Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi

15.09.2023
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi

În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza ce este roxadustat, de ce a fost interzis pentru sportivi și ce implicații are asupra sportului și sportivilor.

Ce este Roxadustat

Roxadustat este un medicament utilizat în principal pentru a trata anemia la pacienții cu boală renală cronică. Aparține clasei de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori ai factorului de hipoxie-inducție prolyl-hidroxilază (HIF-PHI). Prin creșterea producției de globule roșii, roxadustat ajută la ameliorarea simptomelor anemiei și la îmbunătățirea stării generale de bine a pacienților.

Tentația pentru sportivi

Având în vedere capacitatea roxadustat de a stimula producția de globule roșii, nu este deloc surprinzător că unii sportivi ar putea să-l vadă ca un potențial medicament pentru îmbunătățirea performanței. Cu un număr crescut de globule roșii, sportivii pot experimenta o capacitate de transport a oxigenului îmbunătățită, ceea ce duce la o rezistență mai mare și, potențial, o performanță atletică mai bună.

În ciuda potențialelor beneficii, roxadustat a fost interzis în mod explicit de diverse organizații sportive și agenții anti-doping. De exemplu, Agenția Mondială Antidoping (WADA) a inclus roxadustat în lista sa de substanțe interzise. Această interdicție se datorează în principal preocupărilor legate de avantajele nefavorabile obținute de sportivii care utilizează roxadustat, precum și riscurilor potențiale pentru sănătate asociate cu utilizarea acestuia.

Impactul asupra sportului și sportivilor

Au apărut mai multe cazuri în care sportivii au fost testați pozitiv pentru roxadustat în timpul testelor antidoping. Acest lucru a stârnit controverse și a ridicat întrebări cu privire la gradul de cunoștințe pe care le au sportivii cu privire la substanțele interzise. De asemenea, evidențiază provocările cu care se confruntă agențiile antidoping în a ține pasul cu noile și emergentele medicamente de pe piață.

Interdicția privind roxadustat are implicații semnificative atât pentru sport, cât și pentru sportivi. Ea consolidează angajamentul față de o concurență corectă și asigură un teren de joc egal pentru toți. Mai mult, transmite un mesaj că dopingul nu va fi tolerat și că sportivii trebuie să-și prioritizeze sănătatea și practicile etice în detrimentul câștigurilor pe termen scurt.

Simona Halep și roxadustat

Simona Halep este o fostă campioană de Grand Slam care a fost suspendată pentru patru ani de către Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) în septembrie 2023, după ce a fost testată pozitiv pentru roxadustat.

Halep a fost testată pozitiv pentru roxadustat în timpul turneului US Open din 2022. Tenismena a susținut că a fost contaminată accidental cu roxadustat din suplimente alimentare.

Roxadustat a fost interzis de WADA în 2021.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot