E adevărat că primul român care a ajuns în China avea nasul tăiat? Ce greșeală făcuse?

26.08.2019
E adevărat că primul român care a ajuns în China avea nasul tăiat? Ce greșeală făcuse?

Astăzi, este o simplă formalitate o vizită în China pentru mulți dintre români. Au existat perioade în care transportul se făcea fie pe jos, fie, cel mult, cu calul. Tocmai de aceea, o călătorie în China, o țară situată la peste 5.000 de km era în urmă cu patru sute de ani o adevărată aventură.

Nicolae Milescu Spătaru a fost unul din marii călători şi cărturari ai secolului al XVII -lea. Acesta era un om de încredere printre domnitorii Moldovei și Munteniei, și ulterior ai țarilor ruși. Tocmai datorită prieteniilor sale sus puse, Nicolae Milescu Spătaru a fost primit ca ambasador de Ludovic al XIV-lea, „Regele Soare”, şi a fost trimis ca sol al ţarului rus la curtea strălucitoare a împăratului Chinei. De altfel, Nicolae Milescu Spătaru a fost primul român care a văzut cu ochii lui Marele Zid Chinezesc, construcție ce datează din secolul al V-lea î. de Hr.

„De unde să știu, ce, eu sunt Mafalda?” Cine a fost, de fapt, Mafalda, femeia pomenită în celebra expresie românească?

Nicolae Milescu Spătaru s-a născut în 1636 lângă Vaslui, Moldova. El a fost cunoscut și sub numele de Spătarul Milescu-Nas-Cârn sau Spatarul Milescu-Cârnu. Denumirea de spătar provine de la faptul că o perioadă a deținut funcția de mare spătar la curtea domnului Gheorghe Ghica din Țara Românească. Numele de Nas-Cârn vine de la faptul că a fost mutilat de domnul Ștefăniță Lupu pentru a i se potoli presupusele ambiții de a accede la domnie. Un om ”însemnat” nu mai putea deveni domnitor, așa că Ștefăniță Lupu a poruncit să i se taie nasul lui Nicolae Milescu Spătaru.

Cum a ajuns Nicolae Milescu Spătaru în China?

În anul 1671, după o carieră diplomatică de succes și cunoscând multe limbi străine, Spătarul Milescu-Nas-Cârn s-a retras în Rusia. Țarul Aleksei a fost cel care l-a trimis drept solie în China. Călătoria a durat câțiva ani, dar Nicolae Milescu Spătaru nu a reușit să se întâlnească cu împăratul pentru că a considerat umilitor protocolul impreial. Totuși, în urma lui au rămas adevărate documente istorice și descrieri ale oamenilor și obiceiurilor din Mongolia.

Ce a spus o prostituată după o noapte cu Carol al II-lea?

Nicolae Milescu este cunoscut pentru celebrul său periplu prin Orient, călătorie care a început în anul 1675 și s-a încheiat în 1678. La bătrânețe, românul a devenit consilier al lui Petru cel Mare şi a ajutat la modernizarea educaţiei în Rusia Ţaristă. Nicolae Milescu Spătaru, primul român care a ajuns în China, a murit în anul 1708, la Moscova, la vârsta de 72 de ani.

Nicolae Milescu Spătaru
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot