Povestea primei tentative de antentat din Parlamentul României

12.09.2023
Povestea primei tentative de antentat din Parlamentul României

România a avut o istorie zbuciumată și a trebuit să facă față la tot felul de evenimente interne și externe pentru a-și menține integritatea și suveranitatea. De exemplu, după Revoluția rusă din 1917 teritoriul țării noastre a devenit un loc de joacă pentru bolșevici. Ca atare, în anul 1920, Parlamentul României a fost ținta unui atac.

Parlamentul României putea fi distrus complet

Potrivit datelor istorice, la Odessa și la Ruse existau agenții de spioni bolșevici, iar una dintre acestea era condusă de către Abraham Grinstein. În aceste ”laboratoare” comuniste se puneau la cale tot felul de răzmerițe și lovituri sub steag fals. Acesta cunoștea un anarhist român, de origine evreiască, pe nume Max Goldstein. Cei doi au pus la care un atentat de mare anvergură asupra Parlamentului României.

Max Goldstein a fost condamnat la 10 ani de pușcărie, însă datorită relațiilor comuniste a reușit să iasă mai devreme și s-a stabilit la Odessa. El era foarte apreciat pentru faptul că putea să confecționeze, foarte ușor, bombe cu ceas.

Acesta a încercat să îl asasineze pe Constantin Argetoianu, un critic al comuniștilor, în noiembrie 1920 (Argetoianu deținea portofoliul Internelor), punând o bombă sub traversele căii ferate pe unde trebuia să ajungă trenul care avea atașat vagonul ministerial. Explozia a avut loc, dar a fost avariată partea din față a vagonului (în care nu se afla nimeni), Argetoianu supraviețuind atentatului, potrivit evz.ro.

Senatul României, zguduit în 1920

Max Goldstein a hotărât, în noiembrie 1920, împreună cu Saul Osias, Leon Lichtblau să amplaseze o bombă sub tribuna Senatului României. Aceștia urmau să fie ajutați de unul dintre primii activiști comuniști români, Alecu Constantinescu.

Goldstein a primit schița cu clădirea Senatului României și a reușit să pătrundă noaptea și să planteze bomba. Din păcate, în data de 8 decembrie 1920 s-a produs explozia care i-a omorât pe ministrul Justiției, Dimitrie Greceanu, pe senatorii Spirea Gheorghiu și Demetriu Radu (episcop unit de Oradea). Deflagrația i-a rănit și pe Constantin Coandă, președintele Senatului și pe doi episcopi ortodocși, Nifon și Roman Ciorogariu.

Max Goldstein a fugit din țară și după ce și-a primit instructajul de la Odessa a încercat să revină în România pe la Ruse, însă a fost recunoscut de vameși, care l-au arestat în octombrie 1921. Justiția din România l-a condamnat la muncă silnică pe viață, în data de 28 iunie 1922. A fost trimis în închisoarea de la Doftana, unde a murit în anul 1924.

Foto: evz.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot