Știai că există fluturi care se hrănesc cu lacrimi de țestoasă?

06.06.2022
Știai că există fluturi care se hrănesc cu lacrimi de țestoasă?

Fluturii sunt stadiul de zbor adult al anumitor insecte aparținând unui ordin sau grup numit Lepidoptera. Moliile aparțin și ele acestui grup. Cuvântul „Lepidoptera” înseamnă „aripi solzoase” în greacă.

Acest nume se potrivește perfect insectelor din acest grup, deoarece aripile lor sunt acoperite cu mii de solzi minuscule care se suprapun în rânduri. Solzii, care sunt aranjați în modele colorate unice pentru fiecare specie, sunt cei care îi conferă fluturelui o frumusețe aparte.

Ca toate celelalte insecte, fluturii au șase picioare și trei părți principale ale corpului: cap, torace (piept sau secțiune mediană) și abdomen (coadă). Au, de asemenea, două antene și un exoschelet.

Un ciclu de viață este alcătuit din etapele prin care parcurge un organism viu în timpul vieții sale de la început până la sfârșit. Un fluture suferă un proces numit metamorfoză completă în timpul ciclului său de viață. Aceasta înseamnă că fluturele se schimbă complet de la stadiul larvar timpuriu, când este o omidă, până la stadiul final, când devine un fluture adult frumos și grațios. Ciclul de viață al fluturelui are patru etape: ou, larvă, pupă și adult.

De ce beau fluturii lacrimi de țestoasă?

Recent, un entomolog tropical a surprins într-un videoclip o priveliște uimitoare. Fluturi colorați beau lacrimi direct din ochii țestoaselor care stăteau lângă râul Tambopata din Peru. Phil Torres a declarat pentru Live Science că a surprins trei broaște țestoase care se târâseră la mal pentru a se bucura de soare, iar în jurul lor zburau mai multe specii de fluturi colorați, așezându-se lângă ochii țestoaselor pentru a sorbi delicat lacrimile sărate ale reptilelor.

Torres a descris fluturii care beau lacrimi drept „unul dintre cele mai bizare, ciudate, frumoase și fascinante lucruri pe care le-am văzut vreodată în toată viața mea”. El a postat materialul pe canalul său de YouTube, The Jungle Diaries, unde își documentează expedițiile de cercetare și descoperirile.

Acei fluturi, aproximativ opt specii din trei familii diferite, erau toți după același lucru: sodiu, a explicat Torres în videoclip. Fluturii nu pot obține sodiu din flori, așa că insectele trebuie să-l caute în altă parte. Unele specii de fluturi se scufundă în fecale ca sursă de sodiu, unii îl găsesc în murdărie, iar alții, precum fluturii de lângă râu, vizează lacrimile.

Reptilele pline de lacrimi, probabil țestoase cu pete galbene (Podocnemis unifilis), aparțin unui grup de țestoase care nu își pot retrage capul în carapace. Singura lor opțiune pentru a descuraja insectele însetate este să le întoarcă capul dintr-o parte în alta, a mai spus Torres pentru sursa citată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot