Știai că există fluturi care se hrănesc cu lacrimi de țestoasă?

06.06.2022
Știai că există fluturi care se hrănesc cu lacrimi de țestoasă?

Fluturii sunt stadiul de zbor adult al anumitor insecte aparținând unui ordin sau grup numit Lepidoptera. Moliile aparțin și ele acestui grup. Cuvântul „Lepidoptera” înseamnă „aripi solzoase” în greacă.

Acest nume se potrivește perfect insectelor din acest grup, deoarece aripile lor sunt acoperite cu mii de solzi minuscule care se suprapun în rânduri. Solzii, care sunt aranjați în modele colorate unice pentru fiecare specie, sunt cei care îi conferă fluturelui o frumusețe aparte.

Ca toate celelalte insecte, fluturii au șase picioare și trei părți principale ale corpului: cap, torace (piept sau secțiune mediană) și abdomen (coadă). Au, de asemenea, două antene și un exoschelet.

Un ciclu de viață este alcătuit din etapele prin care parcurge un organism viu în timpul vieții sale de la început până la sfârșit. Un fluture suferă un proces numit metamorfoză completă în timpul ciclului său de viață. Aceasta înseamnă că fluturele se schimbă complet de la stadiul larvar timpuriu, când este o omidă, până la stadiul final, când devine un fluture adult frumos și grațios. Ciclul de viață al fluturelui are patru etape: ou, larvă, pupă și adult.

De ce beau fluturii lacrimi de țestoasă?

Recent, un entomolog tropical a surprins într-un videoclip o priveliște uimitoare. Fluturi colorați beau lacrimi direct din ochii țestoaselor care stăteau lângă râul Tambopata din Peru. Phil Torres a declarat pentru Live Science că a surprins trei broaște țestoase care se târâseră la mal pentru a se bucura de soare, iar în jurul lor zburau mai multe specii de fluturi colorați, așezându-se lângă ochii țestoaselor pentru a sorbi delicat lacrimile sărate ale reptilelor.

Torres a descris fluturii care beau lacrimi drept „unul dintre cele mai bizare, ciudate, frumoase și fascinante lucruri pe care le-am văzut vreodată în toată viața mea”. El a postat materialul pe canalul său de YouTube, The Jungle Diaries, unde își documentează expedițiile de cercetare și descoperirile.

Acei fluturi, aproximativ opt specii din trei familii diferite, erau toți după același lucru: sodiu, a explicat Torres în videoclip. Fluturii nu pot obține sodiu din flori, așa că insectele trebuie să-l caute în altă parte. Unele specii de fluturi se scufundă în fecale ca sursă de sodiu, unii îl găsesc în murdărie, iar alții, precum fluturii de lângă râu, vizează lacrimile.

Reptilele pline de lacrimi, probabil țestoase cu pete galbene (Podocnemis unifilis), aparțin unui grup de țestoase care nu își pot retrage capul în carapace. Singura lor opțiune pentru a descuraja insectele însetate este să le întoarcă capul dintr-o parte în alta, a mai spus Torres pentru sursa citată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot