De ce unii copii vorbesc mai greu? Cum sunt diagnosticate aceste întârzieri

20.08.2021
De ce unii copii vorbesc mai greu? Cum sunt diagnosticate aceste întârzieri

Ca și în cazul altor abilități și repere, vârsta la care copiii învață limba și încep să vorbească poate varia. Unii părinți știu foarte puțin despre dezvoltarea vorbirii și a limbajului, astfel că este greu să-și dea seama când există cu adevărat motive de îngrijorare.

Problemele de vorbire și limbaj diferă, dar se suprapun adesea, astfel că un copil cu o întârziere a limbajului ar putea să spună cuvinte bine, dar pun doar două cuvinte împreună. De asemenea, când se spune despre un micuț că are întârziere în vorbire, înseamnă că el poate folosi cuvinte și fraze pentru a exprima idei, dar poate fi greu de înțeles.

De ce unii dintre copii vorbesc mai greu?

O întârziere a vorbirii ar putea fi cauzată de o insuficiență orală, cum ar fi probleme cu limba sau palatul (bolta gurii), dar și din cauza unui fren lingual scurt (pliul de sub limbă), care poate limita mișcarea limbii.

Mulți copii cu întârzieri de vorbire au probleme orale-motorii. Acestea se întâmplă atunci când există o problemă în zonele creierului responsabile de vorbire. Acest lucru face dificilă coordonarea buzelor, limbii și maxilarului pentru a scoate sunete de vorbire. Acești copii ar putea avea și alte probleme orale-motorii, cum ar fi probleme de hrănire.

Problemele de auz pot afecta, de asemenea, vorbirea. Deci, un audiolog ar trebui să testeze auzul unui copil ori de câte ori există o problemă de vorbire. Copiii care au probleme cu auzul pot avea probleme cu rostirea, înțelegerea, imitarea și utilizarea limbajului.

Infecțiile urechii, în special infecțiile cronice, pot afecta auzul. Dar atâta timp cât există un auz normal la o ureche, vorbirea și limbajul se vor dezvolta normal.

Cum sunt diagnosticate întârzierile de vorbire sau limbă?

Părinții care au suspiciuni în legătură cu dezvoltarea vorbirii sau a limbajului copilului lor sunt sfătuiți să se adreseze unui logoped. Aceștia pot găsi un patolog în limbajul vorbirii pe cont propriu sau pot apela la medicul de familie pediatru pentru a recomanda unul.

Logopedul va verifica abilitățile vorbirii și limbajului copilului, va face teste standardizate și va căuta repere în dezvoltarea vorbirii și a limbajului.

El va verifica, de asemenea:

Pe baza investigațiilor, medicul logoped ar putea recomanda terapia logopedică pentru copil. Recunoașterea și tratarea întârzierilor de vorbire și limbaj devreme este cea mai bună abordare.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ziua de 27 septembrie este cea de-a 270-a zi a calendarului gregorian și a 271-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 95 de zile. În această zi, în anul 1952, s-a... citește tot
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Poetul și dramaturgul francez Victor Hugo a fost cel care a pus bazele mișcării romantice în Franța. El s-a făcut cunoscut mai ales pentru romanul său epic „Mizerabilii” (n.n. – Les... citește tot
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Oamenii consumă alune și arahide încă din cele mai vechi timpuri. Gustul și aspectul lor diferă, la fel ca și proprietățile acestora. Redactorii shtiu.ro vă prezintă, în rândurile de mai... citește tot