E adevărat că primul român care a ajuns în China avea nasul tăiat? Ce greșeală făcuse?

26.08.2019
E adevărat că primul român care a ajuns în China avea nasul tăiat? Ce greșeală făcuse?

Astăzi, este o simplă formalitate o vizită în China pentru mulți dintre români. Au existat perioade în care transportul se făcea fie pe jos, fie, cel mult, cu calul. Tocmai de aceea, o călătorie în China, o țară situată la peste 5.000 de km era în urmă cu patru sute de ani o adevărată aventură.

Nicolae Milescu Spătaru a fost unul din marii călători şi cărturari ai secolului al XVII -lea. Acesta era un om de încredere printre domnitorii Moldovei și Munteniei, și ulterior ai țarilor ruși. Tocmai datorită prieteniilor sale sus puse, Nicolae Milescu Spătaru a fost primit ca ambasador de Ludovic al XIV-lea, „Regele Soare”, şi a fost trimis ca sol al ţarului rus la curtea strălucitoare a împăratului Chinei. De altfel, Nicolae Milescu Spătaru a fost primul român care a văzut cu ochii lui Marele Zid Chinezesc, construcție ce datează din secolul al V-lea î. de Hr.

„De unde să știu, ce, eu sunt Mafalda?” Cine a fost, de fapt, Mafalda, femeia pomenită în celebra expresie românească?

Nicolae Milescu Spătaru s-a născut în 1636 lângă Vaslui, Moldova. El a fost cunoscut și sub numele de Spătarul Milescu-Nas-Cârn sau Spatarul Milescu-Cârnu. Denumirea de spătar provine de la faptul că o perioadă a deținut funcția de mare spătar la curtea domnului Gheorghe Ghica din Țara Românească. Numele de Nas-Cârn vine de la faptul că a fost mutilat de domnul Ștefăniță Lupu pentru a i se potoli presupusele ambiții de a accede la domnie. Un om ”însemnat” nu mai putea deveni domnitor, așa că Ștefăniță Lupu a poruncit să i se taie nasul lui Nicolae Milescu Spătaru.

Cum a ajuns Nicolae Milescu Spătaru în China?

În anul 1671, după o carieră diplomatică de succes și cunoscând multe limbi străine, Spătarul Milescu-Nas-Cârn s-a retras în Rusia. Țarul Aleksei a fost cel care l-a trimis drept solie în China. Călătoria a durat câțiva ani, dar Nicolae Milescu Spătaru nu a reușit să se întâlnească cu împăratul pentru că a considerat umilitor protocolul impreial. Totuși, în urma lui au rămas adevărate documente istorice și descrieri ale oamenilor și obiceiurilor din Mongolia.

Ce a spus o prostituată după o noapte cu Carol al II-lea?

Nicolae Milescu este cunoscut pentru celebrul său periplu prin Orient, călătorie care a început în anul 1675 și s-a încheiat în 1678. La bătrânețe, românul a devenit consilier al lui Petru cel Mare şi a ajutat la modernizarea educaţiei în Rusia Ţaristă. Nicolae Milescu Spătaru, primul român care a ajuns în China, a murit în anul 1708, la Moscova, la vârsta de 72 de ani.

Nicolae Milescu Spătaru
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot