De unde vine numele pizzei Margherita? Cine a fost Margherita?

03.03.2022
De unde vine numele pizzei Margherita? Cine a fost Margherita?

Pizza Margherita este preparatul italian care poate fi găsit în orice pizzerie din Italia. De fapt, aceasta este ce mai simplă pizza care conține numai blat, mozzarella, roșii și busuioc. Dar, de unde vine denumirea faimosului preparat?

Legenda spune că, pe la sfârșitul anului 1889, familia regală formată din regele italian Umberto și soția sa regina Margherita vizitau Napoli. Un tânăr brutar, pe nume Raffaele Esposito, a vrut să impresioneze altețele regale atât prin gustul bun al mâncării pregătite cât și prin dovada de patriotism. Esposito a servit cuplului regal la primul fel pâine plată (pizza de astăzi) cu alimentele care să se identifice cu steagul Italiei. Busuiocul era culoarea verde, mozzarella reprezenta culoarea albă și roșiile, normal, culoarea roșie.

Se spune că la câteva zile după vizită, regina Margherita i-a trimis şi un bilet de mulţumire lui Esposito care este şi astăzi expus pe un perete al Pizzeriei Brandi, unde a gătit cândva Esposito. În locație se află și semnul Casei Regale a Italiei.

Totuși, ziariștii BBC au mers pe urmele istoriei și a descoperit că a existat, într-adevăr, un anume Raffaele Esposito care a primit permisiunea să-şi marcheze intrarea în local cu însemnul regal, dar nu în anul 1889 când regina Margherita ar fi mâncat pizza în culorile Italiei, ci în 1871. Dar, Raffaele Esposito descoperit în arhivele de la Napoli nu deţinea o pizzerie, ci o vinărie.

Pizza Margherita, mai veche de 150 de ani

Totuși, există și voci, multe avizate, care susțin că pizza Margherita era populară de câteva sute de ani în Italia. În carțile culinare italiene vechi se specifică că „Cele mai populare și faimoase pizza din Napoli au fost ‘Marinara’, creată în anul 1734, și ‘Margherita’, care datează din anii 1796-1810.

Cine a fost Regina Margherita?

Margareta de Savoia (1851-1926) a fost regina Italiei în timpul domniei soțului ei, Umberto I al Italiei. Aceasta a fost soția lui Umberto I al Italiei, cel care a fost Rege din 1878 până la asasinarea sa din 1900. În seara zilei de 29 iulie 1900, Umberto a fost asasinat la Monza. Regele a fost împușcat de patru ori de către anarhistul italo-american Gaetano Bresci. Bresci a susținut că a vrut să răzbune oamenii uciși la Milano în timpul reprimării revoltelor din mai 1898. Margareta de Savoia a murit la vârsta de 74 de ani.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot