Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi

15.09.2023
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi

În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza ce este roxadustat, de ce a fost interzis pentru sportivi și ce implicații are asupra sportului și sportivilor.

Ce este Roxadustat

Roxadustat este un medicament utilizat în principal pentru a trata anemia la pacienții cu boală renală cronică. Aparține clasei de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori ai factorului de hipoxie-inducție prolyl-hidroxilază (HIF-PHI). Prin creșterea producției de globule roșii, roxadustat ajută la ameliorarea simptomelor anemiei și la îmbunătățirea stării generale de bine a pacienților.

Tentația pentru sportivi

Având în vedere capacitatea roxadustat de a stimula producția de globule roșii, nu este deloc surprinzător că unii sportivi ar putea să-l vadă ca un potențial medicament pentru îmbunătățirea performanței. Cu un număr crescut de globule roșii, sportivii pot experimenta o capacitate de transport a oxigenului îmbunătățită, ceea ce duce la o rezistență mai mare și, potențial, o performanță atletică mai bună.

În ciuda potențialelor beneficii, roxadustat a fost interzis în mod explicit de diverse organizații sportive și agenții anti-doping. De exemplu, Agenția Mondială Antidoping (WADA) a inclus roxadustat în lista sa de substanțe interzise. Această interdicție se datorează în principal preocupărilor legate de avantajele nefavorabile obținute de sportivii care utilizează roxadustat, precum și riscurilor potențiale pentru sănătate asociate cu utilizarea acestuia.

Impactul asupra sportului și sportivilor

Au apărut mai multe cazuri în care sportivii au fost testați pozitiv pentru roxadustat în timpul testelor antidoping. Acest lucru a stârnit controverse și a ridicat întrebări cu privire la gradul de cunoștințe pe care le au sportivii cu privire la substanțele interzise. De asemenea, evidențiază provocările cu care se confruntă agențiile antidoping în a ține pasul cu noile și emergentele medicamente de pe piață.

Interdicția privind roxadustat are implicații semnificative atât pentru sport, cât și pentru sportivi. Ea consolidează angajamentul față de o concurență corectă și asigură un teren de joc egal pentru toți. Mai mult, transmite un mesaj că dopingul nu va fi tolerat și că sportivii trebuie să-și prioritizeze sănătatea și practicile etice în detrimentul câștigurilor pe termen scurt.

Simona Halep și roxadustat

Simona Halep este o fostă campioană de Grand Slam care a fost suspendată pentru patru ani de către Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) în septembrie 2023, după ce a fost testată pozitiv pentru roxadustat.

Halep a fost testată pozitiv pentru roxadustat în timpul turneului US Open din 2022. Tenismena a susținut că a fost contaminată accidental cu roxadustat din suplimente alimentare.

Roxadustat a fost interzis de WADA în 2021.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot