De ce unii copii vorbesc mai greu? Cum sunt diagnosticate aceste întârzieri

20.08.2021
De ce unii copii vorbesc mai greu? Cum sunt diagnosticate aceste întârzieri

Ca și în cazul altor abilități și repere, vârsta la care copiii învață limba și încep să vorbească poate varia. Unii părinți știu foarte puțin despre dezvoltarea vorbirii și a limbajului, astfel că este greu să-și dea seama când există cu adevărat motive de îngrijorare.

Problemele de vorbire și limbaj diferă, dar se suprapun adesea, astfel că un copil cu o întârziere a limbajului ar putea să spună cuvinte bine, dar pun doar două cuvinte împreună. De asemenea, când se spune despre un micuț că are întârziere în vorbire, înseamnă că el poate folosi cuvinte și fraze pentru a exprima idei, dar poate fi greu de înțeles.

De ce unii dintre copii vorbesc mai greu?

O întârziere a vorbirii ar putea fi cauzată de o insuficiență orală, cum ar fi probleme cu limba sau palatul (bolta gurii), dar și din cauza unui fren lingual scurt (pliul de sub limbă), care poate limita mișcarea limbii.

Mulți copii cu întârzieri de vorbire au probleme orale-motorii. Acestea se întâmplă atunci când există o problemă în zonele creierului responsabile de vorbire. Acest lucru face dificilă coordonarea buzelor, limbii și maxilarului pentru a scoate sunete de vorbire. Acești copii ar putea avea și alte probleme orale-motorii, cum ar fi probleme de hrănire.

Problemele de auz pot afecta, de asemenea, vorbirea. Deci, un audiolog ar trebui să testeze auzul unui copil ori de câte ori există o problemă de vorbire. Copiii care au probleme cu auzul pot avea probleme cu rostirea, înțelegerea, imitarea și utilizarea limbajului.

Infecțiile urechii, în special infecțiile cronice, pot afecta auzul. Dar atâta timp cât există un auz normal la o ureche, vorbirea și limbajul se vor dezvolta normal.

Cum sunt diagnosticate întârzierile de vorbire sau limbă?

Părinții care au suspiciuni în legătură cu dezvoltarea vorbirii sau a limbajului copilului lor sunt sfătuiți să se adreseze unui logoped. Aceștia pot găsi un patolog în limbajul vorbirii pe cont propriu sau pot apela la medicul de familie pediatru pentru a recomanda unul.

Logopedul va verifica abilitățile vorbirii și limbajului copilului, va face teste standardizate și va căuta repere în dezvoltarea vorbirii și a limbajului.

El va verifica, de asemenea:

Pe baza investigațiilor, medicul logoped ar putea recomanda terapia logopedică pentru copil. Recunoașterea și tratarea întârzierilor de vorbire și limbaj devreme este cea mai bună abordare.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi