Povestea lui Mathias Rust, bărbatul care a aterizat în Piaţa Roşie și a pus capăt Războiului Rece

30.05.2022
Povestea lui Mathias Rust, bărbatul care a aterizat în Piaţa Roşie și a pus capăt Războiului Rece

În anul 1987, Mathias Rust, un adolescent din vestul Germaniei a șocat lumea, zburând prin apărarea antiaeriană sovietică pentru a ateriza în Piața Roșie. A fost închis pentru mai bine de un an.

Mathias Rust, în vârstă de doar 19 ani, a zburat singur peste 750 km prin fiecare scut defensiv sovietic într-un avion cu un singur motor pentru a ateriza la porțile Kremlinului. Ideea îi venise cu un an mai devreme în timp ce se uita la televizor la casa părinților săi, unde locuia în Hamburg, Germania de Vest.

Un summit între președinții SUA și cei sovietici de la Reykjavik s-a încheiat într-un impas, iar adolescentul pasionat de politică a simțit că vrea să facă ceva pentru a face diferența. În acea perioadă, Germania era încă separată de Zidul Berlinului, iar partea de est se afla sub influență sovietică.

„Am crezut că fiecare om de pe această planetă este responsabil pentru unele progrese și căutam o oportunitate de a-mi lua partea mea în el”, a declarat Mathias Rust, scrie BBC.

Mathias Rust, adolescentul curajos

Tânărul avea licență de pilot și făcuse 50 de ore în aer când i-a trecut prin minte să-și pună în practică abilitățile.

„Mă gândeam că aș putea folosi aeronava pentru a construi o punte imaginară între Vest și Est pentru a arăta că mulți oameni din Europa doresc să îmbunătățească relațiile dintre lumile noastre.”

Mulți adolescenți idealiști ar fi avut fantezii similare de a aduce pacea mondială prin acțiuni îndrăznețe. Rust, însă a făcut diferența și a mers înainte cu planul său. La 13 mai 1987, el le-a spus părinților săi că urmează să facă un turneu în nordul Europei cu un avion Cessna, pentru a înregistra ore pentru obținerea licenței de pilot profesionist.

Prima sa oprire a fost în Insulele Shetland, apoi în Insulele Feroe. A petrecut o noapte în fiecare dintre ele. A urmat capitala Islandei, Reykjavik, apoi Bergen în Norvegia, înainte de a sosi pe 25 mai în capitala Finlandei, Helsinki.

A petrecut câteva zile acolo încercând să decidă dacă își duce planul la sfârșit. Avea motive întemeiate să fie nervos.

URSS avea cel mai mare sistem de apărare aeriană din lume. Cu mai puțin de cinci ani în urmă, un avion de linie civil sud-coreean a fost doborât după ce s-a rătăcit în spațiul aerian sovietic, provocând moartea tuturor celor 269 de pasageri de la bord.

„Desigur că mi-a fost frică că o să-mi pierd viața. M-am gândit dacă merită să-mi asum acest tip de risc. La final am ajuns la concluzia: Trebuie să risc, își amintește Rust, mai scrie sursa menționată mai sus.

În dimineața zilei de 28 mai, el a spus punctului de control aerian din Helsinki că se va îndrepta spre Stockholm, în Suedia. Nici atunci nu era complet sigur că va merge până la capăt.

„Am luat decizia finală la aproximativ o jumătate de oră după plecare. Am schimbat direcția la 170 de grade și mă îndreptam direct spre Moscova”, spune el.

Cei de la Helsinki, operatorii de la controlul aerian au început să se îngrijoreze. Rust se îndrepta în direcția greșită și apoi a dispărut de pe ecranele radarului lor înainte ca ei să-l poată contacta.

O mulțime de oameni au fost trimiși de la paza de coastă finlandeză, iar când un petic de petrol a fost observat la suprafața mării, scafandrii au fost aduși să caute o epavă.

Noroc pentru tânărul german sau eroare din partea Uniunii Sovietice

În timp ce îl vânau, Mathias Rust stătea foarte comod în cabina lui, în timp ce avionul său trecea în spațiul aerian sovietic, deasupra Estoniei. În câteva minute a fost luat de radarul sovietic și, la mai puțin de o oră mai târziu, s-a apropiat de el un avion de luptă MiG.

„A trecut pe lângă mine pe partea stângă atât de aproape încât i-am putut vedea pe cei doi piloți stând în carlingă și am văzut, desigur, steaua roșie a aripii aeronavei”.

Tânărul era îngrozit, dar în loc să-l atace, avionul a trecut și a dispărut în nori. O combinație de noroc incredibil și eroare umană a făcut ca avionul lui Rust să fie confundat cu un avion prietenos.

Un accident de avion în ziua precedentă și o operațiune de salvare în desfășurare, împreună cu pregătirea pentru noi piloți au dus la confuzie în aer și în centrele de control.

Cumva, Mathias Rust a reușit să meargă sute de kilometri în spațiul aerian sovietic până în capitală, fără niciun alt contact din partea forțelor de apărare ale URSS.

„Nu îmi venea să cred că am supraviețuit cu adevărat. Calculasem la acea vreme că șansele mele de supraviețuire erau de aproximativ 50:50 și după ce am ajuns la destinație, am știut că sunt într-adevăr de partea norocoasă”, își amintește el.

Dar ușurarea sa de a vedea turlele și cupolele Moscovei a dispărut rapid când și-a dat seama că aterizarea va fi dificilă.

El voia să aterizeze în mijlocul Pieței Roșii pentru a face o declarație mare, dar locul era plin de oameni. La sol, cetățenii sovietici se opreau și se uitau uimiți în timp ce micul avion alb se învârtea la doar 10 m deasupra solului.

În cele din urmă, Rust a zărit un pod cu patru benzi lângă Catedrala Sf. Vasile, așa că s-a învârtit încă o dată și a aterizat acolo. Ulterior, când a fost audiat de poliția rusă, a aflat că podul era de obicei traversat de cabluri groase, ceea ce ar fi făcut imposibilă o aterizare.

Din întâmplare, în acea dimineață fuseseră scoase de pe pod pentru întreținere.

„Poliția a presupus că am colaboratori la Moscova care au aranjat-o astfel încât să pot ateriza”, a mai spus bărbatul acum în vârstă de 54 de ani.

Imediat ce a coborât din avion, o mulțime de oameni s-a adunat în jurul lui. Toți erau curioși cine este străinul și ce căuta acolo. Mathias Rust le-a spus că se află într-o misiune de pace din Germania. Când i-au strâns mâna, bucuroși să întâlnească un aliat, el a trebuit să explice că venea din „cealaltă Germanie”, din Vest, nu din Estul comunist, așa cum presupuneau ei.

Mathias Rust în Piața Roșie

Pedeapsa lui Mathias Rust

Odată ce poliția și-a revenit din șocul de a găsi o aeronavă neautorizată parcată la porțile Kremlinului, Rust a fost arestat. A petrecut ore întregi încercând să convingă autoritățile că a acționat singur și că nu a făcut parte dintr-un complot sinistru pus la cale de guverne străine.

La Kremlin a fost șocul s-a intensificat, pe măsură ce întreaga amploarea incidentului umilitor a devenit evidentă. Dar este probabil că președintele Gorbaciov și-a dat seama că ar putea folosi oportunitatea în avantajul său pentru a scăpa de oficialii militari pe care i-a considerat ca fiind în calea reformelor sale.

În câteva zile, ministrul apărării a fost forțat să se pensioneze, iar șeful serviciilor de apărare aeriană fusese demis. În următoarele câteva luni, peste 150 de persoane și-au pierdut locul de muncă. Rust a fost acuzat și pledat vinovat pentru încălcarea regulilor internaționale de zbor și trecerea ilegală a graniței sovietice. După o oarecare confuzie în instanță, el a pledat nevinovat pentru „huliganism rău intenționat”.

Judecătorul l-a condamnat la patru ani într-un lagăr de muncă pentru ceea ce el a numit un act de aventurism. I s-a permis să-și execute pedeapsa în închisoarea Lefortovo din Moscova, însă i-a fost foarte rău. Apoi, în 1988, în urma semnării unui tratat de neproliferare de către Reagan și Gorbaciov, Rust a fost eliberat ca gest de bunăvoință după ce a slujit doar 14 luni.

Zborul lui Rust a fost văzut ca fiind atât de incredibil pentru moscoviți, încât a pătruns în cultura populară. Pentru o vreme, Piața Roșie a fost numită în glumă Sheremetyevo-3, Sheremetyevo-1 și -2 sunt aeroporturi din apropierea Moscovei.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot
Ce este ciocolata Dubai?
Ce este ciocolata Dubai?
Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot