De unde vine numele Franței? Regele Clovis, guvernare de succes

06.03.2022
De unde vine numele Franței? Regele Clovis, guvernare de succes

Frumoasa țară pe care mulți dintre noi, astăzi, o cunoaștem sub numele Franța a fost locuită de-a lungul miilor de ani de mai multe popoare. Pe timpul romanilor, aceasta s-a numit Galia, însă după lupte serioase, regele Clovis a devenit primul monarh al unei țări unificate, sub numele latin Francia sau Franța.

În timpul cuceririi de către Iulius Caesar în anii 51-58 î.Hr., Franța era cunoscută sub numele de Galia. Romanii au dat această denumire întregii zone în care locuiau celticii. Aceasta a acoperit, de fapt, o suprafață uriașă, inclusiv Franța, dar și Belgia, Luxemburg și părți din Țările de Jos, Elveția și Germania, scrie Culture Trip.

Zona Galia se întindea de la râul Rin și Alpi, Marea Mediterană (pe care romanii o numeau Mare Nostrum ), Pirinei la sud și Oceanul Atlantic în nord și vest. Nu erau un grup omogen de oameni, ci o mulțime de grupuri diferite cu credințe și religii diferite care s-au ridicat sub conducerea șefului Vercingetorix, pentru a se revolta împotriva forțelor romane.

Căderea Imperiului Roman, Regele Clovis învingător

Galii nu erau un grup omogen și, chiar și în Franța, existau multe grupuri diferite de oameni care se luptau pentru a-și guverna zonele locale. Multe triburi au invadat zona, în special vandalii (un trib mare din Polonia actuală), vizigoții (un trib din sud-vestul Franței și Spania) și francii (un trib germanic).

Francii erau un trib războinic, intenționat să stabilească un mare regat unit în întreaga Europă. În secolul al V-lea, au invadat zona cunoscută acum drept nordul Franței și Belgia (precum și Germania), iar regele Clovis a reușit să-i învingă pe toți pentru a aduce întreaga zonă sub stăpânirea sa în 494. El a devenit efectiv primul rege al unei țări unificate care a devenit cunoscută drept „țara francilor”, primind astfel numele latin, Francia sau Franța.

Regele franc Clovis I (465-511) a fondat regatul merovingian al Galiei, cel mai de succes dintre statele barbare din secolul al V-lea. El este considerat pe scară largă drept inițiatorul națiunii franceze. Fiul lui Childeric I și al lui Basina, Clovis a moștenit regatul francilor salieni în 481, la vârsta de 15 ani. Clovis a murit la Paris la 27 noiembrie 511, la vârsta de 45 de ani. În conformitate cu tradiția francă, cei patru fii ai săi (Chlodomer, Childebert I, Clothar I și Theuderic) și-au împărțit regatul.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot