Povestea cumplită din Castelul Corvinilor. Cum a murit o domniță ce și-a înșelat soțul?

26.05.2022
Povestea cumplită din Castelul Corvinilor. Cum a murit o domniță ce și-a înșelat soțul?

Castelul Corvinilor se găsește în județul Hunedoara și este unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din țara noastră. Construcția a fost ridicată de Iancu de Hunedoara, în secolul al XV-lea, pe o stâncă la marginea căreia curge pârâul Zlaști. Potrivit legendelor, aici ar fi fost întemnițat, în catacombe, și Vlad Țepeș.

În jurul castelului s-au perpetuat, de-a lungul timpului, tot felul de legende, însă una dintre ele s-a dovedit a fi adevărată. Și cumplită totodată. Povestea are un final tragic și totul ar fi plecat de la o gelozie necontrolată și a unui presupus adulter.

Crimă cu premeditare din cauza geloziei

În secolul al XVI-lea, regele Ioan Szapolyai al Ungariei a donat castelul familiei Torok. Nobilul Ioan Torok ar fi preluat clădirea și ar fi trăit aici cu soția sa, Ana (Barbara) Torok. Din păcate, bărbatul era foarte gelos și își controla nevasta tot timpul pentru a nu călca strâmb.

Din păcate pentru femeie, la un moment dat, când soțul era plecat de acasă aceasta a rămas blocată în cameră și a trebuit să cheme fierarul să o ajute. Spionul angajat de Ioan Torok a observat cele întâmplate și i-a povestit bărbatului la întoarcere. Orbit de gelozie, nobilul maghiar și-a ucis soția fără milă.

Barbara (Ana) era soţia lui Ioan Török, un nobil curajos care avea în proprietate şi Castelul Corvinilor. Acesta îşi petrecea mai tot timpul pe câmpul de luptă. Török nu era numai viteaz şi curajos, ci era şi foarte gelos, aşa că de fiecare dată când pleca de acasă avea grija să-i amintească frumoasei Barbara ca nu cumva sa îi treacă prin minte să-l înşele, căci nu va avea milă de ea. Cu toată atenţia şi grija pe care o avea frumoasa Barbara, odată s-a întâmplat ca sărmana să rămână blocată în camera ei şi a fost nevoită să cheme fierarul. Atât i-a trebuit spionului care era lăsat de Török s-o urmărească, pentru că atunci când acesta s-a întors acasă, i-a spus cele întâmplate, au povestit reprezentanţii Castelului Corvinilor, potrivit adevarul.ro.

Aceștia au continuat: Török supărat cumplit, a poruncit ca soţia sa să fie scoasă şi legată de un stâlp pentru a o pedepsi. Degeaba plângea frumoasa Barbara, degeaba încerca sărmana să-i explice soţului cele întâmplate, căci acesta având mintea întunecată de gelozie, a ordonat executarea Barbarei prin baterea unui piron în cap

Se pare că Ana Torok ar fi murit în chinuri groaznice, în curtea Castelului Corvinilor. Povestea ei este relatată și astăzi de ghizi turiștilor care vin să viziteze unul dintre cele mai frumoase castele din lume. În clădire se află și o cameră de tortură, iar pe un scaun este așezat un manechin, care o înfățișează pe Barbara Torok.

O legenda spune că femeia nici măcar nu ar fi fost îngropată creștinește, fiindcă ar fi fost păcătoasă. Corpul neînsuflețit ar fi fost aşezat într-un sicriu de cleştar şi ascuns în tunelul care ar face legătura dintre Castelul Corvinilor şi Biserica Reformată, din vecinătatea monumentului.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot