Unde este vestul sălbatic?

13.10.2022
Unde este vestul sălbatic?

SUA este una dintre cele mai mari țări, cu o suprafață de peste 9 milioane kilometri pătrați. În secolele XV-XVI, vizitatorii europeni au început să exploreze coasta de est a noului continent. În 1776, cele 13 colonii și-au declarat independența față de Coroană (Marea Britanie), formând prima formă a Statelor Unite ale Americii. Fiind un teritoriu vast, limitele geografice erau necunoscute în acele timpuri. Unde se afla vestul sălbatic?

SUA, de la colonie la stat independent

vestul sălbatic

Hegemonia Marii Britanii a făcut ca navele sale să ajungă pe țărmurile unui teritoriu care nu se afla în detrimentul nimănui. Chiar dacă britanicii au avut succes în a coloniza total ceea ce cunoaștem astăzi ca SUA, alte puteri maritime și-au lăsat amprenta: spaniolii în sud-vestul țării, în special Florida sau olandezii în New Yorkul de astăzi.

Cu timpul, au fost trimise și formate 13 colonii britanice care s-au stabilit pe malul estic. Pentru a finanța războiul purtat cu francezii, coroana a impus taxe celor 13 noi teritorii. Acest lucru a creat consternare și revoltă. Mulți dintre colonizatori au refuzat plata contribuțiilor, crescând tensiunile cu țara de origine, ajungând în final la o revoluție. Marea schimbare a venit în anul 1776, când cele 13 și-au declarat independența, declanșând Revoluția Americană.

vestul sălbatic

Pe parcursul secolului al XIX-lea, expansiunea teritorială ajunge până la coasta de vest, lângă Oceanul Pacific. Cu toate că majoritatea teritoriilor au fost luate cu forța de la amerindieni sau prin diferite concesiuni, unele state au fost cumpărate. Louisiana a fost achiziționat de la francezi în 1803, Florida de la Spania în 1809, iar Alaska de la Rusia în 1867.

Unde este vestul sălbatic?

„Vestul sălbatic” este o asociere de termeni arhicunoscută pe mapamond, utilizată în diferite sensuri, dar care provine din cultura americană. Acesta desemnează frontiera SUA în perioada de creare și extindere, din 1600, până în 1900. În mod colocvial, tot ce se afla în teritoriile necunoscute, era considerat vest sălbatic. În concepția americanului, tot ceea ce era în afara legii, criminalitatea sau violența, provenea din vestul sălbatic.

Termenul a fost mediatizat și popularizat în cinematografie prin atribuirea cowboy-ului sau poporului amerindian ca simboluri a unui așa zis vest sălbatic, teren stăpânit de o ordine diferită.

Foto: Depositphotos.com & Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot