Curiozități despre Salina Slănic Prahova. Cât este de adâncă și cât timp mai poate fi exploatată?

14.03.2022
Curiozități despre Salina Slănic Prahova. Cât este de adâncă și cât timp mai poate fi exploatată?

Salina Slănic Prahova este printre cele mai spectaculoase obiective turistice din România. Zona este vizitată în fiecare an de mii de turiști, care vor să vadă cum este să respiri cel mai pur aer din lume. Pe lângă acest lucru incredibil, salina mai prezintă o serie de specificații care te vor uimi.

Lucruri mai puțin știute despre Salina Slănic Prahova

Salina Slănic Prahova se găsește la aproximativ 100 de kilometri de București, în stațiunea Slănic, județul Prahova. Masivul de sare are o lungime de 5-6 kilometri , o lățime de circa 2-3 kilometri. Potrivit specialiștilor în geologie, zona poate fi exploatată câteva mii de ani de acum înainte.

Salina are o istorie bogată și începe prin anul 1686, când spătarul Mihail Cantacuzino a realizat că în regiune există un zăcământ de sare și a decis să construiască o mină, cumpărând moșia Slănic. După câțiva ani după ce a început exploatarea, Cantacuzino a donat atât moșia sa din Slănic cât și ocnele de sare, Mănăstirii Colțea din București.

Zona a fost modernizată după anul 1852, în timpul domnitorului Barbu Știrbei, conducător al Țării Românești în perioadele iunie 1849 – 29 octombrie 1853 și 5 octombrie 1854 – 25 iunie 1856.

În Salina Slănic au fost excavate 2.9 milioane de metri cubi de sare, iar acest lucru a dus la formarea a 14 încăperi trapezoidale. Aici, temperatura este constantă și nu depășește niciodată 13 grade Celsius, iar umiditatea este de aproximativ 60%.

Potrivit datelor statistice, aici este cel mai pur aer din lume, iar aerosolii salini au multiple beneficii pentru persoanele cu probleme de sănătate, în special cu afecțiuni de respirație. În mină lipsesc aproape în totalitate radiaţiile şi poluarea.

„Mina Unirea” sau altfel spus Salina Slănic Prahova este situată la o adâncime de 208 metri, pe o suprafaţă de 53.000 de metri pătrați și a fost deschisă vizitării după anul 1970.

Salina Slănic a fost amenajată pentru a satisface cerințele tuturor turiștilor. Aici există un sanatoriu cu 50 de locuri, unde oamenii cu afecțiuni pulmonare pot petrece câteva ore în liniște. De asemenea, tot aici sunt amenajate locuri de joacă cu tobogane, balansoare şi leagăne, terenuri de sport, volei, handbal, tenis, carting şi minifotbal, un spațiu cu mese de biliard şi un bufet.

Spațiul imens din salină oferă posibilitatea organizării diferitelor competiţii sportive, concursuri, expoziţii şi concerte. Cea mai spectaculoasă cameră din salină se numește Sala Genezei, unde se găsesc busturile în sare ale lui Traian, Decebal şi Burebista precum şi scuplturi cu elemente specifice poporului daco-roman. În fiecare an, salina este vizitată de aproximativ 150.000 de turiști.

Trebuie precizat că accesul în salină se face cu microbuze, după ce în 9 august 2014 ascensorul care trebuia să coboare la 204 metri s-a prăbușit de la 4 metri înălțime cu 8 turiști în el, dintre aceștia, doi au fost răniți mai grav. Prețul unui bilet este de 38 de lei.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot