Știai că există fluturi care se hrănesc cu lacrimi de țestoasă?

06.06.2022
Știai că există fluturi care se hrănesc cu lacrimi de țestoasă?

Fluturii sunt stadiul de zbor adult al anumitor insecte aparținând unui ordin sau grup numit Lepidoptera. Moliile aparțin și ele acestui grup. Cuvântul „Lepidoptera” înseamnă „aripi solzoase” în greacă.

Acest nume se potrivește perfect insectelor din acest grup, deoarece aripile lor sunt acoperite cu mii de solzi minuscule care se suprapun în rânduri. Solzii, care sunt aranjați în modele colorate unice pentru fiecare specie, sunt cei care îi conferă fluturelui o frumusețe aparte.

Ca toate celelalte insecte, fluturii au șase picioare și trei părți principale ale corpului: cap, torace (piept sau secțiune mediană) și abdomen (coadă). Au, de asemenea, două antene și un exoschelet.

Un ciclu de viață este alcătuit din etapele prin care parcurge un organism viu în timpul vieții sale de la început până la sfârșit. Un fluture suferă un proces numit metamorfoză completă în timpul ciclului său de viață. Aceasta înseamnă că fluturele se schimbă complet de la stadiul larvar timpuriu, când este o omidă, până la stadiul final, când devine un fluture adult frumos și grațios. Ciclul de viață al fluturelui are patru etape: ou, larvă, pupă și adult.

De ce beau fluturii lacrimi de țestoasă?

Recent, un entomolog tropical a surprins într-un videoclip o priveliște uimitoare. Fluturi colorați beau lacrimi direct din ochii țestoaselor care stăteau lângă râul Tambopata din Peru. Phil Torres a declarat pentru Live Science că a surprins trei broaște țestoase care se târâseră la mal pentru a se bucura de soare, iar în jurul lor zburau mai multe specii de fluturi colorați, așezându-se lângă ochii țestoaselor pentru a sorbi delicat lacrimile sărate ale reptilelor.

Torres a descris fluturii care beau lacrimi drept „unul dintre cele mai bizare, ciudate, frumoase și fascinante lucruri pe care le-am văzut vreodată în toată viața mea”. El a postat materialul pe canalul său de YouTube, The Jungle Diaries, unde își documentează expedițiile de cercetare și descoperirile.

Acei fluturi, aproximativ opt specii din trei familii diferite, erau toți după același lucru: sodiu, a explicat Torres în videoclip. Fluturii nu pot obține sodiu din flori, așa că insectele trebuie să-l caute în altă parte. Unele specii de fluturi se scufundă în fecale ca sursă de sodiu, unii îl găsesc în murdărie, iar alții, precum fluturii de lângă râu, vizează lacrimile.

Reptilele pline de lacrimi, probabil țestoase cu pete galbene (Podocnemis unifilis), aparțin unui grup de țestoase care nu își pot retrage capul în carapace. Singura lor opțiune pentru a descuraja insectele însetate este să le întoarcă capul dintr-o parte în alta, a mai spus Torres pentru sursa citată.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising