Care este istoria bastonului denumit ”pulan”, pe care îl folosesc polițiștii și jandarmii?

13.08.2018
Care este istoria bastonului denumit ”pulan”, pe care îl folosesc polițiștii și jandarmii?

Atunci când cetățenii încalcă legea, jandarmii sau polițiștii apelează, după caz, la faimosul baston de cauciuc, denumit generic ”pulan”. Care este istoria pulanului și când a apărut el pentru prima dată în dotarea Jandarmeriei și a Poliției Române?

Ce este „pulanul”? Bastonul de cauciuc cunoscut în popor sub denumirea de „pulan”este un obiect fabricat din plastic dur.  Denumirea vine de la forma acestuia, care este asemănătoare cu un falus. Are o lungime cuprinsă între 40 și 60 de centimetri, iar în interior prezintă o inserție de metal, pentru a fi cât mai dureros.

Prima dată, oamenii legii din România au fost dotați cu acest accesoriu în anul 1955. Milițienii au primit bastoane după o serie de incidente în care oamenii legii au fost agresați de cetățeni.

„Direcţia Administraţie şi gospodărie din Ministerul Afacerilor Interne trebuia să ia măsuri pentru ca până la data de 1. 11. 1955, lucrătorii de miliţie din paza generală să fie dotaţi cu bastoane de cauciuc”, se arăta în ordinul semnat de ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Drăghici.

Ce sunt gazele lacriomgene? Care e istoria Jandarmeriei Române?

La vremea respectivă, milițienii, căci așa erau numiți polițiștii în perioada comunistă, aveau voie să poarte bastonul doar pe perioada nopții.

În zilele noastre se apelează prea des la „pulan”

Și astăzi, Poliția Locală, DIAS, Poliția de Frontieră și Jandarmeria au în dotare acest baston dur de cauciuc, care, însă, s-a mai perfecționat. „Poate fi folosit pentru imobilizarea şi respingerea atacului unei persoane”, explică surse din cadrul Ministerului de Interne. Totuși, unii dintre posesorii de baston mai fac uneori abuz și îl folosesc pe post de „pedeapsă”.

Se pare că prima mainfestare publică în care românii au simţit pe pielea lor cum e să fii lovit cu acel obiect, a fost Revoluţia din 1989. Istoria s-a repetat la manifestele din data de 10 august 2018, din Piața Victoriei – București. Aici, sute de protestatari au fost loviți cu bastoanele de către jandarmi.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot