De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min

24.03.2025
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min

O serie de state şi teritorii au adoptat ore oficiale atipice, intermediare, cu fracţiuni: India foloseşte GMT+5 h 30 min, Nepal GMT+5 h 45 min, Iran GMT+3 h 30 min. Care sunt explicațiile?

De ce au fusuri orare fracționare anumte țări?

Principalul motiv îl reprezintă aşezarea geografică a teritoriului de stat, a capitalei sau a celei mai populate regiuni, pe graniţa dintre fusuri.

De exemplu, centrul Iranului, inclusiv capitala Teheran, se suprapun limitei dintre fusul 3 şi 4, adoptând astfel ora oficială GMT+3h 30 min.

În unele cazuri, guvernele au decis să adopte fusuri orare fracționare pentru a se alinia mai bine cu partenerii economici. De exemplu, Iranul utilizează UTC+3:30, ceea ce îl ajută să sincronizeze mai bine orele de afaceri cu țările vecine.

Un alt exemplu este Newfoundland (Canada), care folosește UTC-3:30. Această alegere a fost menținută în principal din motive istorice și culturale, deoarece provincia avea propria sa oră standard chiar înainte de a se alătura Canadei în 1949.

Obiceiurile locuitorilor s-au reflecatat în fusurile orare

Unele națiuni au ales fusuri orare fracționare pentru a se potrivi mai bine cu obiceiurile zilnice ale locuitorilor. Myanmar (UTC+6:30) și Nepal (UTC+5:45) sunt exemple în acest sens. Nepal, de exemplu, a decis să folosească un fus orar unic pentru a-și evidenția identitatea națională și independența față de India și China.

Cu toate că majoritatea țărilor folosesc fusuri orare rotunde la o oră exactă, unele state au adoptat fusuri fracționare pentru a se potrivi mai bine nevoilor lor economice, culturale și istorice. Aceste ajustări reflectă diversitatea modului în care societățile își gestionează timpul, demonstrând că standardizarea globală nu este întotdeauna cea mai practică soluție.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot