Istoria puiului Tikka Masala, un preparat indian tradițional

11.01.2023
Istoria puiului Tikka Masala, un preparat indian tradițional

Mâncarea indiană este foarte apreciată peste tot în lume, fiindcă are foarte multe arome. Bucătăria din această parte a lumii folosește tot felul de ingrediente, drept pentru care gustul de sărat se amestecă cu cel de dulce sau acrișor, creând o adevărată explozie de arome pe papilele gustative.

Printre preparatele culinare tradiționale indiene se numără și puiul Tikka Masala. Această mâncare este atât de apreciată la nivel mondial încât a ajuns să fie consumată peste tot în lume. Trebuie precizat că termenul „tikka” înseamnă „bucăți mici de carne”, într-un dialect al limbii indiene, iar „masala” semnifică „amestec”.

Istoria puiului Tikka Masala

Această mâncare tradițională este preferată de toți indienii de mai bine de 5.000 de ani de când a fost inventată. Inițial, puiul a fost preparat, în timpul Imperiului Mongol, cu bucăți mari de carne, însă de frică să nu se înece împăratul Babur, aghiotanții i-au cerut bucătarului să taie carnea în bucăți mici. De aici, preparatul culinar a evoluat odată cu trecerea timpului, scrie thecolonialrestaurant.com.au.

Cu toate acestea, britanicii susțin că preparatul culinar a fost inventat de un bucătar din Marea Britanie, Ali Ahmed Aslam, născut în Bangladesh, administratorul restaurantului Shish Mahal din Glasgow. Povestea spune că acesta suferă de ulcer și nu putea să consume mâncare tradițională indiană, fiindcă era picantă, astfel că el a combinat anumite ingrediente până a ajuns la celebrul preparat Tikka Masala.

În anul 2001, Guvernul britanic a încercat să transforme puiul Tikka Masala în mâncare tradițională britanică, deoarece este mâncarea preferată a celor mai mulți oameni din Marea Britanie. Din păcate pentru ei, inițiativa nu a fost susținută așa cum a trebuit, astfel că preparatul culinar a rămas o mâncare tradițională indiană.

Cea mai bună rețetă de pui Tikka Masala

De-a lungul timpului, preparatul tradițional indian a suferit multe modificări, oamenii ajungând să pună în loc de carne de pui fructe de mare sau carne de vită. Preparatul original presupune ca puiul dezosat să stea la marinat și să fie adăugate mai multe ingrediente, printre care ardei iute, cuișoare, turmeric și boia.

Iată în filmulețul de mai jos cum se prepară puiul Tikka Masala!

Foto: delish.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Știi de ce se cheamau covrigăriile simigerii?
Știi de ce se cheamau covrigăriile simigerii?
Covrigii sunt printre produsele de panificație cele mai consumate de către români. Peste tot în țară există covrigării unde oamenii fac coadă pentru a cumpăra un covrig cald, fie el cu... citește tot
De ce DGPI se numește „Doi și-un sfert”?
De ce DGPI se numește „Doi și-un sfert”?
Când vine vorba despre ascultatul telefoanelor o sarcină importantă revine Direcției Generale de Informații și Protecție Internă, cunoscută sub denumirea de „Doi și-un sfert”. De ce... citește tot
De ce carnea de porc iberic este apreciată?
De ce carnea de porc iberic este apreciată?
Românii sunt mari consumatori de carne de porc. Magazinele sunt pline cu aceste produse alimentare, în special în preajma sărbătorilor, atunci când această carne este cumpărată din... citește tot