Povestea captivității lui George Topîrceanu, scriitorul luat prizonier în lupta de la Turtucaia

03.03.2022
Povestea captivității lui George Topîrceanu, scriitorul luat prizonier în lupta de la Turtucaia

Cine nu a auzit de George Topîrceanu, unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți poeți români? Acesta s-a născut pe 20 martie 1866, la București, într-o familie modestă. Topîrceanu a făcut carieră în domeniul literar, fiind unul dintre cei mai buni poeți ai vremurilor sale, ajungând membru corespondent al Academiei Române. Totuși, viața l-a încercat din greu, poetul fiind luat prizonier pe front. 

George Topîrceanu a trăit într-o perioadă plină de conflicte regionale și mondiale, iar în timpul Primului Război Mondial a participat la Bătălia de la Turtucaia. Între 1 și 6 septembrie 1916 a avut loc un război între trupele bulgare și germane, pe de o parte, și cele române, de cealaltă parte, în localitatea Turtucaia.

Armata română a suferit un eșec usturător, pierderile omeneşti fiind cifrate la peste 6.000 de soldaţi şi 160 de ofiţeri morţi, 28.000 de soldaţi şi 480 de ofiţeri luaţi prizonieri, plus mii de arme capturate de inamici. Printre cei care au căzut în captivitate a fost și poetul George Topîrceanu. Acesta a fost prizonier de război până pe data de 1 decembrie 1917, când a fost eliberat la intervenţia omului politic şi scriitorului Constantin Stere, care era foarte influent în Germania.

Lumea l-a crezut mort pe Topârceanu

Localitatea Turtucaia se află în prezent pe teritoriul Bulgariei, însă la acea vreme aparținea României. Această zonă a făcut parte din Cadrilaterul redobândit de vecinii de la Dunăre în anul 1940. După ce ostași români au fost luați prizonieri de bulgari, toată lumea a crezut că George Topîrceanu este mort, fiindcă nimeni nu a primit vreo veste de la el.

Prizonieri romani

Poetul avea, la acea dată, 30 de ani și și-a povestit experiența în volumul „Amintiri din luptele de la Turtucaia. Pirin Planina”. Opera sa a evocat situația soldaților romani de pe front și are nu numai un caracter literar, ci și istoric.

Erau mai ales ţărani de prin judeţele de câmp ale Munteniei, cei mai oropsiţi dintre toţi. Mă uitam la ei cu strângere de inimă. Nu se potriveau deloc cu imaginea ostaşului roman, de acum şi de pe vremuri, aşa cum mi-o zugrăvise în suflet strălucitoarele defilări ale regimentelor gătite de paradă, a povestit Topîrceanu în amintirile sale.

Înfrângerea de la Turtucaia, oricât de dureroasă, nu poate avea nici o semnificaţie în privinţa însuşirilor neamului nostru, care şi-a făcut proba de-a lungul veacurilor. Am avut Turtucaia, dar am avut şi Mărăşeştii!… Şi la Turtucaia au fost destule pilde de eroism, zadarnic, dar înălţător, a adăugat Topîrceanu.

În perioada în care a fost prizonier de război, Topîrceanu a fost pus la munci istovitoare și a suferit crunt de foame și de sete, îmbolnăvindu-se în lagăr, însă a fost tratat la spitalul din Sofia. Poetul a povestit cum bea apă din șanț pentru a-și potoli setea.

Duceau o viaţă amară de ocnaşi, scoşi de sub ocrotirea oricărei legi (…) Oamenii nu se spălau niciodată; setea şi-o potoleau din şanţ ori mâncând zăpadă de pe câmp. Nenorociţii noştri ţărani nu mai aveau nimic omenesc în ei. Îmbrăcaţi în nişte zdrenţe de culoare mohărâtă, fără nume, pe care vântul umed sau crivăţul tăios le hărţuia în toate părţile, purtând în picioare cârpe învălătucite, legate de sfoară, slabi, murdari, cu faţă pământie, cu ochi sticloşi, cu mintea rătăcită de atâta mizerie, păreau nişte cadavre care s-au sculat cu pământul în cap şi-au ieşit la lumina zilei în hainele lor putrede, îmbibate de ţărână, a povestit scriitorul.

Perioada petrecută pe front, precum și zilele ca prizonier de război, și-au lăsat amprenta asupra sănătății poetului, iar George Topîrceanu a murit pe data de 7 mai 1937, în urma unui cancer la ficat. Acesta avea doar 51 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
Subiecte matematică simulare Evaluare Națională 2023. Ce au avut de rezolvat elevii și care este...
Ce a putut spune Catinca Roman despre Petre Roman! Nu te aşteptai la aşa cuvinte,...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Europa e în ALERTĂ. Pericolul care amenință continentul e aproape. Locuitorii au fost avertizați
Amenzi de până la 10.000 de lei pentru români! Legea a fost deja promulgată
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Cu cine a fost înlocuită Corina Dănilă și unde s-a mutat emisiunea ei de pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising