De unde vine expresia „I-a dat cu flit”? Ce era Flit-ul?

22.06.2023
De unde vine expresia „I-a dat cu flit”? Ce era Flit-ul?

Auzim la tot pasul sintagma „i-a dat cu flit” despre o persoană care tratează o altă persoană cu o indiferență afișată, cu nepăsare. Expresia a intrat relativ recent în vocabularul limbii române.

„A da cu flit” cuiva înseamnă, astăzi, a trata o persoana cu indiferenta ostentativa, cu nepasare, de parcă aceasta nici n-ar exista. Povestea expresiei vine de la un insecticid interbelic care se numea simplu FLIT. Acest insecticid era extrem de toxic și funcționa ca o pompa de bicicleta, cu diferenta ca avea un rezervor metalic atasat, în care se gasea otrava de gândaci (țânțari, pleoșnițe, etc.).

Sub sloganul „Insecticidul care ucide întotdeauna”, produsul se putea găsi în multe dintre casele românilor. În mod evident, se mai petreceau accidente casnice, iar cel atins de substanta otravitoare reactiona, uluit către interlocutorul său: „Ce faci, mă, mi-ai dat cu flit?”, un fel de „Chiar nu-ti pasă de mine, chiar nu vezi că sunt aici?”.

Românii, inventivi din fire, au îmbogățit vocabularul cu expresia „a da cu flit” cu sensul de „a te descotorosi de cineva” sau „a scăpa de cineva care te deranjează”. Fix ca de o insectă neprietenoasă.

Istoria produsului Flit

Produsul Flit a fost inventat de chimistul Dr. Franklin C. Nelson și lansat pe piață în 1923. Acesta era destinat, în principal, uciderii muștelor și țânțarilor, era pe bază de ulei mineral și fabricat de Standard Oil Company din New Jersey.

Ce fac insectele iarna? Unde dispar acestea?

Puțini sunt cei care știu că în natură există circa un milion de specii de insecte, care viețuiesc atât în mediile terestre cât și în cele acvatice. Dintre acestea, aproximativ 925.000 au fost cercetate și descrise. Totuși, insectele sunt prezente în viața noastră mai ales primăvara și vara. Mai puțin toamna și aproape deloc iarna.

Ce fac insectele iarna, unde dispar?

Insectele au diferite moduri de a se adapta la temperaturile reci. Unele hibernează, așa cum sunt viespile și buburuzele. Acestea se retrag în spații ascunse și ferite de ochii iscoditori ai oamenilor și așteaptă trecerea sezonului rece. Adăposturile preferate sunt găurile din copaci sau din pereții caselor. Există și insecte care fac împreună echipe pentru a trece de iarnă. Astfel, furnicile, termitele și albinele stau uneori laolaltă până la venirea primăverii.

Există și insecte care își petrec iarna in stadiul de ou. Acesta este cazul țânțarilor. Aceștia se maturizează în perioada iernii și își fac apariția când temperaturile cresc. Unele insecte se cuibăresc în ramurile anumitor plante, care dezvoltă un sistem de protecție și fac în jurul micuțelor ființe un adevărat adăpost.

Există și insecte care migrează, cea mai cunoscută dintre acestea fiind fluturele Monarch. Fluturii Monarch migrează aproximativ 4.000 de km (70 km/zi) timp de 8 săptămâni, din America de Nord (SUA, de la granița canadiană) până în Mexic. Biologii nu au o explicație ratională pentru acest fenomen fantastic.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot