Știai că există fluturi care se hrănesc cu lacrimi de țestoasă?

06.06.2022
Știai că există fluturi care se hrănesc cu lacrimi de țestoasă?

Fluturii sunt stadiul de zbor adult al anumitor insecte aparținând unui ordin sau grup numit Lepidoptera. Moliile aparțin și ele acestui grup. Cuvântul „Lepidoptera” înseamnă „aripi solzoase” în greacă.

Acest nume se potrivește perfect insectelor din acest grup, deoarece aripile lor sunt acoperite cu mii de solzi minuscule care se suprapun în rânduri. Solzii, care sunt aranjați în modele colorate unice pentru fiecare specie, sunt cei care îi conferă fluturelui o frumusețe aparte.

Ca toate celelalte insecte, fluturii au șase picioare și trei părți principale ale corpului: cap, torace (piept sau secțiune mediană) și abdomen (coadă). Au, de asemenea, două antene și un exoschelet.

Un ciclu de viață este alcătuit din etapele prin care parcurge un organism viu în timpul vieții sale de la început până la sfârșit. Un fluture suferă un proces numit metamorfoză completă în timpul ciclului său de viață. Aceasta înseamnă că fluturele se schimbă complet de la stadiul larvar timpuriu, când este o omidă, până la stadiul final, când devine un fluture adult frumos și grațios. Ciclul de viață al fluturelui are patru etape: ou, larvă, pupă și adult.

De ce beau fluturii lacrimi de țestoasă?

Recent, un entomolog tropical a surprins într-un videoclip o priveliște uimitoare. Fluturi colorați beau lacrimi direct din ochii țestoaselor care stăteau lângă râul Tambopata din Peru. Phil Torres a declarat pentru Live Science că a surprins trei broaște țestoase care se târâseră la mal pentru a se bucura de soare, iar în jurul lor zburau mai multe specii de fluturi colorați, așezându-se lângă ochii țestoaselor pentru a sorbi delicat lacrimile sărate ale reptilelor.

Torres a descris fluturii care beau lacrimi drept „unul dintre cele mai bizare, ciudate, frumoase și fascinante lucruri pe care le-am văzut vreodată în toată viața mea”. El a postat materialul pe canalul său de YouTube, The Jungle Diaries, unde își documentează expedițiile de cercetare și descoperirile.

Acei fluturi, aproximativ opt specii din trei familii diferite, erau toți după același lucru: sodiu, a explicat Torres în videoclip. Fluturii nu pot obține sodiu din flori, așa că insectele trebuie să-l caute în altă parte. Unele specii de fluturi se scufundă în fecale ca sursă de sodiu, unii îl găsesc în murdărie, iar alții, precum fluturii de lângă râu, vizează lacrimile.

Reptilele pline de lacrimi, probabil țestoase cu pete galbene (Podocnemis unifilis), aparțin unui grup de țestoase care nu își pot retrage capul în carapace. Singura lor opțiune pentru a descuraja insectele însetate este să le întoarcă capul dintr-o parte în alta, a mai spus Torres pentru sursa citată.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot
Unde este situat apendicele?
Unde este situat apendicele?
Cu toții am auzit de apendice și de problemele pe care acesta le poate cauza. Boala declanșată de acest organ se numește apendicită și apare în special la copii, fiind, cu alte cuvinte, o... citește tot