3 mituri despre radiografiile dentare demontate de medicul stomatolog

23.01.2023
3 mituri despre radiografiile dentare demontate de medicul stomatolog

Orice diagnostic stomatologic se stabilește în baza unei radiografii dentare. Tocmai de aceea, această tehnologie oferă o imagine detaliată a dinților tăi, iar asta îl va ajuta pe medicul stomatolog să-ți propună tratamentul potrivit nevoilor tale.

Iată o serie de mituri despre radiografiile dentare pe care medicii stomatologi le demontează.

Este necesară radiografia dentară la fiecare vizită la stomatolog?

Dacă te prezinți periodic la clinica dentară, iar dinții tăi sunt sănătoși, atunci radiografia dentară nu este necesară la fiecare vizită. Aceasta este recomandată de către medicul stomatolog, atunci când te prezinți pentru prima dată la consultație, când ai anumite afecțiuni orale care necesită o analiză detaliată și trebuie stabilit planul de tratament. Poți afla mai multe aici despre cât de sigură este radiografia dentară.

Femeile însărcinate sau copiii pot face radiografii dentare?

Potrivit Healthline, copilul tău are nevoie mai des de radiografii dentare, asta pentru că medicii stomatologi trebuie să-i monitorizeze constant creșterea dinților permanenți. Trebuie să știi că doza de radiații, în cazul radiografiilor dentare, este una redusă, iar asta nu-l va afecta pe cel mic.

Sarcina este o perioadă frumoasă și deosebit de importantă. Corpul trece prin numeroase modificări, iar metabolismul își schimbă parametrii, astfel încât toate funcțiile organismului să se adapteze și să contribuie la dezvoltarea fătului. Tocmai de aceea, inclusiv igiena orală și vizitele periodice la medicul stomatolog sunt esențiale. În ceea ce privește radiografiile dentare, nu trebuie să-ți faci griji. Acestea au un risc scăzut de expunere la radiații, asta pentru că se efectuează în zona capului.

Radiografia dentară poate afecta organismul?

Radiografia dentară digitală este foarte sigură, deoarece utilizează cu 80% mai puține radiații decât radiografiile clasice, iar timpul de expunere este foarte scurt. Întregul proces necesar realizării radiografiei dentare durează în jur de 5 minute, timp în care ajungi în sala de radiologie, te îmbraci cu șorțul de protecție și renunți la accesorii. Radiografia dentară propriu-zisă se realizează în aproximativ 9 secunde.

Orice tip de radiografie dentară digitală este mult mai eficient decât radiografiile dentare clasice. Tocmai pentru că imaginea este mult mai clară, poate fi mărită și oferă posibilitatea observării celor mai fine detalii. Astfel, indiferent de câte tipuri de radiografii dentare ți se recomandă în timpul tratamentului stomatologic, nu trebuie să îți faci griji. Acestea sunt foarte sigure și te ajută atât pe tine, cât și pe medicul stomatolog să obțineți sănătatea și frumusețea danturii.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot