Povestea fabuloasă a spioanei preferate a lui Winston Churchill, capturată de două ori de nemți

08.01.2024
Povestea fabuloasă a spioanei preferate a lui Winston Churchill, capturată de două ori de nemți

Christine Granville a fost o figură remarcabilă a istoriei, o spioană britanică care și-a dedicat viața protejării intereselor Marii Britanii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, în prezent, activitatea ei eroică și sacrificiile sale sunt în mare parte uitate.

Într-o zi fatală, în data de 15 iunie 1952, Granville s-a întors la hotelul său din vestul Londrei, un loc familiar pentru aceasta. Zborul ei spre Belgia fusese anulat, iar un eveniment tragic a avut loc în interiorul acestui loc aparent sigur. Fostul ei iubit a atacat-o brutal, înfigându-i un cuțit în piept, punând capăt unei vieți pline de aventuri și pericole. O situație stranie, având în vedere că a supraviețuit misiunilor grele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a sfârșit din cauza unui moment de gelozie.

Viața de spion

Născută în luna mai a anului 1908, în Polonia, sub numele de Maria Krystyna Janina Skarbek, Granville a fost fiica unui conte și urmașa unei familii de bancheri evrei. Copilăria sa la țară i-a oferit o educație neobișnuită pentru o femeie a vremii, învățând să călărească și să tragă cu pușca.

În septembrie 1939, când Germania nazistă a invadat Polonia, Granville și soțul ei au plecat în Marea Britanie pentru a se alătura efortului de război. Cei doi se aflau în Africa de Sud și astfel nu au întâmpinat probleme în a ajunge în Regatul Unit. Aici, Granville și-a găsit croit propriul drum în viață, prezentându-se la sediul MI6 și oferindu-și serviciile. A devenit prima femeie recrutată de MI6, începându-și astfel cariera de spioană.

Inteligența, marele ei atu

Cu inteligența, curajul și abilitățile sale lingvistice remarcabile, Granville a devenit o legendă în lumea serviciilor de informații. A traversat frontierele, a efectuat misiuni periculoase în Ungaria, Egipt și Franța, și a devenit cunoscută pentru abilitatea sa de a manipula oamenii și situațiile în favoarea sa.

Era o contesă care avea toate aceste legături cu diverși oameni informați. Vorbea corect toate limbile… și știa cum să treacă neobservată, pentru că atunci când fusese o contesă destul de plictisită – pentru că iubea adrenalina – obișnuia să facă contrabandă cu țigări peste graniță, doar de dragul distracției. Nici măcar nu fuma, a afirmat Clare Mulley, autoarea cărții „The Spy Who Loved”, o biografie a lui Christine Granville, potrivit bbc.com.

Unul dintre momentele remarcabile ale carierei sale a fost în Alpi, unde a convins 63 de ofițeri polonezi să dezerteze din armata germană. Potrivit datelor istorice, aceasta a fost spionul preferat a lui Winston Churchill, fiind capturată de germani de două ori și de fiecare dată reușind să evadeze. Cu toate acestea, la sfârșitul războiului, Granville a descoperit că țara pentru care și-a riscat viața nu mai era interesată de ea.

În ciuda faptelor sale eroice, Granville a avut parte de o viață post-război plină de provocări. Abandonată și uitată de guvernul britanic, a fost nevoită să părăsească Marea Britanie, nefiindu-i reînnoită viza. A refuzat inițial distincțiile acordate pentru eforturile sale, iar viața ei s-a transformat într-un amalgam de ocupații modeste și confruntări cu cei care nu credeau în realizările sale. Cu toate acestea, autoritățile engleze au acceptat să îi ofere cetățenie.

Dennis George Muldowney a fost singurul coleg de muncă care i-a luat apărarea, iar între cei doi s-a înfiripat o poveste de dragoste. Lucrurile, însă, s-au răcit repede, iar bărbatul care devenise obsedat de ea a ucis-o în hotelul Shelbourne. Muldowney avea să fie spânzurat 10 săptămâni mai târziu. Din păcate, povestea acesteia s-a pierdut în negura timpului, însă faptele sale rămân în istorie dovedind că femeia a avut un curaj nebun și a participat la înfrângerea Germaniei naziste.

Foto: dailymail.co.uk

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot