Păcală a existat cu adevărat sau este doar un personaj inventat?

13.09.2022
Păcală a existat cu adevărat sau este doar un personaj inventat?

Cine nu a auzit despre faimosul Păcală, erou al snoavelor populare românești recunoscut pentru istețimea de care dă dovadă? Personajul mascat de naivitate și simplitate apare pentru prima dată într-un ciclu de snoave, care stă la baza prelucrărilor ulterioare ale lui Petre Dulfu (Isprăvile lui Păcală). Și Ion Creangă sau Ioan Slavici au scris ulterior narațiuni care-l au în centrul acțiunilor pe faimosul Păcală. Dar, a existat acest personaj cu adevărat?

Există voci care afirmă că celebrul Păcală își are originile în județul Bihor. Care este legătura? Ei bine, în Bihor există satul Păcălești. Se pare că denumirea acestei așezări provine de la cneazul Lupaş Păcală, care în urmă cu aproape 200 de ani a cumpărat mai multe sate. Unul dintre sate a primit denumirea după numele său – Păcălești.

Prima atestare documentară a satului Păcăleşti din comuna Drăgănești datează din anul 1851, când în fruntea satului era cneazul Lupaş Păcală. Astfel, prin adăugarea sufixului ‘-eşti’, la numele lui de familie, a rezultat satul Păcăleşti.

Prima glumă a lui Păcală

O altă legendă spune că în acest sat era un bărbat pe nume Păcală, cel mai probabil rudă cu cneazul Lupaş Păcală. Acesta era mereu pus pe șotii și nu se dădea înapoi de la glume nesărate.

„În urmă cu mulţi ani, oamenii locului aveau în proprietate multe oi. Într-una dintre dimineţi, lui Păcală i-a venit ideea să iasă pe uliţa satului şi să strige în gura mare că au venit lupii la oi. Alarmaţi, sătenii au sărit speriaţi înarmaţi cu tot ce au avut la îndemână să-şi salveze animalele. După puţin timp, însă, ei au aflat că au fost păcăliţi de consăteanul lor, care era fericit că i-a ieşit farsa. De fapt, Păcală a reuşit această figură de două ori”, a povestit pentru adevarul.ro un localnic din satul Păcălești.

Apoi, când într-una dintre dimineți au venit lupii pe bune, tot Păcală a fost nevoit să dea vestea în sat. Dar, nu l-a mai crezut nimeni și astfel că zeci de oi au fost mâncate de haita de lupi înfometați.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 septembrie este cea de-a 256-a a calendarului gregorian și a 257-a zi în anii bisecți. Această zi a consemnat de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Tags:
Cele mai noi articole
Ce țări și-au schimbat numele?
Ce țări și-au schimbat numele?
În prezent există 195 țări, iar multe dintre acestea și-au schimbat numele în ultima perioadă din diverse motive. De-a lungul istoriei, denumirea unei țări a fost decisă de către... citește tot
Ce norocos! De ce regele Charles al III-lea nu va trebui să plătească impozit pe moștenire?
Ce norocos! De ce regele Charles al III-lea nu va trebui să plătească impozit pe moștenire?
Regele Charles al III-lea a urcat pe tronul Marii Britanii începând cu 8 septembrie 2022, după ce mama lui, regina Elisabeta a II-a a încetat din viață. Odată ajuns la conducerea Casei Regale... citește tot
Ping-pong cu săbiile lui Sinan Pașa și Ștefan cel Mare între România și Turcia
Ping-pong cu săbiile lui Sinan Pașa și Ștefan cel Mare între România și Turcia
Ștefan cel Mare (1438 sau 1439 – 2 iulie 1504) a fost domnitorul Moldovei timp de 47 de ani, între 1457 și 1504. Acesta a avut cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.... citește tot