Istoria puiului Tikka Masala, un preparat indian tradițional

11.01.2023
Istoria puiului Tikka Masala, un preparat indian tradițional

Mâncarea indiană este foarte apreciată peste tot în lume, fiindcă are foarte multe arome. Bucătăria din această parte a lumii folosește tot felul de ingrediente, drept pentru care gustul de sărat se amestecă cu cel de dulce sau acrișor, creând o adevărată explozie de arome pe papilele gustative.

Printre preparatele culinare tradiționale indiene se numără și puiul Tikka Masala. Această mâncare este atât de apreciată la nivel mondial încât a ajuns să fie consumată peste tot în lume. Trebuie precizat că termenul „tikka” înseamnă „bucăți mici de carne”, într-un dialect al limbii indiene, iar „masala” semnifică „amestec”.

Istoria puiului Tikka Masala

Această mâncare tradițională este preferată de toți indienii de mai bine de 5.000 de ani de când a fost inventată. Inițial, puiul a fost preparat, în timpul Imperiului Mongol, cu bucăți mari de carne, însă de frică să nu se înece împăratul Babur, aghiotanții i-au cerut bucătarului să taie carnea în bucăți mici. De aici, preparatul culinar a evoluat odată cu trecerea timpului, scrie thecolonialrestaurant.com.au.

Cu toate acestea, britanicii susțin că preparatul culinar a fost inventat de un bucătar din Marea Britanie, Ali Ahmed Aslam, născut în Bangladesh, administratorul restaurantului Shish Mahal din Glasgow. Povestea spune că acesta suferă de ulcer și nu putea să consume mâncare tradițională indiană, fiindcă era picantă, astfel că el a combinat anumite ingrediente până a ajuns la celebrul preparat Tikka Masala.

În anul 2001, Guvernul britanic a încercat să transforme puiul Tikka Masala în mâncare tradițională britanică, deoarece este mâncarea preferată a celor mai mulți oameni din Marea Britanie. Din păcate pentru ei, inițiativa nu a fost susținută așa cum a trebuit, astfel că preparatul culinar a rămas o mâncare tradițională indiană.

Cea mai bună rețetă de pui Tikka Masala

De-a lungul timpului, preparatul tradițional indian a suferit multe modificări, oamenii ajungând să pună în loc de carne de pui fructe de mare sau carne de vită. Preparatul original presupune ca puiul dezosat să stea la marinat și să fie adăugate mai multe ingrediente, printre care ardei iute, cuișoare, turmeric și boia.

Iată în filmulețul de mai jos cum se prepară puiul Tikka Masala!

Foto: delish.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot