Păcală a existat cu adevărat sau este doar un personaj inventat?

13.09.2022
Păcală a existat cu adevărat sau este doar un personaj inventat?

Cine nu a auzit despre faimosul Păcală, erou al snoavelor populare românești recunoscut pentru istețimea de care dă dovadă? Personajul mascat de naivitate și simplitate apare pentru prima dată într-un ciclu de snoave, care stă la baza prelucrărilor ulterioare ale lui Petre Dulfu (Isprăvile lui Păcală). Și Ion Creangă sau Ioan Slavici au scris ulterior narațiuni care-l au în centrul acțiunilor pe faimosul Păcală. Dar, a existat acest personaj cu adevărat?

Există voci care afirmă că celebrul Păcală își are originile în județul Bihor. Care este legătura? Ei bine, în Bihor există satul Păcălești. Se pare că denumirea acestei așezări provine de la cneazul Lupaş Păcală, care în urmă cu aproape 200 de ani a cumpărat mai multe sate. Unul dintre sate a primit denumirea după numele său – Păcălești.

Prima atestare documentară a satului Păcăleşti din comuna Drăgănești datează din anul 1851, când în fruntea satului era cneazul Lupaş Păcală. Astfel, prin adăugarea sufixului ‘-eşti’, la numele lui de familie, a rezultat satul Păcăleşti.

Prima glumă a lui Păcală

O altă legendă spune că în acest sat era un bărbat pe nume Păcală, cel mai probabil rudă cu cneazul Lupaş Păcală. Acesta era mereu pus pe șotii și nu se dădea înapoi de la glume nesărate.

„În urmă cu mulţi ani, oamenii locului aveau în proprietate multe oi. Într-una dintre dimineţi, lui Păcală i-a venit ideea să iasă pe uliţa satului şi să strige în gura mare că au venit lupii la oi. Alarmaţi, sătenii au sărit speriaţi înarmaţi cu tot ce au avut la îndemână să-şi salveze animalele. După puţin timp, însă, ei au aflat că au fost păcăliţi de consăteanul lor, care era fericit că i-a ieşit farsa. De fapt, Păcală a reuşit această figură de două ori”, a povestit pentru adevarul.ro un localnic din satul Păcălești.

Apoi, când într-una dintre dimineți au venit lupii pe bune, tot Păcală a fost nevoit să dea vestea în sat. Dar, nu l-a mai crezut nimeni și astfel că zeci de oi au fost mâncate de haita de lupi înfometați.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot