Turnul din Pisa. A fost vreodată drept acest monument din Italia?

22.07.2022
Turnul din Pisa. A fost vreodată drept acest monument din Italia?

Turnul din Pisa s-a îndreptat cu aproximativ 45 cm de când au început lucrările de restaurare, în urmă cu 28 de ani. Dar a fost vreodată drept? Iată ce spun experții care stau zilnic și măsoară înclinația monumentului.

Inginerii spun că ar fi fost nevoie de mulți ani pentru ca faimosul monument din Italia să se îndrepte, din cauza grijii extreme necesare cu un monument atât de fragil. Dar, spre ușurarea turiștilor care încă nu l-au văzut, celebrul monument nu va fi probabil niciodată complet drept, scrie Daily Mail.

Forajul precaut și tuburile au fost instalate în subteran, deoarece turnul a fost închis pentru public în ianuarie 1990 timp de 11 ani din cauza temerilor legate de siguranță.

A fost drept vreodată Turnul din Pisa?

Teoriile sugerează că turnul de 57 de metri, care a fost un mister pentru experți timp de sute de ani, a început să se scufunde după ce a fost construit în anul 1173. Cauza ar fi un proiect defectuos, care a însemnat că fundația avea o adâncime de numai trei metri și a fost așezată într-un subsol slab și instabil. Prin urmare, acesta a fost de la început înclinat, motiv pentru care arhitectul și constructorul Bonnano Pisano a schimbat proiectul și a curbat turnul în direcții opuse pentru a compensa înclinarea.

La trei ani după ce a fost declarat Patrimoniu Mondial de către UNESCO, organizația culturală a Națiunilor Unite, în 1987, Turnul din Pisa a fost închis pentru public de teamă că se va prăbuși. Inginerii au început să lucreze la stabilizarea și salvarea turnului în următorii 11 ani, iar înregistrările arată că acesta se înclină mai puțin acum decât înainte.

Profesorul de inginerie Nunziante Squeglia de la Universitatea din Pisa, care lucrează cu Grupul de supraveghere înființat după lucrările de salvare, studiază și măsoară turnul de 25 de ani.

El spune că turnul s-a îndreptat cu 41 de centimetri până în 2001 și cu încă patru centimetri de atunci.

Pentru a înțelege modul în care se mișcă clădirea de 14.500 de tone, se fac măsurători chiar și o dată pe oră, unele în mod automat cu ajutorul unor penduluri, altele manual cu ajutorul unui nivel optic de topograf.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot