Povestea fabuloasă a spioanei preferate a lui Winston Churchill, capturată de două ori de nemți

08.01.2024
Povestea fabuloasă a spioanei preferate a lui Winston Churchill, capturată de două ori de nemți

Christine Granville a fost o figură remarcabilă a istoriei, o spioană britanică care și-a dedicat viața protejării intereselor Marii Britanii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, în prezent, activitatea ei eroică și sacrificiile sale sunt în mare parte uitate.

Într-o zi fatală, în data de 15 iunie 1952, Granville s-a întors la hotelul său din vestul Londrei, un loc familiar pentru aceasta. Zborul ei spre Belgia fusese anulat, iar un eveniment tragic a avut loc în interiorul acestui loc aparent sigur. Fostul ei iubit a atacat-o brutal, înfigându-i un cuțit în piept, punând capăt unei vieți pline de aventuri și pericole. O situație stranie, având în vedere că a supraviețuit misiunilor grele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a sfârșit din cauza unui moment de gelozie.

Viața de spion

Născută în luna mai a anului 1908, în Polonia, sub numele de Maria Krystyna Janina Skarbek, Granville a fost fiica unui conte și urmașa unei familii de bancheri evrei. Copilăria sa la țară i-a oferit o educație neobișnuită pentru o femeie a vremii, învățând să călărească și să tragă cu pușca.

În septembrie 1939, când Germania nazistă a invadat Polonia, Granville și soțul ei au plecat în Marea Britanie pentru a se alătura efortului de război. Cei doi se aflau în Africa de Sud și astfel nu au întâmpinat probleme în a ajunge în Regatul Unit. Aici, Granville și-a găsit croit propriul drum în viață, prezentându-se la sediul MI6 și oferindu-și serviciile. A devenit prima femeie recrutată de MI6, începându-și astfel cariera de spioană.

Inteligența, marele ei atu

Cu inteligența, curajul și abilitățile sale lingvistice remarcabile, Granville a devenit o legendă în lumea serviciilor de informații. A traversat frontierele, a efectuat misiuni periculoase în Ungaria, Egipt și Franța, și a devenit cunoscută pentru abilitatea sa de a manipula oamenii și situațiile în favoarea sa.

Era o contesă care avea toate aceste legături cu diverși oameni informați. Vorbea corect toate limbile… și știa cum să treacă neobservată, pentru că atunci când fusese o contesă destul de plictisită – pentru că iubea adrenalina – obișnuia să facă contrabandă cu țigări peste graniță, doar de dragul distracției. Nici măcar nu fuma, a afirmat Clare Mulley, autoarea cărții „The Spy Who Loved”, o biografie a lui Christine Granville, potrivit bbc.com.

Unul dintre momentele remarcabile ale carierei sale a fost în Alpi, unde a convins 63 de ofițeri polonezi să dezerteze din armata germană. Potrivit datelor istorice, aceasta a fost spionul preferat a lui Winston Churchill, fiind capturată de germani de două ori și de fiecare dată reușind să evadeze. Cu toate acestea, la sfârșitul războiului, Granville a descoperit că țara pentru care și-a riscat viața nu mai era interesată de ea.

În ciuda faptelor sale eroice, Granville a avut parte de o viață post-război plină de provocări. Abandonată și uitată de guvernul britanic, a fost nevoită să părăsească Marea Britanie, nefiindu-i reînnoită viza. A refuzat inițial distincțiile acordate pentru eforturile sale, iar viața ei s-a transformat într-un amalgam de ocupații modeste și confruntări cu cei care nu credeau în realizările sale. Cu toate acestea, autoritățile engleze au acceptat să îi ofere cetățenie.

Dennis George Muldowney a fost singurul coleg de muncă care i-a luat apărarea, iar între cei doi s-a înfiripat o poveste de dragoste. Lucrurile, însă, s-au răcit repede, iar bărbatul care devenise obsedat de ea a ucis-o în hotelul Shelbourne. Muldowney avea să fie spânzurat 10 săptămâni mai târziu. Din păcate, povestea acesteia s-a pierdut în negura timpului, însă faptele sale rămân în istorie dovedind că femeia a avut un curaj nebun și a participat la înfrângerea Germaniei naziste.

Foto: dailymail.co.uk

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot