De ce sughițăm? Cum pot opri sughițul?

12.01.2018
De ce sughițăm? Cum pot opri sughițul?

De ce sughițăm? Cui nu i s-a întâmplat să fie apucat de sughiț fix când îi era lumea mai dragă? Fiecare dintre noi a avut măcar o dată în viață o criză de sughițuri.

Ce este sughițul?

Conform definiției, sughițul este o contracție involuntară și convulsivă a diafragmei (mușchi implicat în respirație ce separa toracele de abdomen), însoțită de un sunet caracteristic, scurt și repetat care îi poate agasa atât pe protagonist cât și pe cei din jurul lui. Ulterior, diafragma continuă să tresară brusc pentru o vreme, dar se liniștește de una singură.

Cât trebuie să fie tensiunea arterială?

Sughițul poate fi produs de inhalarea unei cantități mari de aer, de băutul rapid sau de chiar de mâncatul unei cantități mari într-un timp scurt. Termenul medical de specialitate pentru cuvântul sughit este “singultus” și își are originea în limba latină.

Cât durează?

De obicei, sughițul apare indiferent de vârstă, durează câteva minute și problema se rezolvă de una singură fără ca protagonistul să se trateze în vreun fel. Cel mai lung sughiț din istorie îi aparține americanului Charles Osborne. Acesta a început să sughite în 1922, în timp ce cântărea un porc pentru sacrificare și a făcut-o neîntrerupt, timp de 68 de ani. Se estimează că bărbatul ar fi sughițat de 430 de milioane de ori în timpul vieții.

Cum poți să scapi de sughiț?

Din bătrâni există mai multe trucuri prin care se poate scăpa de neplăcutul sughiț. Iată cinci moduri inedite prin care se poate scăpa de sughiț:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot