E adevărat că ardelenii au mâncat ciori și pisici pentru a supraviețui? Ce gust are carnea de pisică?

26.11.2019
E adevărat că ardelenii au mâncat ciori și pisici pentru a supraviețui? Ce gust are carnea de pisică?

Astăzi, un fenomen precum o foamete pare o utopie. Totuși, în urmă cu sute de ani, seceta, foametea sau ploile abundente se soldau cu pierderi de vieți omenești și o goană nebună după mâncare.

Istoricul bistriţean Virgil Şotropa publica în revista „Arhiva Someşană“, apărută în anul 1925 mai multe cronici adunate din anii 1600-1700. În aceste cronici se vorbește despre fenomene naturale cumplite, menite să testeze la maximum comportamentul oamenilor.

„1641 – Patru zile neîntrerupt a curs o ploaie torenţială, cauzând mari pagube în întreg Ardealul. Bistriţa a suferit greu. Mai mulţi călători dinspre Rodna s-au nefericit. Dumitrenilor li s-au înecat multe vite. (…) Comisarii principelui transilvan trimişi în munţi spre a stabili cu moldovenii limitele sunt nevoiţi să se întoarcă până vor mai scădea apele. Doi rodneni care duceau cerealele s-au înecat cu cai cu tot în Someş”, consemnează Virgil Şotropa în „Arhiva Someşană”, conform adevarul.ro.

Fructele de mare sunt de post? Pot fi mâncate fructe de mare în post?

Un fenomen asemănător a avut loc în anul 1719. „În întreaga ţară e mare scumpete şi foamete. Grâul, ovăzul şi fânul abia se pot cumpăra cu galbeni. Domneşte seceta completă. Mulţi oameni se hrănesc cu măciniş de coceni şi ulei, cu boabe de măceş şi mănâncă chiar şi ciori, coţofene, pisici şi carnea vitelor pierite”, mai conspectează profesorul Virgil Şotropa (1867-1954).

Ce gust are carnea de pisică?

Chiar dacă în lumea Occidentală carnea de pisică nu se consumă în mod obișnuit, în țări precum China sau Peru, carnea este considerată o delicatesă. Un internaut care a mâncat carne de pisică în China a povestit pe un site, thoughtcatalog.com: „Am mâncat o singură dată carne de pisică și a fost ok, dar cu siguranță aș putea să spun că experiența este un pic bizară. Habar n-aveam la ce să mă aștept când am comandat un vas fierbinte cu carne de pisică. Carnea nu este asemănătoare cu cea de pui, așa cum am crezut inițial”.

Acesta a continuat: „Căutarea prin oala fierbinte a fost un pic deranjantă, am putut observa diferitele părți ale pisicii, cum ar fi gâtul și chiar dinții. Carnea nu era deloc ca cea de pui, ci o carne roșie deschisă la culoare. Avea un gust asemănător cu carnea de porc. Bucățile dezosate au fost mult mai ușor de mâncat decât bucățele mici. Intestinele pisicii au fost surprinzător de bune, fragede și aromate – unele dintre cele mai bune intestine pe care le-am mâncat. În general, pisica în oală fierbinte a fost gustoasă, dar cu siguranță nu a fost cea mai bună carne”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot