Miriapodul e nimic. A fost descoperită creatura cu 1306 picioare

03.01.2022
Miriapodul e nimic. A fost descoperită creatura cu 1306 picioare

Pe Pământ există tot felul de creaturi unele mai ciudate ca altele. Dezvoltarea acestora ține de evoluția vieții, iar oamenii de știință au făcut o descoperire incredibilă, au găsit un miliped care are peste 1000 de picioare, mai exact 1306 picioare.

Creatura a fost găsită la 60 de metri sub pământ într-o gaură dintr-o regiune minieră în Australia de Vest și este vietatea cu cele mai multe picioare de pe planetă. Până în prezent, nu a fost văzută nicio nevertebrată cu mai mult de 750 de picioare, de aceea descoperirea este cu atât mai impresionantă.

Cum au fost numărate picioarele?

Milipedul nu are ochi și are o lungime de 9,5 centimetri și 1 milimetru lățime, are 330 de segmente ale corpului, antene, o gură în formă de cioc și un cap conic. Potrivit specialiștilor în domeniu, multe specii de milipede îşi încep viaţa cu doar opt picioare, dar pe măsură ce pielea se desprinde își adaugă noi segmente ale corpului, iar în felul acesta pot continua să dezvolte mai multe picioare.

Este ca și cum ai fi tras un fir alb de 10 cm dintr-o cămașă, dar are 1.306 de picioare, a declarat Paul Marek, profesor la departamentul de entomologie de la Virginia Tech, potrivit CNN.

Creatura este foarte mică și a trebuit să fie analizată la microscop. Drept urmare, numărarea picioarelor a fost o experiență interesantă. Oamenii de știință au avut grijă să nu rateze vreun membru, astfel că au apelat la un truc. A fost realizată o poză de înaltă rezoluție, iar în programul Adobe Illustrator a fost marcat cu culori fiecare segment de 10 picioare.

Profesorul Paul Marek a mărturisit că numărarea picioarelor a durat o oră și a repetat acțiunea de trei ori pentru a fi sigur de rezultat.

Potrivit cercetătorilor, este posibil ca Eumillipes persephone, așa cum a fost numit oficial milipedul, să fie înrudit la distanță cu deținătorul recordului anterior pentru cel mai mare număr de picioare, conform unei analize a relațiilor taxonomice dintre speciile de milipede. Specia de milipede din California, Illacme plenipes, are până la 750 de picioare, au scris cei de la CNN.

Specialiștii în domeniu susțin că numărul mare de picioare ajută aceste creaturi să se deplaseze prin tot felul de locuri înguste și să trăiască departe de prădători.

Foto: CNN

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot