Titu Maiorescu, relație de incest cu sora lui? „Noi trebuia să fim soți, nu frați”

11.04.2023
Titu Maiorescu, relație de incest cu sora lui? „Noi trebuia să fim soți, nu frați”

Titu Maiorescu a fost unul dintre cei mai importanti critici literari si politicieni romani din secolul al XIX-lea. Pe lângă cariera sa, Maiorescu a avut și o viață amoroasă demnă de o telenovelă. Fostul prim ministru al României și-a înșelat ani buni soția chiar cu sora acesteia. Ba mai mult, a avut și un copil cu cumnata sa. În plus, presa vremii a vorbit despre o relație prea apropiată de sora sa, Emilia.

Titu Maiorescu, către sora sa: „Trebuia să fim soți, nu frați”

Despre viața personală a lui Titu Maiorescu s-a scris foarte mult. Fostul premier a fost extrem de apropiat de Emilia, sora sa. Cei doi s-au înțeles bine din copilărie, relație conservată și la maturitate.

În Jurnalul pe care l-a ţinut din 1851 până în 1917 și citat de dcnews.ro, criticul a acordat pasaje întregi complicatei relaţii cu sora sa. La 18 ani, scria: ”În sfârşit m-am lămurit cu Emilia. Eu am plâns mult, chiar şi ea. Erau încă unele lucruri nelămurite între noi, am vorbit despre ele. Trebuie să fi fost o fiinţă tare nenorocită când era ea mititică, adesea din cauza asta nu se destăinuia nimănui. Şi cui oare? Mie, eram prea tânăr, prea copilăros, prea egoist. Dar prin câte n-am trecut şi eu…”

În momentul în care a decis să se căsătorească cu Clara Kremnitz, Maiorescu i-a făcut surorii un raport sentimental. ”Sunt mai hotărât ca oricând să-mi trăiesc viaţa împreună cu Clara. De-ai şti numai, Emilie, cât de nemăsurat vă iubesc, pe tine şi pe Clara. Voi sunteţi singurele care mă ţineţi în viaţă… întotdeauna te-am iubit şi te-am stimat. Într-adevăr, Emilie, noi suntem doi oameni – o simt intens – creaţi şi formaţi unul pentru altul: desfid întreaga omenire să-mi indice ceva mai bun. Noi trebuia să fim nu fraţi, ci soţi…” .

Emilia Maiorescu s-a căsătorit cu în 1870 cu Wilhelm Humpel, compozitor și profesor de muzică de origine austriacă. Se pare că Maiorescu nu avea deloc o relație bună cu compozitorul.

După divorţul său de Clara, din anul 1878, Maiorescu i-a cerut insistent surorii sale să se mute cu el în Bucureşti. Pasajele din jurnal datate din această perioadă arată că legătura dintre cei doi era mai strânsă ca oricând. ”Dragă Emilie, ce vrajă se află în cuvântul Tu as ma seule pensee (Tu posezi singurul meu gând). Dacă este aşa, atunci eu te am şi trebuie ca tu să ştii un singur lucru: eu nu te mai las. Telegrafiază-mi un cuvânt şi nu-mi distruge temerile noii mele vieţi. Ascultă-mă! Fratele şi iubitul tău Titus”, îi scria Titu Emiliei pe 24 iunie 1878.

Emilia n-a dat curs invitaţiei de a se muta în Bucureşti și a rămas alături de soțul ei până în 1900, când acesta a murit. După 1900, Emilia Humpel se retrage de la conducerea pensionatului căreia îi dăduse viață: „Institutul liceal de domnișoare Humpel”.

A avut un copil cu sora soției

Legătura bolnavă Maiorescu și Mite Kremnitz, sora Clarei, a început în anul 1875, când doctorul Wilhelm Kremnitz, cumnatul lui Maiorescu, împreună cu soţia sa, Mite, se mută la Bucureşti, în casa din str. Vestei. Încet și sigur, Mite devine amanta lui Titu Maiorescu, spre disperarea soţiei acestuia Clara. Nici măcar soțul lui Mite, doctorul Wilhelm Kremnitz, nu a putut să facă nimic pentru ca aventura să înceteze. Primul copil al Mitei, botezat Georg Titus și născut în 1876, ar fi fost rodul relației cu Maiorescu.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot