E adevărat că un român a inventat scaunul ejectabil?

15.07.2019
E adevărat că un român a inventat scaunul ejectabil?

Țara noastră a avut o contribuție foarte mare la invențiile din aviația mondială. Pe lângă nume cunoscute ca Traian Vuia sau Henry Coandă, țara noastră l-a dat lumii și pe Anastase Dragomir, românul care a inventat scaunul ejectabil, invenție ce a salvat mii de vieți.

Scaunul ejectabil și Anastase Dragomir?

Toată lumea știe ce este acela un scaun ejectabil cu ajutorul căruia piloții se catapultează în situații de urgență. Însă puțini sunt cei care au habar de faptul că această invenție aparține unui român. Numele inventatorului este Anastase Dragomir. Acesta a creat nu mai puţin de trei versiuni ale unui scaun ejectabil în situaţii de urgenţă.

În anul 1930, la vârsta de numai 34 de ani, Dragomir a brevetat la Paris, împreună cu un alt inventator român, Tănase Dobrescu, un dispozitiv botezat la acea vreme „cabină catapultabilă”. Cu un an mai devreme, modelul conceput de Dragomir și Dobrescu fusese testat cu succes la data de 25 august 1929 pe aeroportul Paris-Orly, din apropierea Parisului, Franța, respectiv ulterior, în octombrie 1929, la aeroportul Băneasa, în București.

De ce a fost București ales să fie capitala României?

20 de ani mai târziu, Dragomir îşi îmbunătăţeşte dispozitivul. Astfel inventează “celula paraşutată”, care avea ca avantaj un sistem de glisare a cabinelor în sus sau în jos. În anul 1959 apare şi avionul cu cabine catapultabile, iar sistemul lui Dragomir va fi implementat ulterior pe avioanele militare.

Datorită resurselor financiare pe care le-au avut la dispoziţie, inginerii americani au reuşit să îmbunătăţească cabina catapultantă şi au transformat-o într-un veritabil scaun ejectabil care a salvat mii de vieți de piloți. Toate astea, mulțumită românului Anastase Dragomir.

Anastase Dragomir a murit în anul 1966, la vârsta de 70 de ani.

Anastase Dragomir
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot