Pasărea care poate să stea un an în zbor fără să atingă solul. Aceste păsări au cea mai mică „rată de divorț”

12.05.2023
Pasărea care poate să stea un an în zbor fără să atingă solul. Aceste păsări au cea mai mică „rată de divorț”

Dacă struții sunt cele mai mari păsări din lume, cele mai mari păsări zburătoare de pe Terra sunt albatroșii. Pe lângă titlul de cei mai mari zburători din lumea păsărilor, albatroșii sunt capabil să zboare luni întregi fără să aterizeze pe uscat. Ba mai mult, aștia sunt capabil să doarmă în timp ce călătoresc dintr-un loc în altul al pământului.

Cea mai mare pasăre zburătoare din lume este albatrosul călător cu o lungime a aripilor de 3,4 metri. Albatroșii au aripi lungi și înguste, ceea ce le permite să planeze în vântul puternic deasupra oceanului pentru perioade lungi de timp fără să bată din aripi. Aceste păsări pot să zboare și cu o viteză de până la 120 km/h. Dacă un avion se ajută de motor pentru a împinge aerul peste aripi, albatroșii se folosesc de latitudinile cu vânturi puternice din oceanele sudice.

„Privește trecutul ca pe inamicul tău și va fi un albatros. Privește-l ca pe prietenul tău și îți va oferi aripi” (Alan Cohen)

Distanța pe care o pot zbura albatroșii poate varia în funcție de specie, vârstă, sex și condițiile meteorologice, însă unele specii pot călători și 10.000 de km.

Un albatros poate trăi un an sau mai mult fără să pună piciorul pe pământ, însă el coboară pe apă pentru a se hrăni cu pești și calamari, care constituie dieta lor.

Albatroșii, cele mai fidele dintre animale

Toți albatroșii au o viață foarte lungă, unul dintre cele mai longevive exemplare studiate ajunsese la venerabila vârstă de 66 de ani. Asemeni berzelor, și albatroșii își aleg partenerul pe viață. „Rata de divorț” în rândul albatroșilor este printre cele mai scăzute din regnul animalelor. Un studiu publicat în anul 2006 în revista IBIS a arătat că, din 75 de cupluri de albatroși călători, opt aveau pui care nu proveneau de la primul partener al mamei.

Albatroșii, pe cale de dispariție

Conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), toate speciile de albatros, cu excepția uneia singure, sunt fie amenințate, fie în pericol, fie pe cale a deveni amenințată. Cea mai mare amenințare a acestor păsări o reprezintă plasele de pescuit, care prind în mod neintenționat păsările în timp ce urmăresc bancurile de ton sau de alți pești comerciali.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot