E adevărat ca leii sunt pe cale de dispariție? Cați lei mai sunt în sălbăticie?

10.02.2021
E adevărat ca leii sunt pe cale de dispariție? Cați lei mai sunt în sălbăticie?

Leii sunt unele dintre cele mai mari feline de pe planetă. Considerat „Regele animalelor”, leul este unul dintre mamiferele pe cale de dispariție. Datele oficiale arată o scădere dramatică a populației acestor carnivore.

Leii au dispărut din peste 80 la sută din aria lor istorică, în ultimii 100 de ani. Aceștia există în 27 de țări africane și într-o țară asiatică, dar numai șapte state au pe teritoriul lor mai mult de o mie de lei.

Populația generală a leilor

În urmă cu peste un secol, mai mult de 200.000 de lei sălbatici trăiau în Africa. Sondaje recente estimează că, în ultimele două decenii, numărul acestora a scăzut de la aproximativ 30.000 la aproximativ 20.000. Leii sunt în prezent ca „Vulnerabili” pe Lista Roșie a Speciilor Amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). În Africa de Vest, specia este acum clasificată ca „pe cale de dispariție”. Dacă în anii ’60 existau 450.000 de lei, în anul 2011 mai erau cel mult 20.000.

De unde vine pericolul?

Pe măsură ce oamenii dezvoltă habitate în sălbăticie, leii și oamenii intră în contact din ce în ce mai strâns. Prada naturală a leului se disipează, alimentând conflictul om-leu, iar felinele sunt ucise din cauza amenințării pentru existența umană. Braconajul cu carne sălbatică epuizează speciile de animale considerate masa leilor. Nu de puține ori aceștia sunt prinși și uciși în capcane de sârmă puse pentru prada lor.

Pierderea dramatică a habitatului limitează leii la regiuni izolate de pământ, crescând riscul lor de dispariție. Totodată, vânătoare ilegală de lei, omorâți pentru anumite părți ale corpului lor, folosite de localnici în medicina tradițională, face ca populația acestor mamifere să scadă dramatic.

Salvarea leilor

În Africa, leii sunt prezenți într-o serie de arii protejate, mari și bine gestionate. Majoritatea statelor din Africa de Est și de Sud au o infrastructură care sprijină turismul faunei sălbatice și, în acest fel, leii generează venituri semnificative pentru gestionarea parcurilor, a comunitățile locale și oferă un stimulent puternic pentru conservarea terenurilor sălbatice.

Au fost dezvoltate strategii regionale de conservare pentru lei, în Africa de Vest, Centrală, Africa de Est și de Sud. Au fost stabilite priorități comune pentru a orienta acțiunile atât la nivel național, cât și comunitar.

Curiozități despre lei:

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot