Unde este vestul sălbatic?

13.10.2022
Unde este vestul sălbatic?

SUA este una dintre cele mai mari țări, cu o suprafață de peste 9 milioane kilometri pătrați. În secolele XV-XVI, vizitatorii europeni au început să exploreze coasta de est a noului continent. În 1776, cele 13 colonii și-au declarat independența față de Coroană (Marea Britanie), formând prima formă a Statelor Unite ale Americii. Fiind un teritoriu vast, limitele geografice erau necunoscute în acele timpuri. Unde se afla vestul sălbatic?

SUA, de la colonie la stat independent

vestul sălbatic

Hegemonia Marii Britanii a făcut ca navele sale să ajungă pe țărmurile unui teritoriu care nu se afla în detrimentul nimănui. Chiar dacă britanicii au avut succes în a coloniza total ceea ce cunoaștem astăzi ca SUA, alte puteri maritime și-au lăsat amprenta: spaniolii în sud-vestul țării, în special Florida sau olandezii în New Yorkul de astăzi.

Cu timpul, au fost trimise și formate 13 colonii britanice care s-au stabilit pe malul estic. Pentru a finanța războiul purtat cu francezii, coroana a impus taxe celor 13 noi teritorii. Acest lucru a creat consternare și revoltă. Mulți dintre colonizatori au refuzat plata contribuțiilor, crescând tensiunile cu țara de origine, ajungând în final la o revoluție. Marea schimbare a venit în anul 1776, când cele 13 și-au declarat independența, declanșând Revoluția Americană.

vestul sălbatic

Pe parcursul secolului al XIX-lea, expansiunea teritorială ajunge până la coasta de vest, lângă Oceanul Pacific. Cu toate că majoritatea teritoriilor au fost luate cu forța de la amerindieni sau prin diferite concesiuni, unele state au fost cumpărate. Louisiana a fost achiziționat de la francezi în 1803, Florida de la Spania în 1809, iar Alaska de la Rusia în 1867.

Unde este vestul sălbatic?

„Vestul sălbatic” este o asociere de termeni arhicunoscută pe mapamond, utilizată în diferite sensuri, dar care provine din cultura americană. Acesta desemnează frontiera SUA în perioada de creare și extindere, din 1600, până în 1900. În mod colocvial, tot ce se afla în teritoriile necunoscute, era considerat vest sălbatic. În concepția americanului, tot ceea ce era în afara legii, criminalitatea sau violența, provenea din vestul sălbatic.

Termenul a fost mediatizat și popularizat în cinematografie prin atribuirea cowboy-ului sau poporului amerindian ca simboluri a unui așa zis vest sălbatic, teren stăpânit de o ordine diferită.

Foto: Depositphotos.com & Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot