România, țara nimănui. Cum poluează românii locul cu „cel mai pur” aer din lume

15.03.2022
România, țara nimănui. Cum poluează românii locul cu „cel mai pur” aer din lume

Sunt puține locuri în România și în lume care se pot mândri cu un aer curat și lipsit de poluare. Acesta este și cazul Salinei de la Slănic, Prahova, locul unde specialiștii susțin că aici se găsește un aer extrem de pur. Ba chiar, sunt voci care afirmă că în interiorul salinei este „cel mai pur aer de pe Planetă”. Acesta este lipsit de radiații și poluare. Sau, era lipsit de poluare. Pentru că accesul în salină se face, de ceva timp, cu microbuze diesel.

Salina Slănic Prahova a fost deschisă pentru vizitatori la începutul anilor ’70. Anual, peste 150.000 de oameni trec pragul în căutarea aerului pur. Multă vreme, aceesul în salină s-a făcut cu ajutorul unui lift. În anul 2014, liftul care îi transporta pe turiști în subteran s-a prăbușit în gol, de la 143 de metri, din cauza unei defecțiuni. O singură persoană a fost rănită. Deși au trecut 8 ani de atunci, liftul de acces nu poate fi folosit, în ciuda faptului că este reparat și funcțional. Se pare că decizia interzicerii folosirii liftului aparține Inspectoratului Teritorial de Muncă. Astfel, Salrom (Societatea Națională a Sării) a decis ca turiștii să fie duși în mină cu ajutorul microbuzelor. Zilnic, zeci de microbuze pe motorină transportă turiștii la o adâncime de peste 200 metri, ajungând la intrarea locului din România cu „cel mai pur” aer.

„În mod ciudat, pentru a ajunge să respiri aer curat, trebuie să mergi cu un microbuz pe motorină. Dar, nimic nu e de mirare într-o țară ca a noastră. Bine măcar că microbuzele nu intră și în mină, asta ar mai lipsi”, a declarat un turist pentru shtiu.ro.

Nu doar că microbuzele poluează, dar accesul poate fi și el periculos pentru turiști. De exemplu, în anul 2018 un vehicul s-a răsturnat într-un viraj și 17 oameni au fost răniți, necesitând îngrijiri medicale. Totuși, de ce nu se construiește un lift funcțional?

„În ciuda eforturilor depuse, SNS SA nu a identificat un producător care să-și asume construcția unui asemenea echipament, cauzele fiind în principal diferențele mari de nivel, precum și mediul coroziv cauzat de sare. Cu toate acestea, se continuă demersurile de identificare a unor soluții tehnice alternative pentru construirea unui lift care să asigure transportul turiștilor în condiții de maximă siguranță. Salina Slănic Prahova se află la o adâncime de peste 230 de metri, cu mult peste cei 80 de metri ai Salinei Turda, fapt ce ridică probleme tehnice deosebite în realizarea unui lift care să înlocuiască în totalitate accesul cu mijloace auto”, a declarat în urmă cu câțiva ani Dumitru Matei, directorul SALROM, conform blogului danbrumar.ro.

Anual, mii de turiști cu afecțiuni respiratorii vin la Slănic unde pot petrece câteva ore în linişte. Specialiștii fac periodic măsurători și consideră că aerul este încă din cale afară de pur, întrucât aici lipsesc aproape în totalitate radiaţiile şi poluarea.

Curiozități despre Salina Slănic:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot