De unde vine înjurătura „grijania mă-tii”?

10.04.2023
De unde vine înjurătura „grijania mă-tii”?

Românul este cunoscut ca o persoană slobodă la gură, care atunci când se enervează nu mai ține cont de nimeni și de nimic și dă drumul la cuvintele de ocară, fără rușine. Adevărul este că acest lucru ni-l permite și limba română care este una bogată în ceea ce privește înjurăturile, omul de rând având la dispoziție o serie de invective pentru a-și exprima supărarea. Printre acestea se găseşte şi sintagma „grijania mă-tii”. Dar, de la ce vine?

Ce este grijania?

Grijania nu este altceva decât împărtășania și constă în gustarea de către credincioșii creștini a unor bucățele de pâine, numite anafură, cu vin. Acest ritual practicat de preoții creștini din întreaga lume simbolizează împărtășirea cu toți credincioșii a trupului și sângelui lui Iisus Hristos. Nu există credincios creștin, catolic sau ortodox, care să nu fi avut parte măcar o dată în viață de acest ritual.

De ce românii înjură de grijanie?

Se spune despre români că sunt foarte inventivi, chiar și atunci când vine vorba de înjurături. Din păcate, atunci când se enervează unii oameni nu mai țin cont de nimic, nici măcar de credințele religioase și ajung să înjure și de grijanie.

Se crede că înjurătura „grijania mă-tii” a apărut în perioada comunismului și se dorea a fi o lovitură exact în credința creștinilor. Cel mai probabil așa erau înjurați credincioșii de către atei în acea perioadă. Potrivit preoţilor, sintagma era „grijania mă-tii, banditule”, în felul acesta cel care înjura ataca și grupul de prieteni din jurul său care îi împărtășeau principiile de viață.

Pentru că mama lui era cea care l-a născut, cea care l-a ținut în brațe, cea care i-a dat credința în suflet și în iubirea de aproape, iar înjurătura lovește în iubirea de Dumnezeu și în mama lui, a lămurit situața un preot pentru credincioșii săi.

Antim Ivireanul (circa 1650 -1716, mitropolit de Bucureşti, autor al „Didahiilor”) a explicat într-o predică de-a sa obiceiul românilor de a nu se dezice de înjurături. Trebuie precizat însă că limbajul nostru colorat nu este apanajul doar al nostru, ci poate fi observat și la alte popoare.

Că zice apostolul Pavel: Limbile n-au lege şi fac ale legii. Iară noi, având lege, facem tot împotriva legii şi suntem mai păcătoşi decât toate neamurile şi decât toate limbile. Şi puteţi cunoaşte aceasta, că ce neam înjură ca noi, de lege, de cruce, de cuminecătură, de morţi, de comândare, de lumânare, de suflet, de mormânt, de colivă, de prescuri, de spovedanie, de botez, de cununie şi de toate tainele sfintei biserici şi ne ocărâm şi ne batjocorim noi înşine legea?! Cine din păgâni face aceasta, sau cine-şi măscăreşte legea ca noi?, a spus Antim Ivireanul, potrivit adevarul.ro.

Foto: bzi.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot