De unde vine expresia „I-a dat cu flit”? Ce era Flit-ul?

22.06.2023
De unde vine expresia „I-a dat cu flit”? Ce era Flit-ul?

Auzim la tot pasul sintagma „i-a dat cu flit” despre o persoană care tratează o altă persoană cu o indiferență afișată, cu nepăsare. Expresia a intrat relativ recent în vocabularul limbii române.

„A da cu flit” cuiva înseamnă, astăzi, a trata o persoana cu indiferenta ostentativa, cu nepasare, de parcă aceasta nici n-ar exista. Povestea expresiei vine de la un insecticid interbelic care se numea simplu FLIT. Acest insecticid era extrem de toxic și funcționa ca o pompa de bicicleta, cu diferenta ca avea un rezervor metalic atasat, în care se gasea otrava de gândaci (țânțari, pleoșnițe, etc.).

Sub sloganul „Insecticidul care ucide întotdeauna”, produsul se putea găsi în multe dintre casele românilor. În mod evident, se mai petreceau accidente casnice, iar cel atins de substanta otravitoare reactiona, uluit către interlocutorul său: „Ce faci, mă, mi-ai dat cu flit?”, un fel de „Chiar nu-ti pasă de mine, chiar nu vezi că sunt aici?”.

Românii, inventivi din fire, au îmbogățit vocabularul cu expresia „a da cu flit” cu sensul de „a te descotorosi de cineva” sau „a scăpa de cineva care te deranjează”. Fix ca de o insectă neprietenoasă.

Istoria produsului Flit

Produsul Flit a fost inventat de chimistul Dr. Franklin C. Nelson și lansat pe piață în 1923. Acesta era destinat, în principal, uciderii muștelor și țânțarilor, era pe bază de ulei mineral și fabricat de Standard Oil Company din New Jersey.

Ce fac insectele iarna? Unde dispar acestea?

Puțini sunt cei care știu că în natură există circa un milion de specii de insecte, care viețuiesc atât în mediile terestre cât și în cele acvatice. Dintre acestea, aproximativ 925.000 au fost cercetate și descrise. Totuși, insectele sunt prezente în viața noastră mai ales primăvara și vara. Mai puțin toamna și aproape deloc iarna.

Ce fac insectele iarna, unde dispar?

Insectele au diferite moduri de a se adapta la temperaturile reci. Unele hibernează, așa cum sunt viespile și buburuzele. Acestea se retrag în spații ascunse și ferite de ochii iscoditori ai oamenilor și așteaptă trecerea sezonului rece. Adăposturile preferate sunt găurile din copaci sau din pereții caselor. Există și insecte care fac împreună echipe pentru a trece de iarnă. Astfel, furnicile, termitele și albinele stau uneori laolaltă până la venirea primăverii.

Există și insecte care își petrec iarna in stadiul de ou. Acesta este cazul țânțarilor. Aceștia se maturizează în perioada iernii și își fac apariția când temperaturile cresc. Unele insecte se cuibăresc în ramurile anumitor plante, care dezvoltă un sistem de protecție și fac în jurul micuțelor ființe un adevărat adăpost.

Există și insecte care migrează, cea mai cunoscută dintre acestea fiind fluturele Monarch. Fluturii Monarch migrează aproximativ 4.000 de km (70 km/zi) timp de 8 săptămâni, din America de Nord (SUA, de la granița canadiană) până în Mexic. Biologii nu au o explicație ratională pentru acest fenomen fantastic.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot