Care este istoria bastonului denumit ”pulan”, pe care îl folosesc polițiștii și jandarmii?

13.08.2018
Care este istoria bastonului denumit ”pulan”, pe care îl folosesc polițiștii și jandarmii?

Atunci când cetățenii încalcă legea, jandarmii sau polițiștii apelează, după caz, la faimosul baston de cauciuc, denumit generic ”pulan”. Care este istoria pulanului și când a apărut el pentru prima dată în dotarea Jandarmeriei și a Poliției Române?

Ce este „pulanul”? Bastonul de cauciuc cunoscut în popor sub denumirea de „pulan”este un obiect fabricat din plastic dur.  Denumirea vine de la forma acestuia, care este asemănătoare cu un falus. Are o lungime cuprinsă între 40 și 60 de centimetri, iar în interior prezintă o inserție de metal, pentru a fi cât mai dureros.

Prima dată, oamenii legii din România au fost dotați cu acest accesoriu în anul 1955. Milițienii au primit bastoane după o serie de incidente în care oamenii legii au fost agresați de cetățeni.

„Direcţia Administraţie şi gospodărie din Ministerul Afacerilor Interne trebuia să ia măsuri pentru ca până la data de 1. 11. 1955, lucrătorii de miliţie din paza generală să fie dotaţi cu bastoane de cauciuc”, se arăta în ordinul semnat de ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Drăghici.

Ce sunt gazele lacriomgene? Care e istoria Jandarmeriei Române?

La vremea respectivă, milițienii, căci așa erau numiți polițiștii în perioada comunistă, aveau voie să poarte bastonul doar pe perioada nopții.

În zilele noastre se apelează prea des la „pulan”

Și astăzi, Poliția Locală, DIAS, Poliția de Frontieră și Jandarmeria au în dotare acest baston dur de cauciuc, care, însă, s-a mai perfecționat. „Poate fi folosit pentru imobilizarea şi respingerea atacului unei persoane”, explică surse din cadrul Ministerului de Interne. Totuși, unii dintre posesorii de baston mai fac uneori abuz și îl folosesc pe post de „pedeapsă”.

Se pare că prima mainfestare publică în care românii au simţit pe pielea lor cum e să fii lovit cu acel obiect, a fost Revoluţia din 1989. Istoria s-a repetat la manifestele din data de 10 august 2018, din Piața Victoriei – București. Aici, sute de protestatari au fost loviți cu bastoanele de către jandarmi.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile... citește tot