Diferența dintre subiectiv și obiectiv. Ce înseamnă subiectiv, ce înseamnă obiectiv?

30.09.2021
Diferența dintre subiectiv și obiectiv. Ce înseamnă subiectiv, ce înseamnă obiectiv?

O persoană se poate manifesta, la un moment dat, într-o acțiune fie subiectiv, fie obiectiv. Modul de exprimare în contextul respectiv poate fi influențat de mai multe variabile. De aceea este indicat să nu judeci omul înainte de a ști toate detaliile. Însă, ce înseamnă,totuși, să fii subiectiv sau obiectiv?

De-a lungul timpului, filozofi din întreaga lume s-au întrebat ce înseamnă să fii subiectiv sau obiectiv, iar toate răspunsurile aveau aceeași bază. Astfel, o persoană este obiectivă atunci când se bazează pe fapte, pe argumente care pot fi dovedite cu ușurință și sunt imposibil de negat. În schimb, o persoană este subiectivă atunci când în chestiunea în cauză nu se bazează pe fapte, ci pe sentimentele personale, interese, trăirile proprii etc.

Ce înseamnă să fii subiectiv?

O persoană se manifestă subiectiv într-un context atunci când ideile sau afirmațiile sale sunt dominate de sentimentele personale, de opinia și de preferințele lui. Acesta nu ține cont de faptele dovedite empiric și are o interpretare proprie a adevărului. Cu alte cuvinte, subiectivul nu este altceva decât o credință, opinie, zvon, presupunere, suspiciune, care este influențată de punctul de vedere al vorbitorului.

Subiectivismul este caracterizat de experiențele, cunoștințele, percepțiile, înțelegerea și dorințele trecute ale persoanei respective. Pentru ea devărul este cel bazat pe experiențele proprii.

Ce înseamnă să fii obiectiv?

O persoană obiectivă se bazează pe fapte atunci când face o afirmație. Acțiunea sa, fizică sau verbală este imparțială, echilibrată și ține cont întotdeauna de argumente dovedite empiric.

Modul său de exprimare nu ține cont experiențele proprii trecute, prejudecățile, percepțiile, dorințele sau cunoștințele sale. Așadar, ele sunt independente și externe față de mintea persoanei specifice.

Cu alte cuvinte, obiectivul se bazează în totalitate pe fapte, care pot fi observate, cuantificate și demonstrate, numărate, descrise și imitate. Obiectivul prezintă adevărul și este lipsit de influențe individuale.

Care este diferența dintre subiectiv și obiectiv?

  1. O declarație obiectivă este una adevărată, reală, imparțială și echilibrată. În schimb cea subiectivă reprezintă opinia proprie a unei persoane față de o situație.
  2. Obiectivul se bazează pe fapte și observații, în timp ce subiectivul se bazează pe convingeri și opinii personale.
  3. Toate informațiile obiective sunt demonstrabile, măsurabile și observabile, spre deosebire de cele subiective care se bazează pe experiențele vorbitorului.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot