Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi

15.09.2023
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi

În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza ce este roxadustat, de ce a fost interzis pentru sportivi și ce implicații are asupra sportului și sportivilor.

Ce este Roxadustat

Roxadustat este un medicament utilizat în principal pentru a trata anemia la pacienții cu boală renală cronică. Aparține clasei de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori ai factorului de hipoxie-inducție prolyl-hidroxilază (HIF-PHI). Prin creșterea producției de globule roșii, roxadustat ajută la ameliorarea simptomelor anemiei și la îmbunătățirea stării generale de bine a pacienților.

Tentația pentru sportivi

Având în vedere capacitatea roxadustat de a stimula producția de globule roșii, nu este deloc surprinzător că unii sportivi ar putea să-l vadă ca un potențial medicament pentru îmbunătățirea performanței. Cu un număr crescut de globule roșii, sportivii pot experimenta o capacitate de transport a oxigenului îmbunătățită, ceea ce duce la o rezistență mai mare și, potențial, o performanță atletică mai bună.

În ciuda potențialelor beneficii, roxadustat a fost interzis în mod explicit de diverse organizații sportive și agenții anti-doping. De exemplu, Agenția Mondială Antidoping (WADA) a inclus roxadustat în lista sa de substanțe interzise. Această interdicție se datorează în principal preocupărilor legate de avantajele nefavorabile obținute de sportivii care utilizează roxadustat, precum și riscurilor potențiale pentru sănătate asociate cu utilizarea acestuia.

Impactul asupra sportului și sportivilor

Au apărut mai multe cazuri în care sportivii au fost testați pozitiv pentru roxadustat în timpul testelor antidoping. Acest lucru a stârnit controverse și a ridicat întrebări cu privire la gradul de cunoștințe pe care le au sportivii cu privire la substanțele interzise. De asemenea, evidențiază provocările cu care se confruntă agențiile antidoping în a ține pasul cu noile și emergentele medicamente de pe piață.

Interdicția privind roxadustat are implicații semnificative atât pentru sport, cât și pentru sportivi. Ea consolidează angajamentul față de o concurență corectă și asigură un teren de joc egal pentru toți. Mai mult, transmite un mesaj că dopingul nu va fi tolerat și că sportivii trebuie să-și prioritizeze sănătatea și practicile etice în detrimentul câștigurilor pe termen scurt.

Simona Halep și roxadustat

Simona Halep este o fostă campioană de Grand Slam care a fost suspendată pentru patru ani de către Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) în septembrie 2023, după ce a fost testată pozitiv pentru roxadustat.

Halep a fost testată pozitiv pentru roxadustat în timpul turneului US Open din 2022. Tenismena a susținut că a fost contaminată accidental cu roxadustat din suplimente alimentare.

Roxadustat a fost interzis de WADA în 2021.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă de viață a mamei lui Mihai Eminescu. Cine a fost Raluca Eminovici?
Povestea fabuloasă de viață a mamei lui Mihai Eminescu. Cine a fost Raluca Eminovici?
Despre Mihai Eminescu s-au scris milioane de rânduri, viața celui mai mare poet român din toate timpurile fiind analizată din toate unghiurile. În ceea ce o privește pe mama lui, Raluca... citește tot
Curiozități despre Bali, destinația turistică la care visează toată lumea
Curiozități despre Bali, destinația turistică la care visează toată lumea
Bali este o insulă și provincie din Indonezia, situată în sud-estul arhipelagului indonezian. Este una dintre cele mai cunoscute destinații turistice din lume datorită peisajelor sale frumoase,... citește tot
De ce este recomandat să bei apă înainte de culcare?
De ce este recomandat să bei apă înainte de culcare?
Cercetătorii au realizat mai multe studii pentru a vedea cum funcționează organismul uman atunci când doarme. Datele colectate au evidențiat și ceea ce are nevoie corpul pentru a avea un somn... citește tot