De unde vine IP, cel mai scurt nume de localitate din România?

27.05.2019
De unde vine IP, cel mai scurt nume de localitate din România?

Știați că în țara noastră există o localitate care se numește simplu: Ip? Așezarea este situată în partea vestică a judeţului Sălaj şi a fost atestată documentar începând cu anul 1208. De unde provine această denumire inedită?

Conform istoricilor, localitatea a fost atestată documentar începând cu anul 1208 ca fiind ”villa Ypu”. „Toponimul Ip are drept atimon antroponimul Ipolit, care-şi are originea în vechiu nume grecesc Hippolytos, format din elementele ”hippos” (”cal”) şi ”lyo” (a elibera, a da drumul, a dezhăma). Ip este un hipocoristic format prin scurtare de la Ipolit”, explică în ”Dicţionarul etimologic al localităţilor din Sălaj”, scriitorul Gheorghe Chende Roman.

Așadar, cu alte cuvinte, denumirea de Ip vine de la faptul că zona era una folosită la păşunatul cailor. Localitatea Ip are cel mai scurt nume din România, dar nu și din lume. La nivel mondial sunt o mulțime de localități ale căror nume au o singură literă. De exemplu, în Suedia există un râu botezat „Å”, iar în Franța este un sat denumit „Y”.

La polul opus, cel mai lung nume de localitate din România format dintr-un singur cuvânt este Streisangeorgiu, din județul Hunedoara. În lume, cel mai lung nume de așezare este „Krung Thep Maha Nakorn Amorn ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok PhoP noppa ratrajathani burirom Udom rajaniwesmahasat Harn Amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit”, un oraș din Thailanda.

E adevărat că în România există un sat mai mare decât Bucureștiul?

Cine ar fi crezut că în țara noastră există un sat care se întinde pe o suprafață mai mare decât Capitala României? Ei bine, este vorba despre Jina, comuna formată dintr-un singur sat din Mărginimea Sibiului, care se întinde pe 315 km pătrați.

Suprafața Bucureștiului este de 228 de km pătrați. A Jinei, satul din județul Sibiu unde își duc zilele în jur de 3.700 de oameni, este de 315 de km pătrați (32.980 hectare). Jina, deși are vatra așezată la altitudinea de 1.000 de metri, își are hotarele la vârfuri de peste 2.200 de metri.

Care este IP-ul meu?

În mod hilar, IP este și adresa pe care o are fiecare calculator sau laptop care se conectează la Internet. În termeni populari, IP-ul este ca adresa de acasă sau ca un număr de înmatriculare al automobilului. Pentru a recepționa informațiile, orice PC sau laptop are nevoie de acest IP care este unic. IP-ul este valabil pentru toate echipamentele care se folosesc de Internet (imprimante, faxuri, etc.).
Aici poți afla IP-ul tău!

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot