De unde provine cuvântul „mujdei”?

20.03.2019
De unde provine cuvântul „mujdei”?

Cine nu a mâncat măcar o dată în viață un mujdei de usturoi? Este vorba despre sosul făcut din usturoi pisat care merge de minune cu preparatele tradiționale românești. Totuși, de unde provine cuvântul „mujdei” și care este originea sa?

La origine, usturoiul provine din Asia Centrală, fiind cultivat cu precădere în Japonia, China și alte regiuni din Orientul Îndepărtat. Totodată, usturoiul era consumat în cantități mari și de grecii antici, dar și de egipteni.

Istoriciul roman Dioscorides nota faptul că usturoiul era folosit de daci, strămoșii noștri, sub forma de mujdei (adică pisat și amestecat fie cu apă, fie cu oțet, fie cu vin), ca leac pentru indigestii, dureri de cap și stări gripale.

De unde provine substantivul „mujdei”?

În mod surprinzător, substantivul neutru „mujdei” provine din franțuzescul „mousse d’ail” care înseamnă spumă de usturoi. Totuși, „mousse d’ail” este un sos mai pretențios, fiind preparat cu mult unt și crème fraîche.

De ce se spune „cățel” de usturoi? Care e legătura legumei cu animalul?

Expresia „cățel de usturoi” are oarecum legătură cu „pui de usturoi”. Verbul „cateli” (var. catela) din care a derivat cățelul (de usturoi) înseamnă a fi în călduri, mai ales atunci când se face referire la animale. Totuși, când vine vorba despre plante, verbul înseamnă „a da lăstari” din plantele cu bulb, fix așa cum este și usturoiul.

Ce mâncau românii acum câteva secole?

În limba română, căpățâna de usturoi (da, și aceasta este o expresie destul de neinspirată) este formată din mai mulți bulbi denumiți, în mod popular și „căței” de usturoi. Spre amuzamentul unora, mai există o variantă despre numele cu pricina. Se pare că bulbul de usturoi mai este denumit cățel pentru că ține la distanță „dușmanii” cu mirosul pe care îl emană.

Ce mâncau oamenii acum 5.000 de ani? Ce s-a găsit în stomacul lui Ötzi, Omul Ghețurilor?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot