E adevărat că pe fiecare piesă a Turnului Eiffel scrie „Made in Reșița, România”?

Claudiu Petrișor 02/05/2019 Ca să știm

Există un mit arhicunoscut pe plaiurile mioritice, potrivit căruia, Turnul Eiffel ar fi fost construit din oţel produs la Reşiţa, astfel că pe fiecare piesă a acestuia ar scrie „Made in Reșița, România”. Cât este de adevărată această legendă urbană?

Una dintre cele mai faimoase construcții de oțel din lume este, cu siguranță, Turnul Eiffel. Cu o înălțime de 324 de metri, turnul din Paris a fost construit între anii 1887-1889. Se spune, în mod eronat, că întregul oţel construit la înălţarea Turnului Eiffel a fost turnat în ţara noastră.

În realitate, plăcuțele cu „Made in Reșița, România” există doar în imaginaţia unor români din cale afară de patrioți. De altfel, singurele inscripţii care fac trimitere la adevăraţii furnizori ai materialului pentru celebrul monument: “FORGES ET USINES DE POMPEY FOULD-DUPONT FOURNISSEUR DES FEAS DE LA TOUR”.

Nu există nici o mărturie istorică care să ateste faptul că pe fiecare piesă a Turnului Eiffel scrie „Made in Reșița, România”.

De unde a pornit zvonul cu pricina?

Mitul are o urmă de adevăr. Se spune că niturile au fost turnate la Govăjdia, lângă Hunedoara, deoarece Franţa nu avea siderurgie în anii 1800. Totuși, deși nu există nicio dovadă, sunt români care sunt convinși că noi chiar am participat la fabricarea turnului din Paris.

Curiozități despre Turnul Eiffel:

  • Turnul Eiffel are 3 nivele: accesul publicului la primul şi al doilea nivel se poate face atât pe scari, cât şi cu ascensorul, în schimb, accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.
  • Etajul al III-lea al Turnului Eiffel are 276 de metri pătrați și poate susține simultan 400 de persoane;
  • Aproximativ două milioane și jumătate de nituri s-au folosit la asamblarea Turnului situat pe Champ de Mars la numărul 5;
  • La momentul construcției, Turnul Eiffel era cea mai înaltă clădire din lume.

De ce nu a fost Turnul Eiffel dezmembrat după 20 de ani? Câte tone de vopsea intră la întreținerea Turnului?

Turnul Eiffel, din Paris

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...