, indiferent de calendarul folosit, cea mai mare parte a omenirii a considerat anul nașterii lui Iisus Hristos ca fiind anul 1. Drept urmare, istoria a fost împărțită între „înainte de Hristos“ şi „după Hristos“. Dar cine a hotărât acest lucru?

Cine a hotărât ca istoria să fie împărțită între „înainte de Hristos“ şi „după Hristos“?

Dionisie cel Smerit (Exiguul) este cel care a propus ca anii să fie numărați începând cu Nașterea lui Iisus Hristos. Acest sistem de contabilizare a timpului este valabil atât pentru calendarul iulian, cât și pentru cel gregorian. Dionisie cel Smerit se presupune că a trăit între anii 470 și 545, la Roma.

Potrivit istoricilor, acesta a fost un teolog iscusit în textele Sfintei Scripturi. Inteligența sa nu a fost trecută cu vederea și o bună perioadă de timp a servit în cancelaria papală, unde de altfel a și propus cronologia creștină.

Aici, în cadrul unei bogate opere teologice, a fost iniţiatorul şi coordonatorul unui proiect care s-a întins în toată lumea şi a pătruns în multe din ungherele vieţii noastre până astăzi: cronologia creştină, a povestit părintele Eugen Tănăsescu, potrivit adevarul.ro.

Până la această propunere anii erau numărați începând cu întemeierea Romei, cetatea eternă. Dionisie cel Smerit a considerat că timpul ar trebui să fie măsurat începând cu anul Nașterii lui Iisus Hristos. Drept urmare, au fost făcute mai multe analize și s-a ajuns la concluzia că Mântuitorul a venit pe lume în anul 753 sau 754 de la întemeierea Romei.

În felul acesta, noua cronologie scotea în evidență importanța creștinismului chiar și în rândul necredincioșilor. Astfel, anii au fost calculați crescător, începând cu anul 1 de la Nașterea fiului lui Dumnezeu încoace, fiind considerată perioada de după Hristos, în timp ce vremea de înainte de Hristos este calculată descrescător, pe măsură ce te apropii de venirea pe lume a Mântuitorului.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în anul 2008, canonizarea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, cu data de prăznuire la 1 septembrie. În calendarul catolic, acesta este celebrat în data de 4 octombrie.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot