Pe ce loc e România în lume după datoria externă? Suntem mai datori ca Ungaria, Danemarca sau Serbia

22.01.2024
Pe ce loc e România în lume după datoria externă? Suntem mai datori ca Ungaria, Danemarca sau Serbia

Dacă în anul 1990, România aproape că nu avea o datorie externă, astăzi, la aproape 30 de ani de la Revoluție, țara noastră se află pe locul 48 în lume. Nu e o poziție fruntașă, dar este un loc care ar trebui să dea de gândit copiilor și nepoților noștri.

Ce este datoria externă?

Conform definiției, datoria externă se referă la suma totală a obligațiilor financiare pe care o țară le are față de alte țări sau instituții financiare internaționale. Aceste obligații pot include împrumuturi guvernamentale, datorii ale sectorului privat, precum și alte forme de împrumuturi sau finanțări externe.

Sunt două mari tipuri de datorie externă: publică și privată. Datoria externă publică reprezintă datoria guvernului unei țări față de alte guverne sau instituții internaționale. Guvernele pot împrumuta bani pentru a finanța proiecte sau pentru a acoperi deficitul bugetar.

„Nu am văzut pe nimeni să îşi dea foc când (Florin Cîțu) a dus datoria externă de la 37 % la 50%, asta însemnând încă 100 de miliarde de lei”, Marcel Ciolacu

De cealaltă parte, datoria externă privată este acel tip de datorie este asociat cu împrumuturile pe care le fac agenții economici privați, cum ar fi întreprinderile sau băncile, față de entități străine. Acest lucru poate include, de exemplu, împrumuturi pentru afaceri internaționale sau finanțare pentru proiecte private.

România, pe locul 48 în lume

În 2023, țara noastră se afla pe locul 48 în lume cu o datorie de 158 de miliarde de dolari americani. România se află înaintea unor state precum Israel (153 de miliarde USD), Ungaria (147 miliarde USD), Danemarca (123 miliarde USD) sau Serbia (38,6 miliarde USD). Topul este condus de Statele Unite ale Americii cu o datorie de 32,9 triliarde USD, urmată de Marea Britanie cu 8,7 triliarde USD și Japonia cu 4,34 triliarde USD, conform wikipedia.org.

Datoria publică a României s-a dublat în ultimii 4 ani în guvernarea Orban și Cîțu. La sfârșitul lunii august 2023, România ajunsese la o datorie guvernamentală totală de aproape 736 de miliarde de lei, adică 48,9% din PIB. Adică, o datorie per cetățean rezident de 38.600 de lei, notează romania.europalibera.org.

În anul 2019, aceeași datorie guvernamentală totală era de 373,4 miliarde, ceea ce însemna 35,1% din PIB, și 19.340 de lei pe cap de cetățean.

Ce este PIB-ul?

PIB sau Produsul Intern Brut este o măsură a bogăției țării care provine din surse, inclusiv veniturile din export, consumul și valoarea bunurilor și serviciilor pe care țara le produce într-un interval de un an.

Stabilirea unui etalon de referință în funcție de aceste valori și stabilirea acelorași parametri la nivel general este ceea ce face ca PIB-ul să fie atât de popular în demonstrarea și compararea bogăției.

PIB-ul pe cap de locuitor este averea împărțită la numărul de locuitori din țară, ceea ce este o măsurătoare utilă care poate oferi o perspectivă asupra calității vieții într-o țară. Dacă PIB-ul pe cap de locuitor este mare, acest lucru poate indica adesea bogăția și prosperitatea locuitorilor țării.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot