Întrebarea retorică. Ce este o întrebare retorică? Care sunt avantajele întrebărilor retorice?

21.01.2021
Întrebarea retorică. Ce este o întrebare retorică? Care sunt avantajele întrebărilor retorice?

O întrebare retorică este o întrebare la care nu se așteaptă niciun răspuns. De obicei, este pusă pentru a sublinia sau pentru a introduce un subiect.

Întrebările retorice sunt o tehnică convingătoare utilă în scriere. Deoarece nu există nimeni care să răspundă la întrebare, o întrebare retorică este, de obicei, concepută pentru a vorbi direct cititorului.

Aceasta permite cititorului să facă o pauză și să se gândească la întrebare. Din acest motiv, sunt eficiente în a atrage interesul cititorului și a-l face să se gândească la propriul răspuns la întrebarea în cauză.

Ce este o întrebare retorică?

O întrebare retorică este o întrebare care nu se pune pentru a primi un răspuns de la public sau cititor. Uneori, o întrebare retorică va fi lăsată deschisă, dar alteori vorbitorul va continua imediat să răspundă. În ambele cazuri, nu se așteaptă niciun răspuns din partea publicului.

Întrebările retorice cu răspunsuri evidente sunt puse despre fapte bine cunoscute sau răspunsul este sugerat pe baza contextului întrebării.

Exemple de întrebări retorice

„Glumești?!”
„Cine știe?!”
„Cui îi pasă?!”
„Care este sensul vieții?!”
„De ce eu?!”

Încă din secolul al V-lea î.Hr., oratorii și-au pus punctele de vedere prin punerea întrebărilor retorice ale căror răspunsuri implicite susțin în mod clar punctul lor de vedere. Acest pasaj retoric provine din discursul de imigrare al lui Obama:

„Suntem o națiune care tolerează ipocrizia unui sistem în care lucrătorii care ne culeg fructele și ne fac paturile nu au niciodată șansa de a se înțelege cu legea? Suntem o națiune care acceptă cruzimea de a smulge copiii din brațele părinților lor? Sau suntem o națiune care prețuiește familiile și lucrează pentru a le menține împreună?”

„Să te compar cu ziua de vară?” – Sonetul 18

„Dacă ne înțepați, nu sângerăm? Dacă ne gâdilăm, nu râdem? Dacă ne otrăvești, nu murim? Și dacă ne greșești, nu ne vom răzbuna?” – Negustorul de la Veneția

Avantajele întrebărilor retorice

Întrebările retorice nu sunt o necesitate, dar pot fi valoroase. Ele pot fi utilizate în mai multe moduri diferite pentru a antrena publicul, a influența sau a convinge publicul, pentru a spori o prezentare, pentru a atrage subtil atenția sau pentru a introduce subiecte/idei. Unul dintre avantajele întrebărilor retorice este de a-i face pe ascultători să ăse gândească la anumite subiecte.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot