De unde vine expresia „cad ca muștele”?

25.07.2022
De unde vine expresia „cad ca muștele”?

Expresia „cad ca muștele” nu implică de obicei vești bune despre ceea ce se întâmplă. În cel mai bun caz, înseamnă că o mulțime de oameni părăsesc ceva. În cel mai rău caz, înseamnă că ființele vii dintr-o anumită categorie, de exemplu, albinele, mor într-un ritm alarmant.

Nu există o poveste de origine clară în spatele acestei expresii, care există cel puțin de la mijlocul secolului al XIX-lea. Una dintre cele mai vechi referințe scrise provine dintr-un articol din 1857 din The Standard din Londra, în care autorul deplânge obiceiul guvernului britanic de a desfășura soldați fără o ținută adecvată vremii: „ca și cum uniforma britanică ar purta întotdeauna cu ea și clima britanică”. La acea vreme, trupele se îndreptau spre India pentru a încerca să înăbușe ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de Revolta indiană sau Primul Război de Independență.

„Așa cum îi vedem pe străzile noastre, cu centuri, catarame și veste, în cea mai friguroasă zi de iarnă, vor ateriza la Calcutta și vor mărșălui spre Delhi sau în altă parte, sub un soare arzător, căzând ca muștele pe drum”, se arată în articol, potrivit Mental Floss.

De fapt, destul de multe dintre primele mențiuni ale expresiei implicau condiții meteorologice extreme. „Bărbați, femei și copii cad ca muștele în tot New York-ul. Sunt sute de oameni care se prăbușesc”, a relatat Muscatine Journal din Iowa în timpul unui val de căldură letal din iulie 1901, mai relatează sursa citată.

De ce muștele?

Există câteva motive posibile pentru care muștele ar fi putut părea candidatul ideal pentru a ilustra conceptul de îmbolnăvire sau de moarte, potrivit Merriam-Webster, într-o perioadă scurtă de timp și în număr mare”.

În primul rând, ele nu trăiesc foarte mult timp. Durata de viață a muștelor se termină de obicei în jurul a patru săptămâni, iar muștele de fructe nu rezistă mult mai mult de atât. De asemenea, sunt mult mai ușor de ucis decât alte insecte: Este nevoie doar de o singură lovitură sau spray de muște.

Muștele de ciorchine, asemănătoare ca aspect cu muștele de casă, ar putea ajuta la clarificarea modului în care a apărut componenta „număr mare” a expresiei. Aceste insecte cu un nume potrivit tind să se adune în grupuri acolo unde este cald și multe dintre ele ajung în casele călduroase ale oamenilor pentru a hiberna atunci când vremea începe să se răcească.

Ele ar putea fi grupate în golul din peretele casei fără să știi. Multe dintre ele nu ajung niciodată să se întoarcă afară, murind în schimb de epuizare în timp ce încearcă și nu reușesc să evadeze pe lângă ferestre. Cu alte cuvinte, practic cad … ca muștele.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot