E adevărat că nu românii au construit drumul de pe Valea Oltului?

14.05.2019
E adevărat că nu românii au construit drumul de pe Valea Oltului?

Astăzi, Valea Oltului este una dintre cele mai circulate șosele din România. Porțiunea de drum de pe Valea Oltului face parte din Drumul European E81 care leagă Ucraina de România. Puțini sunt cei care știu că drumul care traversează Carpații are o istorie îndelungată și nu a fost construit de români. Totuși, cine l-a construit?

Dezvoltarea zonei Văii Oltului a început în urmă cu 2.000 de ani. După cucerirea Daciei, aici, romanii au pus bazele cetății romane de la Arutela. Zona s-a dezvoltat puternic economic în acea perioadă și s-a simțit nevoia unui drum de acces, deși mare parte din transport se făcea pe Olt. Exista și un drum roman care era construit pe stânga Oltului, dar care nu făcea legătura între centrul și sudul Daciei.

De ce Ploiești era denumit „Orașul lui ‘Ce bei’?”

Povestea drumului pe care-l știm astăzi începe însă câteva sute de ani mai târziu. În anul 1718, prin pacea de la Passarowitz, Imperiul Habsburgic preia în stăpânire Oltenia. Astfel, austriecii au simțit nevoia unei rute între Ardeal și Oltenia și au deschis pe Valea Oltului „un drum de 11 ore pentru trăsuri, stâncile fiind sfărâmate, rostogolite şi nivelate”.

Austriecii au construit cetăţi fortificate în zona Călimăneştiului și ziduri fortificate pentru ansambluri mănăstirești, așa cum sunt Mănăstirea Cozia sau Mănăstirea Stănișoara.

Când a fost modernizat pentru prima dată?

În anul 1819, Tudor Vladimirescu a ajuns vătaf de plai la vama Câineni-Vâlcea, poarta spre Transilvania. Printre preocupările acestuia s-ar fi numărat şi modernizarea drumului care face legătura între Transilvania şi Oltenia.

Valea Oltului, printre cele mai circulate șosele din țară

Șoseaua care traversează Carpații prin defileul Oltului este printre cele mai circulate din țară. Pe lângă zecile de mii de mașini care circulă zilnic pe aici, circulația este îngreunată de faptul că se desfășoară, în multe zone, cu o singură bandă pe sensul de mers.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot