De unde vine expresia „cad ca muștele”?

25.07.2022
De unde vine expresia „cad ca muștele”?

Expresia „cad ca muștele” nu implică de obicei vești bune despre ceea ce se întâmplă. În cel mai bun caz, înseamnă că o mulțime de oameni părăsesc ceva. În cel mai rău caz, înseamnă că ființele vii dintr-o anumită categorie, de exemplu, albinele, mor într-un ritm alarmant.

Nu există o poveste de origine clară în spatele acestei expresii, care există cel puțin de la mijlocul secolului al XIX-lea. Una dintre cele mai vechi referințe scrise provine dintr-un articol din 1857 din The Standard din Londra, în care autorul deplânge obiceiul guvernului britanic de a desfășura soldați fără o ținută adecvată vremii: „ca și cum uniforma britanică ar purta întotdeauna cu ea și clima britanică”. La acea vreme, trupele se îndreptau spre India pentru a încerca să înăbușe ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de Revolta indiană sau Primul Război de Independență.

„Așa cum îi vedem pe străzile noastre, cu centuri, catarame și veste, în cea mai friguroasă zi de iarnă, vor ateriza la Calcutta și vor mărșălui spre Delhi sau în altă parte, sub un soare arzător, căzând ca muștele pe drum”, se arată în articol, potrivit Mental Floss.

De fapt, destul de multe dintre primele mențiuni ale expresiei implicau condiții meteorologice extreme. „Bărbați, femei și copii cad ca muștele în tot New York-ul. Sunt sute de oameni care se prăbușesc”, a relatat Muscatine Journal din Iowa în timpul unui val de căldură letal din iulie 1901, mai relatează sursa citată.

De ce muștele?

Există câteva motive posibile pentru care muștele ar fi putut părea candidatul ideal pentru a ilustra conceptul de îmbolnăvire sau de moarte, potrivit Merriam-Webster, într-o perioadă scurtă de timp și în număr mare”.

În primul rând, ele nu trăiesc foarte mult timp. Durata de viață a muștelor se termină de obicei în jurul a patru săptămâni, iar muștele de fructe nu rezistă mult mai mult de atât. De asemenea, sunt mult mai ușor de ucis decât alte insecte: Este nevoie doar de o singură lovitură sau spray de muște.

Muștele de ciorchine, asemănătoare ca aspect cu muștele de casă, ar putea ajuta la clarificarea modului în care a apărut componenta „număr mare” a expresiei. Aceste insecte cu un nume potrivit tind să se adune în grupuri acolo unde este cald și multe dintre ele ajung în casele călduroase ale oamenilor pentru a hiberna atunci când vremea începe să se răcească.

Ele ar putea fi grupate în golul din peretele casei fără să știi. Multe dintre ele nu ajung niciodată să se întoarcă afară, murind în schimb de epuizare în timp ce încearcă și nu reușesc să evadeze pe lângă ferestre. Cu alte cuvinte, practic cad … ca muștele.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot