Povestea primei tentative de antentat din Parlamentul României

12.09.2023
Povestea primei tentative de antentat din Parlamentul României

România a avut o istorie zbuciumată și a trebuit să facă față la tot felul de evenimente interne și externe pentru a-și menține integritatea și suveranitatea. De exemplu, după Revoluția rusă din 1917 teritoriul țării noastre a devenit un loc de joacă pentru bolșevici. Ca atare, în anul 1920, Parlamentul României a fost ținta unui atac.

Parlamentul României putea fi distrus complet

Potrivit datelor istorice, la Odessa și la Ruse existau agenții de spioni bolșevici, iar una dintre acestea era condusă de către Abraham Grinstein. În aceste ”laboratoare” comuniste se puneau la cale tot felul de răzmerițe și lovituri sub steag fals. Acesta cunoștea un anarhist român, de origine evreiască, pe nume Max Goldstein. Cei doi au pus la care un atentat de mare anvergură asupra Parlamentului României.

Max Goldstein a fost condamnat la 10 ani de pușcărie, însă datorită relațiilor comuniste a reușit să iasă mai devreme și s-a stabilit la Odessa. El era foarte apreciat pentru faptul că putea să confecționeze, foarte ușor, bombe cu ceas.

Acesta a încercat să îl asasineze pe Constantin Argetoianu, un critic al comuniștilor, în noiembrie 1920 (Argetoianu deținea portofoliul Internelor), punând o bombă sub traversele căii ferate pe unde trebuia să ajungă trenul care avea atașat vagonul ministerial. Explozia a avut loc, dar a fost avariată partea din față a vagonului (în care nu se afla nimeni), Argetoianu supraviețuind atentatului, potrivit evz.ro.

Senatul României, zguduit în 1920

Max Goldstein a hotărât, în noiembrie 1920, împreună cu Saul Osias, Leon Lichtblau să amplaseze o bombă sub tribuna Senatului României. Aceștia urmau să fie ajutați de unul dintre primii activiști comuniști români, Alecu Constantinescu.

Goldstein a primit schița cu clădirea Senatului României și a reușit să pătrundă noaptea și să planteze bomba. Din păcate, în data de 8 decembrie 1920 s-a produs explozia care i-a omorât pe ministrul Justiției, Dimitrie Greceanu, pe senatorii Spirea Gheorghiu și Demetriu Radu (episcop unit de Oradea). Deflagrația i-a rănit și pe Constantin Coandă, președintele Senatului și pe doi episcopi ortodocși, Nifon și Roman Ciorogariu.

Max Goldstein a fugit din țară și după ce și-a primit instructajul de la Odessa a încercat să revină în România pe la Ruse, însă a fost recunoscut de vameși, care l-au arestat în octombrie 1921. Justiția din România l-a condamnat la muncă silnică pe viață, în data de 28 iunie 1922. A fost trimis în închisoarea de la Doftana, unde a murit în anul 1924.

Foto: evz.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot