Curiozități despre Salina Slănic Prahova. Cât este de adâncă și cât timp mai poate fi exploatată?

14.03.2022
Curiozități despre Salina Slănic Prahova. Cât este de adâncă și cât timp mai poate fi exploatată?

Salina Slănic Prahova este printre cele mai spectaculoase obiective turistice din România. Zona este vizitată în fiecare an de mii de turiști, care vor să vadă cum este să respiri cel mai pur aer din lume. Pe lângă acest lucru incredibil, salina mai prezintă o serie de specificații care te vor uimi.

Lucruri mai puțin știute despre Salina Slănic Prahova

Salina Slănic Prahova se găsește la aproximativ 100 de kilometri de București, în stațiunea Slănic, județul Prahova. Masivul de sare are o lungime de 5-6 kilometri , o lățime de circa 2-3 kilometri. Potrivit specialiștilor în geologie, zona poate fi exploatată câteva mii de ani de acum înainte.

Salina are o istorie bogată și începe prin anul 1686, când spătarul Mihail Cantacuzino a realizat că în regiune există un zăcământ de sare și a decis să construiască o mină, cumpărând moșia Slănic. După câțiva ani după ce a început exploatarea, Cantacuzino a donat atât moșia sa din Slănic cât și ocnele de sare, Mănăstirii Colțea din București.

Zona a fost modernizată după anul 1852, în timpul domnitorului Barbu Știrbei, conducător al Țării Românești în perioadele iunie 1849 – 29 octombrie 1853 și 5 octombrie 1854 – 25 iunie 1856.

În Salina Slănic au fost excavate 2.9 milioane de metri cubi de sare, iar acest lucru a dus la formarea a 14 încăperi trapezoidale. Aici, temperatura este constantă și nu depășește niciodată 13 grade Celsius, iar umiditatea este de aproximativ 60%.

Potrivit datelor statistice, aici este cel mai pur aer din lume, iar aerosolii salini au multiple beneficii pentru persoanele cu probleme de sănătate, în special cu afecțiuni de respirație. În mină lipsesc aproape în totalitate radiaţiile şi poluarea.

„Mina Unirea” sau altfel spus Salina Slănic Prahova este situată la o adâncime de 208 metri, pe o suprafaţă de 53.000 de metri pătrați și a fost deschisă vizitării după anul 1970.

Salina Slănic a fost amenajată pentru a satisface cerințele tuturor turiștilor. Aici există un sanatoriu cu 50 de locuri, unde oamenii cu afecțiuni pulmonare pot petrece câteva ore în liniște. De asemenea, tot aici sunt amenajate locuri de joacă cu tobogane, balansoare şi leagăne, terenuri de sport, volei, handbal, tenis, carting şi minifotbal, un spațiu cu mese de biliard şi un bufet.

Spațiul imens din salină oferă posibilitatea organizării diferitelor competiţii sportive, concursuri, expoziţii şi concerte. Cea mai spectaculoasă cameră din salină se numește Sala Genezei, unde se găsesc busturile în sare ale lui Traian, Decebal şi Burebista precum şi scuplturi cu elemente specifice poporului daco-roman. În fiecare an, salina este vizitată de aproximativ 150.000 de turiști.

Trebuie precizat că accesul în salină se face cu microbuze, după ce în 9 august 2014 ascensorul care trebuia să coboare la 204 metri s-a prăbușit de la 4 metri înălțime cu 8 turiști în el, dintre aceștia, doi au fost răniți mai grav. Prețul unui bilet este de 38 de lei.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
adplus-dvertising