De ce unii copii vorbesc mai greu? Cum sunt diagnosticate aceste întârzieri

20.08.2021
De ce unii copii vorbesc mai greu? Cum sunt diagnosticate aceste întârzieri

Ca și în cazul altor abilități și repere, vârsta la care copiii învață limba și încep să vorbească poate varia. Unii părinți știu foarte puțin despre dezvoltarea vorbirii și a limbajului, astfel că este greu să-și dea seama când există cu adevărat motive de îngrijorare.

Problemele de vorbire și limbaj diferă, dar se suprapun adesea, astfel că un copil cu o întârziere a limbajului ar putea să spună cuvinte bine, dar pun doar două cuvinte împreună. De asemenea, când se spune despre un micuț că are întârziere în vorbire, înseamnă că el poate folosi cuvinte și fraze pentru a exprima idei, dar poate fi greu de înțeles.

De ce unii dintre copii vorbesc mai greu?

O întârziere a vorbirii ar putea fi cauzată de o insuficiență orală, cum ar fi probleme cu limba sau palatul (bolta gurii), dar și din cauza unui fren lingual scurt (pliul de sub limbă), care poate limita mișcarea limbii.

Mulți copii cu întârzieri de vorbire au probleme orale-motorii. Acestea se întâmplă atunci când există o problemă în zonele creierului responsabile de vorbire. Acest lucru face dificilă coordonarea buzelor, limbii și maxilarului pentru a scoate sunete de vorbire. Acești copii ar putea avea și alte probleme orale-motorii, cum ar fi probleme de hrănire.

Problemele de auz pot afecta, de asemenea, vorbirea. Deci, un audiolog ar trebui să testeze auzul unui copil ori de câte ori există o problemă de vorbire. Copiii care au probleme cu auzul pot avea probleme cu rostirea, înțelegerea, imitarea și utilizarea limbajului.

Infecțiile urechii, în special infecțiile cronice, pot afecta auzul. Dar atâta timp cât există un auz normal la o ureche, vorbirea și limbajul se vor dezvolta normal.

Cum sunt diagnosticate întârzierile de vorbire sau limbă?

Părinții care au suspiciuni în legătură cu dezvoltarea vorbirii sau a limbajului copilului lor sunt sfătuiți să se adreseze unui logoped. Aceștia pot găsi un patolog în limbajul vorbirii pe cont propriu sau pot apela la medicul de familie pediatru pentru a recomanda unul.

Logopedul va verifica abilitățile vorbirii și limbajului copilului, va face teste standardizate și va căuta repere în dezvoltarea vorbirii și a limbajului.

El va verifica, de asemenea:

Pe baza investigațiilor, medicul logoped ar putea recomanda terapia logopedică pentru copil. Recunoașterea și tratarea întârzierilor de vorbire și limbaj devreme este cea mai bună abordare.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot